SMS съобщение от номер "6996": какво е това

След като се събудите веднъж сутрин, можете да забележите, че на вашия телефон е пристигнало SMS съобщение от тайнствен номер 6996, което ще съдържа следния текст:

За потвърждение изпратете всяка дума, за отказ натиснете 0. SMS струва *** рубли.

За съжаление подобни съобщения се използват от киберпрестъпниците за кражба на пари от сметката на абонатите на МТС, а услугата, която допринася за това, се нарича "Лесно плащане". В днешната статия ще анализираме с вас какво представлява лесна услуга за плащане от този оператор и как неприятните личности могат да я използват.

Нека се запознаем с услугата Easy Payment

„Лесното плащане“ несъмнено е една от най-полезните услуги за абонатите на оператора на МТС, с която можете да плащате за различни услуги, като използвате средствата във вашата мобилна сметка. Безспорно такава услуга ще бъде полезна за всички, които не искат да използват банкови терминали или интернет банкиране. За да използвате услугата Easy Payment, трябва да имате само две неща: самия телефон и интернет връзката.

Услугата Easy Payment от MTS ви позволява да направите следното:

 • заплащане на комунални услуги;
 • погасяване на различни заеми;
 • закупувайте най-различни продукти в онлайн магазини;
 • препраща определени суми;
 • плащате за услугите на вашия интернет доставчик, кабелна телевизия и др.

За щастие тази услуга вече е активирана от много абонати на МТС по подразбиране, но някои от потребителите твърдят, че лесното им плащане не е активирано. Ако имате същата ситуация - и искате да използвате тази услуга - можете лесно да я активирате по следните начини:

 • отидете до най-близкия салон на MTS и местните специалисти могат лесно да активират тази опция за вас;
 • мобилният оператор също ще може да ви помогне да настроите тази услуга, ако го попитате за нея;
 • услугата Easy Payment може лесно да бъде конфигурирана чрез личния ви акаунт в официалния ресурс на MTS;
 • можете да наберете * 111 * 656 # на телефона си;
 • Можете също да наберете * 115 # и след това да изпратите всяко SMS съобщение на номер 6996;
 • Можете също да активирате услугата Easy Payment чрез официалното мобилно приложение.

И така, как работи Easy Payment?

Нека сега да видим как да използвате услугата за лесно плащане. Например, когато трябва да платите за продукт в онлайн магазин, можете да изберете опцията да платите за продукта от акаунта на мобилния си телефон и след това да въведете номера си. Веднага след като направите това, на вашия телефон ще бъде изпратено специално SMS съобщение от номер 6996, в което ще бъде посочена необходимата сума за плащане. Всичко, което трябва да направите след това, е да изпратите потвърждение под формата на друг SMS на същия номер 6996.

Ако обаче не сте сигурни в действията си или, например, разбирате, че се опитвате да платите за грешния продукт, тогава трябва да изпратите SMS съобщение с номер 0 до номер 6996. Ако решите да платите Услугата „Лесно плащане“, имайте предвид, че операторът на МТС ще ви таксува около пет процента от сумата за плащане като плащане за предоставянето на своите услуги.

Как може нападателят да използва услугата Easy Payment?

Както разбирате, използването на услугата Easy Payment в ежедневния бизнес е много просто и изключително удобно. Въпреки това, за съжаление, тази услуга напоследък придоби доста негативна репутация и това се дължи на факта, че много нападатели я използват, за да откраднат пари от сметките на много абонати на МТС.

Нека да разгледаме какви видове схеми използват повечето измамници:

 1. Най-простата схема е да изтеглите пари от акаунта на абоната, като използвате самия абонат. Да, някои хора дори не се замислят какво им идва в телефона и правят всичко, което се изисква от тях в съобщението. Смятате, че това е изключително малко вероятна опция, обаче много хора са загубили парите си от мобилен акаунт по този начин: виждат SMS и изпращат потвърждение на номера в него.
 2. Друга схема вече е малко по-сложна, но с невнимателните хора също може да работи точно по същия начин. Нападателят използва номера на конкретен абонат в услугата Easy Payment и след това се обажда на абоната и твърди, че е възникнала определена грешка. След това нападателят сълзливо моли абоната да му помогне, като изпрати SMS за потвърждение на номер 6996, след което ще се върне още едно SMS с кода. Разбира се, няма SMS за връщане и абонатът просто губи пари по сметката или дори от банкова карта, ако е обвързан с номера.
 3. Ще изведем последните две схеми в един параграф, тъй като и двете са обвързани с използването на злонамерен софтуер. Да, днес киберпрестъпниците могат да заразят вашия телефон или дори компютър със специален софтуер, който могат да използват, за да ви откъснат. В първия случай софтуерът се качва на вашия смартфон и извършва определени операции върху него и толкова умело, че няма да забележите нищо. Във втория случай вашият компютър се заразява, след което вирусът блокира достъпа до него и на екрана се появява съобщението „изпратете SMS на 6996, за да получите достъп до вашия компютър“. Ясен бизнес, някои изпращат SMS и остават както без пари, така и без достъп до компютъра.

План за действие в случай на SMS от номер 6996

След като се запознаете напълно с услугата Easy Payment, трябва да разберете, че SMS от 6996 не може да бъде изпратен до вашия мобилен телефон без никакви действия от ваша страна и следователно това е опит на киберпрестъпниците да откраднат пари от вас. Нека видим какво можете да направите, когато пристигне подобен SMS.

 • Изобщо не правете нищо: просто игнорирайте получения SMS от този номер. Без вашето участие парите във вашата сметка са напълно безопасни.
 • Силно препоръчително е да проверите смартфона си с някакъв надежден антивирусен инструмент, за да сте сигурни, че някой злонамерен софтуер не е влязъл в устройството ви.
 • Винаги можете да се защитите, като се обадите на оператора на МТС и го помолите да изключи услугата, ако изобщо не я използвате.
 • Разбира се, същото може да се направи във всеки салон на МТС, но там също ще трябва да предоставите паспорта си.
 • Деактивирането на услугата Easy Payment може да стане и от личния ви акаунт на официалния уебсайт на оператора на МТС, в раздела за управление на лични плащания.
 • Освен всичко друго, можете да откажете тази услуга, просто като се обадите на * 152 * 2 # от телефона си.

За да обобщим

Лесното плащане е удобна услуга от оператора на МТС, която може да улесни живота ви в много ежедневни сценарии. Независимо от това, той също може да се превърне в инструмент в ръцете на нападателите, които искат да получат трудно спечелените ви пари. Заплахите обаче могат да бъдат лесно избегнати, като се придържат към описаните по-горе препоръки. Бъдете изключително внимателни - и парите ви ще бъдат в пълна безопасност.

Интересни Статии