Защо всяка игра на компютъра инсталира своя DirectX?

DirectX е част от операционната система Windows. Така че защо всяка игра, инсталирана от Steam, Origin или друг източник, изисква собствено копие на DirectX?

Какво е DirectX?

DirectX е част от Windows. Това е група от API, която разработчиците могат да използват за триизмерни графики, мултимедия, звук и геймпад функции за Windows. Много игри на Windows използват Direct3D DirectX за своите графики. Ако не той, тогава те използват междуплатформени API, като OpenGL или Vulkan. Друг софтуер за игри не може да използва DirectX, например, за триизмерна графика.

Windows 7 включва DirectX 11, а Windows 10 включва DirectX 12. Когато разработчиците разработват компютърни игри, те избират версията на DirectX, върху която ще надграждат проекта си. Например игра, написана само за DirectX 11, няма да работи в Windows XP, тъй като в нея е наличен само DirectX 9.

Можете да проверите версията на DirectX във вашата система с помощта на инструмента за диагностика DirectX. Натиснете Windows + R на клавиатурата, въведете dxdiag в празния ред и натиснете Enter. Ще видите прозорец с информация за вашата система. Намерете реда „DirectX Version“ и там ще видите необходимата информация.

Ако DirectX вече е включен в Windows, тогава защо игрите го инсталират?

Е, ако DirectX вече е част от Windows, тогава защо игрите го инсталират и изискват? Накратко, инсталирането на DirectX е истинска каша.

В природата няма нито една конкретна библиотека DirectX Direct3D, на която да разчитат всички игри. Разработчиците на игри трябва да са насочени към конкретна версия на помощната библиотека на Direct3D. Не можете просто да използвате най-новите библиотеки и да се надявате, че играта стартира. Например, ако разработчикът на играта я насочи към библиотеката d3ddx10_40.dll, тогава играта не може да използва библиотеката d3ddx10_41.dll. Тя ще се нуждае от 40-та версия и само тя.

Можете да намерите тези DirectX библиотеки на вашия компютър на адрес C: \ Windows \ System32. В 64-битовите системи 64-битовите библиотеки са разположени на C: \ Windows \ System32, а 32-битовите библиотеки са разположени на C: \ Windows \ SysWOW64.

Дори и да стартирате най-новия инсталатор на DirectX, няма гаранция, че той ще инсталира всички по-рано пуснати DirectX помощни библиотеки на вашата система. Microsoft реши също така, че няма да акумулира всички тези Direct3D библиотеки в самия Windows. Дори библиотеките на Direct3D, създадени преди пускането на операционната система Windows 10, не бяха включени в нея. Те трябва да бъдат инсталирани с приложенията, които се нуждаят от тях. Както Microsoft отбелязва в документацията за разработчиците на игри, „Актуализациите на Windows и сервизните пакети не предоставят опционални компоненти DirectX“.

Все пак е все по-сложно, отколкото изглежда. 32-битовите игри изискват библиотека с 32-битов капацитет, а 64-битовите игри съответно 64-битов капацитет. Подобна ситуация се разви и с библиотеките на Microsoft Visual Studio C ++. Различните приложения разчитат на различни версии на библиотеките и трябва да ги инсталирате всички.

Но защо всяка компютърна игра ги преинсталира?

Добре, всяка игра изисква инсталираните помощни версии на DirectX библиотеки, за да се стартира дори. Ако обаче вече имате инсталирана правилна библиотека DirectX, няма нужда да стартирате инсталатора на DirectX, нали?

False. Няма как игрите лесно да проверят дали необходимите DirectX библиотеки са инсталирани в системата или не. Сайтът за поддръжка на Steam посочи, че официалният инсталатор на DirectX от Microsoft е единственият начин да проверите за необходимите DirectX библиотеки. Игрите се управляват от инсталатора на DirectX, често на заден план, който инсталира необходимите библиотеки, а също така коригира всички проблеми в свързаната с тях система.

Инсталаторът на DirectX е и единственият начин Microsoft позволява на разработчиците да разпространяват файлове за този софтуер. Разработчиците не могат по някакъв начин да инсталират библиотеки DirectX на вашата система, тъй като това ще се счита за нарушение на лиценза за софтуер на Microsoft. Освен всичко друго, препятствие под формата на куп бъгове щеше да попречи. Именно поради тези причини никой не се опитва да инсталира DirectX по различен начин.

Разбира се, не всички игри всъщност трябва да стартират инсталатора на DirectX при първото им стартиране. Игрите, които използват OpenGL или Vulkan, не е необходимо да използват DirectX библиотеки. Някои игри разчитат само на основните версии на DirectX 9, DirectX 10 и DirectX 11 и не е необходимо да стартират инсталатора на DirectX, тъй като не се нуждаят от помощни библиотеки.

Мога ли да премахна тези библиотеки?

Не трябва да премахвате DirectX библиотеки от вашата папка System32 или SysWOW64. Ако те присъстват в системата, тогава това е така, защото игрите или приложението, което сте инсталирали, изискват тези библиотеки за тяхната работа. Ако започнете да премахвате библиотеки от системата, програмите просто няма да стартират или работят неправилно. Няма начин да определите точно коя библиотека DirectX е необходима за определена игра / програма на вашия компютър. Въз основа на това няма да можете да разберете кой от тях може безопасно да бъде премахнат.

Съвет: оставете ги на мира! DirectX библиотеките просто не могат да причинят проблеми за вашата система. Те ще се използват само от онези игри и програми, които ще се нуждаят от тях. Ако наистина искате да се отървете от тях, от стари библиотеки, тогава ще бъде по-лесно да преинсталирате системата, отколкото да се опитвате да ги изтриете на случаен принцип. Въпреки това, веднага щом започнете да инсталирате игри, те ще се появят отново в системата. Така че дори не се притеснявайте

Какво трябва да направя, ако имам проблеми с DirectX?

Ако видите грешка със съобщение, свързано с DirectX, по време на стартирането или инсталирането на играта, тогава може да има нещо нередно с инсталатора на DirectX, който беше включен в инсталираната игра. Не можете просто да отидете и да изтеглите инсталатора на DirectX от Microsoft, защото трябва да стартирате инсталатора, който самата игра изисква.

Можете да опитате да отидете в директорията с играта във вашата система или на диска с инсталатора на играта, да намерите инсталатора на DirectX там, който често се нарича DXSETUP.exe, и да го стартирате директно, без да инсталирате играта, за да решите проблема.

Можете също така да получите повече информация за това как да решите проблема, като извършите заявка за търсене в името на играта или приложението и съобщението, посочено в грешката DirectX.

Интересни Статии