Ръководство за персонализиране на лентата на задачите за Windows 10

Лентата на задачите на Windows 10 работи почти точно както при предишните версии на операционната система Windows, предлагайки на своите потребители функционални преки пътища и икони за всяка работеща програма. Лентата на задачите на Windows 10 може да бъде персонализирана по много начини и по ваша преценка. Именно този аспект на системата Windows 10 ще разгледаме в тази статия.

Прикачете приложения към лентата на задачите

Най-лесният начин да персонализирате лентата си на задачи е да прикачите към нея различни приложения, така че да имате достъп до тях по-бързо. Има два начина да направите това. Първият начин е да отворите програмата чрез менюто "Старт" или чрез съществуващ пряк път. Щом програмата се отвори и се появи в лентата на задачите, щракнете върху нея с RMB и изберете „Прикрепете към лентата на задачите“.

Вторият начин за фиксиране на програмата към лентата на задачите вече не изисква приложение, работещо в системата. Намерете приложението в менюто "Старт", щракнете върху него с RMB и след това изберете "Разширено → Прикрепете към лентата на задачите". Освен това можете просто да плъзнете иконата на програмата към лентата на задачите и тя веднага ще бъде фиксирана там. Можете лесно да прикачите всяка помощна програма към лентата на задачите. За да премахнете помощната програма от лентата на задачите, просто кликнете върху иконата й RMB и изберете „Отвързване от лентата на задачите“.

Прикрепете файл или папка към лентата за бърз достъп на лентата със задачи

Освен всичко друго, Windows предоставя и лесен начин за достъп до папки или отделни файлове с помощта на лентата на задачите. Панелът за бърз достъп е удобно контекстно меню, с което можете значително да ускорите движението си около операционната система. В този панел можете да видите най-често посещаваните и приковани папки за конкретен системен елемент. Често преглежданите папки от своя страна също могат да бъдат фиксирани чрез това меню, като щракнете върху иконата на бутона.

Между другото, ако искате да разгледате пълния контекст за иконата на папката или приложението в панела за бърз достъп, тогава щракнете с десния бутон върху него с натиснат клавиш SHIFT. Това е особено полезно, когато се опитвате да персонализирате всеки пряк път, който сте поставили за бърз достъп.

Когато закачите елементи към лентата с инструменти за бърз достъп, те ще се появят в списък, отделен от скорошните елементи. Всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху един от тях, за да отворите папката или файла. И, разбира се, съдържанието за бърз достъп зависи от самото приложение. Помощни програми като Notepad или Microsoft Word ще ви покажат наскоро отворени файлове. Панелът за бърз достъп на вашия браузър със сигурност ще ви покаже вашите любими сайтове и ще осигури функционалност за отваряне на нова зидария или прозорец.

По подразбиране Windows 10 показва 12 скорошни действия в лентата с инструменти за бърз достъп. В предишните версии на тази ОС имаше възможност лесно да увеличите или намалите този списък чрез свойствата на лентата на задачите. Windows 10 по някаква причина вече няма тази функция. Поне при същия лесен достъп: за да намалите или увеличите списъка с наличните елементи, ще трябва да промените някои записи в системния регистър на Windows.

Персонализирайте или премахнете Cortana

Иконата за търсене на Cortana заема много място в лентата на задачите и всъщност не е необходимо да се търси нищо на компютъра. Дори и без него можете просто да кликнете върху бутона на Windows и да напишете заявка за търсене - ще получите същото нещо като с Cortana. Ако искате да направите гласова заявка, можете да щракнете върху иконата на микрофона в лентата за търсене или можете да натиснете Windows + C на клавиатурата.

Можете да премахнете целия ред за търсене и да оставите само иконата, или можете да премахнете целия. Щракнете с десния бутон върху лентата на задачите и изберете „Cortana → Show Cortana Icon“, за да прикрепите Cortana към лентата със задачи или изберете „Hidden“ от контекстното меню, за да го скриете.

