Ръководство за инсталиране на процесора за компютър

Централният процесор е мозъкът на всеки компютър. Казано по-технически език, централният процесор е изключително сложна микросхема, която обработва машинен код, поема задачата да извършва всички видове операции и да контролира периферните устройства в системата. Като цяло процесорът има изключително важна роля във всеки компютър.

В тази статия ще разгледаме по-отблизо процеса на инсталиране или подмяна на процесор на дънната платка. Повярвайте ми, процесът е доста прост, предназначен за потребители, които нямат задълбочени познания в електрониката или компютърните технологии. Ако изграждате нов компютър или искате да замените стария, остарял процесор на вашия компютър - следвайте информацията по-долу и няма да имате проблеми.

Ръководство за инсталиране на процесора

Така че, за начало, нека да зададем един доста очевиден въпрос, който възниква за много потребители, които никога не са заменяли никакви части в своя компютър: има ли значение кой процесор искам да инсталирам за процеса на инсталиране? Краткият отговор е „не“. Малко по-подробен отговор - има някои нюанси, но те не се отнасят до самия процес на инсталиране, а към вашата дънна платка и такова нещо като гнезда, които ще засегнем малко по-късно. Самият процес на инсталиране, т.е. поставянето на "камъка" в дънната платка е почти напълно идентично за процесора от всички производители.

Изисквания за контакти и радиатор

Нека да поговорим за самите нюанси - гнезда. И така, какво е гнездо? Всъщност гнездото е малка дупка или гнездо в дънната платка на компютър, в който е поставен (или инсталиран) процесорът. Разликите в гнездата ще определят дали можете да инсталирате един или друг процесор в дънната си платка или не.

В момента има просто невероятно огромен брой гнезда както за процесорите на Intel, така и за AMD. Най-новите гнезда на тези компании, поне към момента на писането, са AM4 и LGA1151v2. Всеки процесор ще бъде подходящ само за конкретен гнездо. Например, искате ли да изградите бюджетен сбор на поддържан AMD FX 4300 процесор? За да направите това, ще ви трябва дънна платка с гнездо AM3. Или например искахте ли да изградите игрална машина, базирана на процесора i5 7600k? Тук трябва да закупите дънна платка с гнездо LGA1151.

Като цяло имате идеята. Ако искате да инсталирате конкретен процесор в дънната ви платка, не забравяйте да имате правилния сокет. Всичко обаче не е ограничено до желания гнездо. Има още една малка подробност, която трябва да вземете предвид при избора и инсталирането на процесор. Това е TDP - разсейване на топлинния процесор при голямо, но не максимално натоварване, с което трябва да се справи неговата охладителна система. Така че да, TDP е проектиран предимно за избор на система за охлаждане на процесора. Освен всичко друго, процесорът TDP също ще ви каже дали ще отиде на дънната ви платка или не, т.е. дали тя може напълно да се справи с нея или не.

Можете да разберете поддържания TDP на дънната платка на самата кутия или на официалния уебсайт на производителя. Например вземете същия процесор от Intel - i5 7600k. TDP му е 91 вата. В съответствие с това изискване е необходимо да изберете дънна платка за този процесор, която може да поддържа това или по-високо разсейване на топлината, например, при 125 вата. Възниква логичен въпрос: какво ще се случи, ако инсталирам процесора на 125 вата в дънната платка с поддръжка само 95 вата? Е, има няколко опции - и нито една от тях не може да се нарече задоволителна: процесорът може да не е в състояние да определи BIOS / UEFI, да работи на ниски честоти или да работи, но е изключително нестабилен.

Работа с процесори

Нека сега докоснем следващия важен момент: боравенето с процесора. Когато замените или инсталирате нов „камък“ за дънната си платка, трябва да бъдете изключително внимателни с контактите на процесорния чип, тъй като те са невероятно лесни за повреждане. Най-добре е да вземете камък до краищата, а ако трябва да го поставите някъде - с контактите нагоре. Освен всичко друго, не поставяйте процесора върху повърхност, способна да генерира статично електричество. По принцип това е всичко, което трябва да знаете за работа с PC процесори. Нека сега преминем към основната част на материала - инсталиране или подмяна на процесора в дънната платка.

Инсталиране на процесора в дънната платка

Така че, след като се запознахме с всичко, посочено подробно в статията, нека да преминем директно към инсталирането на процесора във вашата дънна платка. Поставете например системната си единица на маса, след като изключите всички проводници от нея, след което я отворете. Преди да инсталирате нов процесор, трябва да премахнете стария процесор от дънната платка. Първо, изключете захранването на охладителя:

След като изключите охладителя, изключете го и радиатора от дънната платка и след това почистете повърхността на процесора от термичната паста, ако тя все още е там. След това отворете капачето на гнездото - ако има такова - и извадете процесора. Следвайте инструкциите по-долу.

Ако сте купили нова дънна платка, просто я поставете пред себе си и вземете чисто нов процесор. Добре, нека да разгледаме инсталацията, като използваме примера на дънна платка с гнездо AM4 и процесор Ryzen 1200. Бюджетна опция за съвсем нова система, която обаче не е толкова важна в нашия случай. Ето как ще изглежда AM4 гнездото на дънната платка MSI B350M PRO-VD PLUS:

Сега ние разопаковаме процесора и внимателно го изследваме за следния символ:

Както може би се досещате, трябва да поставите процесора на гнездото, като корелира тези два триъгълника:

Въпреки това, преди да поставите процесора в гнездото, първо трябва да го отворите, като повдигнете лоста на скобата до върха (може да се види на екрана). След като отворите гнездото, поставете внимателно процесора върху гнездото в съответствие с двата триъгълника. Не е необходимо да натискате нищо или да се опитвате да преместите процесора в контакта - той ще падне там веднага. След като е в контакта, спуснете лоста на ключалката и го затворете. Инсталирането на процесора върху това ще бъде завършено.

Това обаче не е краят на вашите дела. Време е да преминете към захранването на процесора, прилагането на термопаста върху повърхността му и инсталирането на охладителя. Най-простото е захранването на процесора. Намерете четири пинов конектор на вашето захранване и го включете в следния конектор:

На екрана се вижда 8-пинов конектор, но нашият процесор Ryzen 1200 се нуждае само от 4-пинов, така че ние вземаме и свързваме един 4-пинов конектор. Сега трябва да нанесете много тънък слой термична паста върху процесора (или по-охладител радиатор). Ако слоят е плътен или дори дебел, тогава той ще пълзи отвъд границите на процесора, когато поставите по-хладен радиатор отгоре и това никога не трябва да се допуска. Често потребителите използват пластмасови карти или дебели картони, за да нанасят термо паста.

Въпреки това, не можете да прилагате термична грес, ако тя вече е в комплект с охладител или трета страна. В този случай просто внимателно поставете охладителя с радиатора върху процесора и го фиксирайте в съответствие с дупките в дънната платка. Остава само да свържете охладителя на процесора към захранването на платката. Обикновено този конектор изглежда така:

Това е, свършихме. Разбира се, инсталирането на процесора може леко да варира в зависимост от гнездото, но определено няма да забележите никаква кардинална разлика. Да, това е толкова просто. Подмяната на други компоненти в компютър, например видеокарта или RAM, отнема още по-малко време и усилия.

Интересни Статии