Правила на играта UNO STACKO - Как се играе UNO STACKO

ЦЕЛ НА UNO STACKO: Бъдете последният играч, който поставя блок на върха на купчината.

БРОЙ ИГРАЧИ: 2 - 10 играчи

СЪДЪРЖАНИЕ: 45 блока, тава за подреждане

ВИД ИГРА: Игра за сръчност

АУДИТОРИЯ: Възраст 7+

ВЪВЕЖДАНЕ НА STACKO

UNO Stacko, първоначално публикувана през 1994 г. от Mattel, е игра за сръчност с подреждане на блокчета, която съчетава класическия геймплей на Jenga с функции от UNO. Във версиите, които се намират по рафтовете на магазините през 90-те години, е включен зар, който играчите хвърлят, за да определят кой блок трябва да бъде премахнат. В съвременните публикации на играта зарчето е премахнато и играчите избират блока въз основа на това кой типбеше премахнат на хода преди техния.

МАТЕРИАЛИ

Играта се предлага с асортимент от 45 блокчета. Има пет различни цвята, сред които: червен, син, зелен, жълт и лилав, които са Wild. Червените, сините, зелените и жълтите блокчета съдържат числата от 1 до 4, Skip (прескачане), Draw Two (теглене на две) и Reverse (обръщане). Разпределението на блокчетата е различно за всеки цвят.

НАСТРОЙКА

Единият играч изгражда купчината, като използва тавата за подреждане и всички 45 блока. Всеки слой съдържа три блока, а слоевете трябва да се редуват в различни посоки. Не забравяйте да разбъркате блоковете, преди да ги подредите.

ИГРАТА

Играчът, който седи отляво на човека, който е построил купчината, отива пръв. Като използва едната си ръка, играчът отстранява блокче от купчината. Отстраненото блокче се поставя на върха на купчината. Ако започвате нов слой, поставете блокчето перпендикулярно на завършения слой отгоре.

Ако премахнатото блокче е число, следващият играч премахва блокче със същото число или цвят. Той може да избере да премахне и блокче Wild.

Например, ако играта преминава наляво и бъде премахнат блок за обръщане, играта незабавно преминава надясно.

Изтеглянето на блок Пропускане прескача следващия играч и той не може да направи ход.

Следващият играч, който поема своя ход след изиграването на Реверс или Пропускане, трябва да премахне блок, който е в същия цвят като този блок, или може да избере да премахне Див.

Когато се премахне блокче Draw Two, следващият играч трябва да премахне две блокчета от същия цвят като блокчето Draw Two. Играчът, който отива след него, трябва да премахне блокче от същия цвят като второто блокче, премахнато от предишния играч.

И накрая, когато се премахне блок Wild, този играч избира цвета, който следващият играч трябва да премахне. Разбира се, следващият играч също има възможност да премахне блок Wild, ако иска.

ПОВЕЧЕ ПРАВИЛА

Играчите могат да използват само по една ръка при премахването и подреждането на блоковете. Може да се използва всяка от двете ръце, като играчите могат да ги сменят по време на хода си.

Играчите могат да докосват блоковете, за да намерят свободен блок, но всички преместени блокове трябва да бъдат върнати обратно. Ако някой от играчите смята, че купчината трябва да бъде изправена, той може да го направи с една ръка.

Ходът на играча приключва, след като той е поставил извадения блок на върха на купчината.

Ако даден играч използва повече от една ръка едновременно, противникът може да извика UNO. Когато това се случи, играчът, който използва две ръце, трябва да премахне две блокчета като наказание. Играчът, който ги е хванал и е извикал UNO, избира цвета. И двете блокчета трябва да са в един и същи цвят.

ПРАВИЛА ЗА 2 ИГРАЧИ

По време на игра за 2 играчи блокчетата "Пропуск" и "Обратен" просто действат като "Теглене на две". Играчът трябва да премахне две блокчета, които съвпадат с цвета на блока "Пропуск" или "Обратен".

ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ИГРАТА

Играта приключва, когато някой преобърне купчината.

WINNING

Победител е играчът, който последен успее да премахне и подреди блок.

Превъртете към горе