Премахване на изгледа на задачите

Бутонът „Представяне на задачи“ приканва потребителите да преглеждат всичките им отворени приложения и прозорци, а също така ви позволява да работите с виртуални десктопи, но този бутон абсолютно не ви е необходим, за да направите всичко по-горе.

Просто натиснете Windows + TAB, за да получите достъп до същия интерфейс. За да освободите допълнително място в лентата на задачите и да се отървете от бутона, щракнете върху иконата "Представяне на задачи" на RMB и премахнете отметката от елемента "Покажи бутона за преглед на задачите".

Скриване на системните икони в областта за уведомяване

Областта за уведомяване съдържа системни икони, например Clock или Event Center и икони на различни програми, които работят на заден план. Можете лесно да конфигурирате кои от иконите на системата ще се появят в областта за уведомяване.

Щракнете с десния бутон върху която и да е отворена зона на лентата на задачите и кликнете върху „Опции на лентата на задачите“. На страницата, която се отваря, превъртете надолу и кликнете върху връзката „Включване и изключване на иконите на системата“. Ще видите списък с наличните иконки на системата пред вас. Преминете през тях и изключете тези, които не ви трябват.

Скриване на иконите на приложения в областта за уведомяване

Много от приложенията, които инсталирате във вашата система, са проектирани да работят във фонов режим. С някои от тях няма да общувате често и няма да ви трябват директно в лентата на задачите, поради което те се появяват в избраната под тях зона за уведомяване. Докато са там, те ще ви уведомят, че работят и ще осигурят бърз достъп до тяхната функционалност, ако е необходимо. Някои от тях ще бъдат свободно достъпни до часовника, докато други ще бъдат скрити под специална стрелка.

Можете бързо да персонализирате тези икони, като ги плъзнете между тези две места. Например, може би искате иконата на OneDrive винаги да е видима: просто я плъзнете от скритата зона (под стрелката) до основната зона на областта за уведомяване. Други, по-малко важни приложения, можете специално да се скриете под стрелката.

Можете също да персонализирате тези икони чрез интерфейса за настройки. Щракнете с десния бутон върху лентата на задачите и изберете опцията "Опции на лентата на задачите". Превъртете до самата дъна на прозореца и кликнете върху връзката „Изберете иконите, показани в лентата на задачите“.

Ако искате напълно да се отървете от скритата зона и да виждате постоянно всички икони, тогава активирайте опцията „Винаги да се показват всички икони в областта за уведомяване“. Ако оставите тази опция деактивирана, можете също сами да преминете през списъка с приложения, като включите и изключите определено приложение от областта за уведомяване. Също така, трябва да запомните, че ако сте премахнали някое приложение от областта за уведомяване, това не означава, че сте го деактивирали.

Преместване на лентата на задачите в другия край на екрана

По подразбиране лентата на задачите на Windows 10 е в долната част на екрана. Можете обаче спокойно да го придвижите в желаната от вас посока. Ако имате допълнителен широк монитор или дори няколко монитора, тогава може да искате да преместите лентата на задачите в лявата или дясната страна на екрана. Или може би искате да го преместите в горната част на екрана.

Има два начина за преместване на лентата на задачите. Първото е просто да го плъзнете в правилната посока. Щракнете с десния бутон върху лентата на задачите и премахнете отметката от опцията „Заключване на лентата на задачите“. След това задръжте LMB на всяка свободна зона на лентата на задачите и го преместете до всяка желана страна на екрана.

Друг начин за преместване на лентата на задачите може да се извърши с помощта на интерфейса за настройки. Щракнете с десния бутон върху лентата на задачите и изберете „Опции на лентата на задачите“. Отидете надолу в прозореца с настройки и намерете падащото меню „Позиция на лентата на задачите на екрана“. След това изберете желаната позиция за лентата на задачите в това меню.

