Всичко, което трябва да знаете за 8K телевизора: има ли смисъл да купувате?

Хората в Русия току-що започнаха да преминават към 4K телевизори, а на пазара вече се появяват телевизори с 8K резолюция. Както всеки нов продукт, те имат висока цена, но телевизорът струва ли парите. Ако искате да закупите нов телевизор, трябва да разберете въпроса за необходимостта от 8K и всички произтичащи от това нюанси.

Какво е 8K?

На пръв поглед всичко трябва да е съвсем просто. 8K телевизор трябва да бъде два пъти по-голям от резолюцията на 4K. В действителност това не е така, използва се сложен метод за изчисляване на разделителната способност. Концепцията за 8K взема предвид хоризонталната разделителна способност на телевизора, отразява броя на пикселите, когато се изчислява отляво надясно. 8K телевизорите имат 2 пъти повече от хоризонталните пиксели. Общо те имат 4 пъти повече пиксели от 4K или 16 пъти повече пиксели от FullHD. Това е много пиксели.

За да не се объркате в резолюциите, предлагаме да разгледате съотношението им с броя пиксели:

  • HD или 720p с ширина 1280 пиксела, а във височина 720 пиксела;
  • 1080p или FullHD има измерване 1920 × 1080 пиксела;
  • 4K или Ultra HD има разделителна способност 3840x2160 пиксела;
  • 8K телевизорът има 7680x4320 пиксела.

Наблюдателните читатели забелязаха, че всяка следваща резолюция е наполовина или удвоена предишната. Хоризонталните и вертикалните пиксели се умножават по 1, 5 или 2. Удвояването става не само в хоризонтална, но и във вертикална посока. Съответно скокът в броя на пикселите между резолюциите е наистина голям. 8K телевизорите са невероятно пикселирани.

Трябва ли да си купя 8K телевизор?

Ако няма желание да четете по-нататък, купуването на такъв телевизор няма много смисъл.

Едва сега 4K-телевизорите започнаха да поевтиняват и стават по-достъпни за масите. HDR все още е в преход, а отскоро може да се използва както в FullHD, така и в 4K едновременно. HDR е важен фактор за телевизора, който няма разрешения, но е задължителен за внедряване. Ако искате да купите добър телевизор, по-добре е да обърнете внимание на 4K телевизор с HDR функция.

Не е необходимо да чакате 8K по няколко причини.

Липса на 8K съдържание, с изключение на Япония

Сега с 8K, ситуацията е подобна на тази, която беше преди с 4K - практически не се работи за разработване на съдържание за 8K. Досега 4K материалите не са достатъчни за пълноценното използване на формата, но той набира популярност и активно се развива. Само няколко филма, заснети във 8K формат, те могат да бъдат намерени в Netflix и Amazon. Повечето разработчици сега са фокусирани върху разширяването на съдържание под 4K.

Важно! Значителен минус от 8K - методът и стандартът за прехвърляне на видео към 8K за телевизорите все още не са договорени.

В Япония се появи излъчващ канал, посветен на 8K съдържание. Това позволява малко поглед в бъдещето. За да гледате медии в 8K, ще ви трябва: телевизор с разделителна способност 8K, отделен сателит и по възможност подобрение на ускорителите и разклонителните кутии. Всичко по-горе изисква големи инвестиции за човек със среден доход. Япония е пионерът на 8K технологията, тя се подготвя за показване на Олимпийските игри 2020 г. в 8K.

Мащабирането ще работи, но не е достатъчно добро

Разбира се, добрите 8K телевизори работят и със съдържание с по-ниска разделителна способност. Предвид липсата на материали, това е много важно. Вече днес много 4K телевизори са готови да използват FullHD съдържание и да го направят по-добър, отколкото в оригиналния си вид. Висококачествената технология прави нискокачественото съдържание по-добро, като частично покрива недостига на 4K. Когато използвате 4K телевизия, не е нужно да гледате филми в FullHD с огромни черни ивици.

За да си представите по-добре функцията, просто помнете скорошната история на смартфоните. Щом се появиха телефони с голям екран, те изглеждаха невероятно дори с приложения за малки разделителни способности. Мрачните приложения, насочени към по-малки телефони, рязко започнаха да изглеждат по-добре. Дори сайтовете станаха по-ярки и привлекателни, без да променят дизайна си. Подобно може да се наблюдава от потребителя на iPhone 6, превключен към iPhone XS. Разликата е огромна.

8K телевизорите наистина ще бъдат мащабируеми, за да подобрят качеството на съдържанието в най-лоша резолюция. Алгоритъмът вече е в процес на разработка и първите резултати са много обещаващи. Въпреки това персонализирането на съдържание от FullHD до 8K все още остава трудна задача. Картината не е напълно ясна. И защо да купувате 8K увеличен телевизор, ако можете да получите същото с 4K телевизор.

