Методи за разрешаване на грешка 85010014 в Windows Phone

85010014 е код за грешка, който възниква при синхронизиране на акаунт на Microsoft, имейл, календар или контакти. Проблемът е изключително неприятен, тъй като изглежда има много решения за него, но те не работят за всеки потребител. По един или друг начин в този материал се опитахме да съберем няколко потенциални решения, които могат да ви помогнат да преодолеете грешка 85010014.

Как да поправите грешка 85010014 на Windows Phone?

Решение №1 Изтрийте събитията в календара / промяна на състоянието

Сред потребителите има едно просто решение, което може незабавно да се отърве от грешка 85010014 - изтриване на всички събития в календара. Да, може да имате въпрос: „къде общо взето календарното събитие е свързано с проблеми със синхронизацията?“ Добър въпрос, на който ... не можем да отговорим.

Някои потребители твърдят, че изтриването на събития им позволява да се синхронизират отново. Освен всичко друго, други потребители твърдят, че са успели да елиминират грешката 85010014 чрез просто промяна на състоянието при определени събития.

Като цяло, задълбочете се в календара на вашето устройство - отървете се от предварително планираните събития или променете състоянието им. Може да се окажете късметлии, които са успели да преодолеят този проблем по подобен начин.

Решение № 2 Проверка на номерата в Контакти

Друго, честно казано, хитро мъдро решение е да търсите странни номера в „Контакти“. Грешка 85010014 може да възникне след прехвърляне на много номера от друг телефон към Windows Phone чрез Bluetooth. Например, един потребител все пак успя да се отърве от тази грешка: той просто изключи функцията „Скриване на контактите без номера“, намери странно число в книгата си и го изтри. Ако сте прехвърлили контакти от старото си устройство - опитайте се да направите точно същото.

Решение №3 Проверка на региона на акаунта

Грешка 85010014 може да се появи поради неправилна настройка на акаунта на Microsoft. Неправилните настройки могат да означават неправилно избран регион в настройките на акаунта. Уверете се, че имате регион, който съответства на вашето местоположение.

  • Следвайте връзката по-долу и влезте във вашия акаунт в Microsoft;
  • щракнете върху черната икона на зъбно колело до вашия аватар в горния десен ъгъл на прозореца;
  • кликнете върху елемента "Опции";
  • наричана по-долу "Общи";
  • още повече - „Регион и часова зона“;

Проверете текущата си часова зона. Ако откриете несъответствие с реалността, поправете го и след това опитайте да синхронизирате отново. Може би грешка 85010014 наистина е причинена от това.

Решение №4 Проверете настройките за имейл

И така, преди да преминем към разглеждането на последното и много очевидно решение, нека да разгледаме друг изключително ефективен начин за решаване на грешка 85010014. Е, поне мнозина казват, че това им помага. Е, направете следното:

  • отворете "Настройки" на вашето устройство;
  • Отидете в секцията „Сметки“;
  • Отидете в настройките на вашия акаунт в Microsoft
  • Намерете и отворете настройките на услугата;
  • прегледайте списъка с услуги и се уверете, че всички те са m.hotmail.com или bay-m.hotmail.com, а ако не, променете това и запазете настройките;

След като направите промени в настройките на вашия акаунт, опитайте да синхронизирате синхронизацията, от която се нуждаете отново - грешка 85010014 може да бъде отстранена.

Решение № 5 Възстановяване на фабричните настройки (твърд нулиране)

Е, може би най-ефективният начин за справяне с грешка 85010014 беше така нареченият твърд нулиране или просто нулиране на фабричните настройки. Въпреки това, не бързайте! На първо място, първо трябва да изтриете вашия акаунт в Microsoft от устройството си и едва след това да нулирате смартфона. Разбира се, препоръчваме ви да започнете да архивирате необходимите данни.

Забележка: въпреки функцията за създаване на резервно копие, много потребители твърдят, че контакти, SMS съобщения и лични снимки не са включени в списъка на това, което е запазено, т.е. след нулиране на фабричните настройки, тези данни ще бъдат изтрити във всеки случай - запазете ги преди твърдо нулиране по някакъв друг начин.

След като вашият Windows Phone е готов за употреба отново, добавете вашия акаунт в Microsoft и опитайте отново синхронизация - грешка 85010014 трябва да бъде поправена.

Интересни Статии