Преоразмерете лентата на задачите

Освен всичко друго, можете да промените и размера на самата лента на задачите. Това е особено полезно, ако сте преместили панела надясно или наляво. Това обаче е подходящо и за поставяне на повече икони върху него.

Щракнете с десния бутон върху лентата на задачите и премахнете отметката от елемента „Поправете лентата на задачите“. След това задръжте мишката върху ръба на лентата на задачите, така че иконата за разширение да се появи върху курсора. След това задръжте LMB и разтегнете лентата на задачите до размера, който ви подхожда. Забележка: можете да го разтегнете до половината на екрана.

Използване на малки икони на лентата на задачите

Ако искате по-голям брой икони в лентата на задачите, но не искате да го разширите, тогава можете да конфигурирате Windows 10, за да показва малки икони. Щракнете с десния бутон върху свободно пространство в лентата на задачите и кликнете върху „Настройки на лентата на задачите“. След това активирайте опцията, наречена „Използване на малки бутони на лентата на задачите“.

Както можете да видите, почти всичко остава със същия размер, с изключение на това, че иконите на лентата на задачите са станали по-малки и сега можете да поставите повече съдържание върху него. Трябва обаче да сте наясно, че когато използвате малки икони, самата лента на задачите леко ще намалее по ширина. В резултат можете да видите само часа на часовника, а не часа и датата, както преди. Но винаги можете просто да кликнете върху Часовника, за да видите датата.

Групиране на отворени прозорци и приложения в лентата на задачите

По подразбиране няколко прозореца на едно приложение в лентата на задачите се показват с една икона. Само когато щракнете върху иконата, ще се покажат всички прозорци или процеси на приложението. Това спестява много място на лентата на задачите, но тази функционалност може да попречи на някои потребители при работа с множество отворени приложения.

Можете да направите всеки процес и прозорец да се показва на лентата на задачите поотделно. За да направите това, щракнете върху RMB на празно място в лентата на задачите и кликнете върху „Настройки на лентата на задачите“. В прозореца с опции, който се отваря, намерете падащото меню „Групови бутони на лентата на задачите“.

В това меню ще имате три възможности:

  • Винаги крийте маркери. Това е настройката по подразбиране за Windows 10. Когато бъде избрана, всички прозорци за приложения ще бъдат групирани в лентата на задачите и иконите им няма да се показват.
  • Когато лентата на задачите се препълни. Така наречената настройка „нито това, нито това“. Когато го изберете, отворените прозорци и процесите няма да бъдат групирани под една икона, ако лентата със задачи не е изпълнена до краен предел. Веднага след като се напълни, функционалността на опцията „Винаги скривайте етикетите“ ще влезе в сила.
  • Никога. Когато тази опция е избрана, отворените прозорци и процеси никога няма да бъдат групирани под една икона и винаги ще се показват. Това е удобно, ако не изпълнявате куп задачи на компютъра наведнъж. Тази опция обаче може да бъде чудесна за многозадачни потребители.

Промяна на цвета и прозрачността на лентата на задачите

Windows 10 по подразбиране предоставя на потребителя лентата със задачи в черно. За да промените цвета си, натиснете Windows + I. След това кликнете върху елемента „Персонализация“. Кликнете върху раздела „Цветове“. Така ще видите серия от цветове, които можете да приложите към определени елементи на интерфейса на вашата операционна система Windows 10. Изберете цвета, от който се нуждаете, и след това отидете до опциите Advanced.

Тук ще имате на разположение няколко опции, които ще помогнат за персонализирането на лентата на задачите, както и менюто "Старт" и Центърът за известия. Поставете отметка в квадратчето до „Ефекти на прозрачността“, ако искате да направите лентата на задачите и другите елементи прозрачни. Също така проверете опцията „В менюто Старт, в лентата на задачите и в центъра за уведомяване“, за да оцветите посочените елементи в предварително избрания цвят.