Предаването на 8K е изключително трудно

Няма нужда да стигате далеч, дори поточното 4K сега остава труден вариант. Трябва да имате минимална скорост от 20 Mbps за стрийминг в 4K. Не е трудно да се намери доставчик в Русия с такава скорост, но в САЩ е много проблематично и скъпо. За стрийминг в 4K, сега трябва да закупите най-доброто, скъпо оборудване. Припомняйки, че 8K все още е 4 пъти по-сложен от 4K, става ясно, че е твърде рано да се използва този формат.

При затворени тестове беше възможно да се определи, че минималният дебит за 8K трябва да бъде 50 Mbps. Ако трябва да стартирате няколко потока и връзка със скорост 1 Gb / s ще има определено ограничение.

Ако имате връзка със скорост от 1 Gb / s, може да се появи друг проблем - ограничението на трафика. Само за 1 час стрийминг в 8K, приблизително 75 GB трафик ще изгори, но това зависи от компресията и други неща. Ако доставчикът зададе лимит от 1 TB, той ще се изчерпи само за 1 седмица или дори през уикенда.

Водещите доставчици на поточни мрежи Netflix, Amazon, YouTube и Twitch все още не са внедрили напълно 4K излъчвания. Стартирането на 8K изглежда много далечна перспектива, за времето на която е трудно да се говори. Дори след въвеждането на необходимите технологии, кой знае какви препятствия ще се появят. Най-вероятно услугите няма да могат да издържат на голям брой потребители, които стриймират в 8K. Трябва да наложите собствени ограничения. Единственото решение, което съществува днес, изисква инсталирането на скъпа и сложна сателитна система.

8K телевизорите са много скъпи

Както винаги, телевизорите с нови технологии са много, много скъпи, но с времето по-евтини. Например, първите 4K телевизори струват на клиентите 20 000 долара. Има добра новина, производителите на 8K са научили как да спестят разходи и този път предлагат нови продукти по-евтино. Лошата новина е, че цената им все още започва от 15 000 долара. Ако ви е лесно да похарчите 15 000 долара, все пак е по-добре да купите 1 или 2 добри 4K телевизора заедно с висококачествена звукова система.

Без огромните разходи за 8K телевизори сега не може да се направи. Всички иновации в областта на технологиите първоначално са трудни за възпроизвеждане, но постепенно е възможно да се опростят и намалят производствените разходи. По-добре е сега да вземете 4K телевизор и след 3-5 години вече помислете за закупуването на 8K телевизори на по-достъпни цени.

Каква е ползата от 8K телевизорите?

От 8K телевизия ще се възползват тези, които трябва да са близо до телевизора. Това са жители на тесни апартаменти и малки къщи. Независимо от разстоянието до екрана, той ще изглежда много ясно, което не може да се каже за телевизори с по-ниска разделителна способност.

Много хора могат да си представят колко ужасно изглежда 70-инчов телевизор с FullHD резолюция. За да не виждате пикселите и да се наслаждавате на картината, трябва да сте на голямо разстояние от екрана. При 4K подобни проблеми не трябва да възникват по телевизорите с размери 50-60 инча. Ако имате 4K телевизор със 70-инчова матрица, все още могат да се наблюдават пиксели. За да се насладите на висококачествена снимка, трябва да гледате телевизия от разстояние 3 m.

В традиционните дневни или малки апартаменти от 8K телевизия наистина има смисъл. Те ще ви позволят да сте много по-близо до телевизора и все пак да можете да видите всички детайли с високо качество. Дори и с дълга, тясна всекидневна, тя може да бъде полезна. Не е нужно да поставяте дивана в края на стаята и да гледате изображението отдалеч.

Дори в тези случаи можете доста успешно да направите с по-малък 4K телевизор с HDR. Това струва много по-малко, а качеството на картината практически не намалява. Ако вземете 8K телевизор, по-добре е да преплатите и да намерите модел, който поддържа 4K и 8K, както и HDR. Струва си да вземете OLED телевизор с наситени черни цветове.

8K телевизорът ще включва и модерна технология за подобряване на качеството на картината. Днес 8K телевизионният модел на Sony вече показва огромни 10 000 нита. Nits е мярка за яркост. За да не задълбавате в техническите характеристики, най-добрите от съвременните телевизори в продажба имат само 4000 нита. Той също е OLED TV, така че ще може да впечатли с великолепната си яркост и наситени тъмни цветове.

Samsung въвежда подобна технология в своите 8K телевизори. Те работят активно върху технологията за мащабиране, която вече беше спомената в статията. В допълнение, телевизорът е оборудван с функция за регулиране на яркостта на осветлението на околната среда. Той се научи да се слива със стената в неактивен режим. Телевизорът излиза с размер 85 инча.

Въпреки огромната цена, 8K телевизорите наистина дават най-добрата снимка до момента. Видео в 8K изглежда много по-добре от 4K, което ще рече за FullHD. За средния купувач обаче следващите години няма да усетят специалните предимства на такъв телевизор в сравнение с 4K.

Интересни Статии