Между другото, Windows 10 не осигурява контрол върху настройката на нивото на прозрачност на елементите на интерфейса на лентата на задачите, менюто "Старт" и центъра за известия. Нивото на прозрачност може да се регулира, само ако сте готови да поласкате системния регистър на Windows и да промените някои записи там.

Активирайте Peek

Peek все още беше наличен в операционната система Windows 7. Той даде възможност на потребителите бързо да гледат на работния плот, скривайки всички отворени прозорци. В предишната версия на OS тази функция е активирана по подразбиране. В Windows 10 трябва да активирате тази функция сами. Щракнете с десния бутон върху празно място в лентата на задачите и кликнете върху „Опции на лентата на задачите“. След това поставете отметка в квадратчето до опцията „Показване на работния плот, когато задържите курсора на мишката върху бутона„ Минимизиране на всички прозорци “в края на лентата на задачите.“

Сега, когато задържите курсора на мишката върху иконата за минимизиране на прозореца на лентата на задачите, всички прозорци автоматично ще станат напълно прозрачни, така че да можете да виждате работния си плот. Щом премахнете мишката от тази икона, всички прозорци веднага ще станат на преден план. Освен всичко друго, можете да натиснете Windows + D на клавиатурата си, за да намалите или максимизирате всички прозорци.

Добавяне на персонализиран панел в лентата на задачите

Windows 10 ви позволява също да добавите допълнителни панели към лентата на задачите. Тези панели имат разнообразни функции, които ще помогнат за подобряване на използването на системата. За да ги добавите в лентата на задачите, щракнете с десния бутон върху нея и задръжте курсора на мишката върху подменюто „Панели“.

Можете да прикрепите три допълнителни панела към лентата на задачите:

  • Адрес. Добавя реална адресна лента към лентата на задачите, чрез която можете да въведете адреса на необходимия уеб ресурс, след което той ще се отвори в нов прозорец на браузъра по подразбиране.
  • Позоваването. Използвайки този панел, можете бързо да получите достъп до запазените си връзки в списъка с предпочитани на браузъра на Internet Explorer.
  • Бюро. Функционалността на този панел ще ви даде достъп до различни папки и файлове на вашия компютър.

Персонализирайте лентата на задачите за няколко монитора

Ако използвате няколко монитора, искаме да ви уведомим, че Windows 10 има голям потенциал за персонализиране на лентата на задачите за няколко монитора. Можете да накарате лентата на задачите да се показва само на един екран, да я разтегнете на всички налични монитори или дори да я разделите между няколко монитора. За да конфигурирате този аспект, щракнете върху свободното пространство в лентата на задачите RMB и кликнете върху „Настройки на лентата на задачите“.

Слезте до дъното и намерете секцията за множество монитори. Ако видите, че опцията „Покажи лентата на задачите на всички дисплеи“ е деактивирана, това означава, че лентата ви със задачи се показва само на главния монитор. Всички отворени прозорци на приложения се показват само на лентата на задачите на основния монитор, независимо от това къде е бил отворен прозорецът. Активирайте указаната опция, за да се покаже лентата със задачи на всички налични дисплеи.

Падащото меню „Показване на бутони на лентата на задачите“ съдържа следните опции:

  • Всички ленти със задачи. Когато бъде избрана тази опция, лентата със задачи ще се покаже на всички налични монитори.
  • Основната лента и лентата със задачи, където прозорецът е отворен. Всички отворени прозорци ще бъдат показани на главния монитор. На други монитори в лентата на задачите ще се показват само онези прозорци, които са били отворени директно върху тях.
  • Лентата на задачите, където е отворен прозорецът. Всеки монитор ще получи своя собствена лента на задачите. Отворените прозорци са фиксирани на всяка лента на задачите поотделно, където са били отворени.

Със сигурност има някои други методи за персонализиране на лентата ви със задачи, за които забравихме. Ако знаете някаква допълнителна информация по темата за персонализиране на лентата на задачите, моля, споделете ги в коментарите под този материал!

Интересни Статии