Определяне на капацитета на Windows 7, 10 и XP

Възможностите на компютъра са ограничени от хардуера. Колкото и да е обмислен софтуерът (софтуерът), това винаги зависи от характеристиките на процесора и RAM паметта. Една от основните характеристики на операционната система (ОС) е битовата дълбочина, която ще бъде разгледана по-нататък.

Как да проверите дали компютърът ви работи на 32-битова или 64-битова версия на Windows

Това е полезно за рационално използване на компютърните ресурси. В исторически план се появиха първите 32-битови Windows. Днес почти не си струва да го използвате. Можете да проверите бита по различни начини, но си струва да спрете само при прости подходи.

Метод 1. Разберете дълбочината на бита чрез „Системна информация“

Следвайте тези стъпки:

 • Въведете заявката „Информация за системата“ в лентата за търсене на Windows - стартирайте намереното приложение.
 • Вдясно в прозореца, който се показва, погледнете реда "Тип".
 • Ако там е посочен „Компютър, базиран на X86“, това е 32-битов Windows, а ако „Компютър, базиран на X64“, той е 64-битов.

В този пример „32-битовите“ и „x86“ са синонимни думи, но тогава ще разгледаме друга ситуация. Ако разпознаете капацитета на системата в Windows 10, тогава със сигурност ще бъде 64, а не 32 битов.

Метод 2. Разберете версията на системата чрез Моят компютър

Последователността на действията:

 • Щракнете с десния бутон върху „Моят (Този) компютър“.
 • В контекстното меню щракнете върху реда "Свойства".
 • Ще се появи нов прозорец, в който потърсете реда „Тип на системата“ или блока „Система“ - данните са посочени там.

Алтернативни методи за откриване на битовата дълбочина на Windows

Въпросът „Как да определим дълбочината на бита на Windows XP“ звучеше рядко преди 15 години, тъй като само с тази ОС те започнаха да прилагат различни битове. Много неща се промениха и днес можете да намерите информация по алтернативни начини:

 1. Използване на sysdm.cpl . Оптимално за Windows XP. Задръжте клавишната комбинация Win + R, въведете командата sysdm.cpl в прозореца, който се показва, стартирайте я, като натиснете Enter. Ще се появи табло за управление, в което ще намерите секцията „Система“. Ако не се споменава за 64-битова ОС, това е 32-битова версия.
 2. Използване на Explorer . Отворете „Този ​​(моят) компютър“ и отидете на локалния диск, където е инсталирана системата, най-често тя е маркирана с буквата С. Ако има папка „Програмни файлове (x86)“, тогава това е 64-битов Windows. При други обстоятелства - 32-битов.
 3. С помощта на информационни комунални услуги . Има много платени и безплатни приложения, които анализират компютъра и след това предоставят на потребителя цялата информация за хардуер и софтуер. Това са AIDA64, HWiNFO, EVEREST, PC-Wizard, SiSoftware Sandra Lite.

Каква е разликата между 32-битов и 64-битов капацитет?

Лесно е да разберете как да определите дълбочината на бита на 32 или 64 система Windows 7, но защо е необходимо? Има три основни причини:

 1. За да инсталирате подходящия софтуер и драйвери . Драйвер на устройство за 64-битов Windows не може да бъде инсталиран в 32-битова ОС.
 2. За да използвате цялото количество RAM . Капацитетът на системата влияе директно върху размера на RAM, който използва.
 3. За да се възползвате от многоядрени процесори . Дори евтините смартфони използват многоядрени чипове. 32-битовият не е подходящ за настоящите изчислителни архитектури.

Съществуването на 32-битови и 64-битови операционни системи определено беше подобрение на процесорите, по-специално на техния бит.

Какво е бит?

Не най-очевидното, но ясно сравнение. Представете си, че компютърът е прахосмукачка, която не се използва за почистване на боклука, а за почистване на информация. За да ускорите процеса, можете да инсталирате по-мощен двигател, тоест да увеличите честотата на процесора. Така направиха преди 40 години, но скоро силата на засмукване стана прекомерна. Решението беше опростено - те направиха дюзата по-широка, тоест увеличиха бита на процесора.

CPU бит

Може правилно да се разгледа според три критерия: функционален, изпълняващ и стандартен. Това обаче е важно за програмистите и инженерите, които проектират чипове, а за потребителите, два нюанса ще бъдат ключови:

 1. Многоядрена поддръжка . В края на 20-ти век те намериха прост начин да подобрят производителността на процесора и добавиха „помощници“, така че една част от операциите да изчислят едно ядро, а останалата част - друго. За това са необходими 64-битови процесори и 64-битов софтуер. Предишната 32-битова архитектура беше категорично неподходяща.
 2. Достъп до голямо количество оперативна памет . Не е известно дали Бил Гейтс наистина твърди през 1981 г., че "640 KB трябва да са достатъчни за всички." Тази фраза е забележителна за това какъв пробив се случи през последните десетилетия. През 1990 г. никой не мисли, че 4 GB RAM ще бъдат много малки. Въпреки това, всеки 32-битов процесор не е в състояние да използва повече от 4 GB RAM и всяка 32-битова ОС няма да "вижда" повече от 3, 5 GB.

Най-добре е преди да инсталирате системата коя дълбочина на бита Windows 7 да изберете: 32 или 64 бита. В повечето случаи се съсредоточете върху прогресивния 64-битов. Той поддържа RAM до 8 TB и използва многоядрен.

Разлики и предимства на различен брой ядра

Преди това всички процесори имаха едно ядро ​​и колкото по-висока е честотата на това ядро, толкова по-добър и скъп е процесорът. С течение на времето обаче имаше ограничения:

 • за да промените значително производителността, трябва значително да увеличите потока на електричество и отоплението на чипа;
 • увеличаването на честотата изисква по-скъпи технологични решения - производителите харчат все повече и повече пари, но рентабилността на бизнеса намалява.

Създаването на дву-, три- и четириядрени процесори елиминира тези граници, въпреки че по това време все още имаше проблем със софтуера. Приложенията „не знаеха“, че техните заявки могат да бъдат обработвани в реално време в няколко нишки. С течение на годините те са били „научени“ на това и многопоточността е станала повсеместна, въпреки че не всички нейни задачи имат съизмерими ползи. Например, обработката на видео в HD резолюция ще се възползва повече от увеличаването на броя на ядрата, но това не е толкова типично за работа с аудио.

Важно е да се отбележи нюансът, възникнал благодарение на смартфоните. Те използваха диференциация на ядра - някои бяха предназначени за сложни изчисления, а други за по-прости. Това повиши енергийната ефективност на процеса, тенденцията стана характерна за света на личните компютри. Тоест, модерен чип с голям брой ядра ще се загрява по-малко, трябва да се охлажда по-малко и компютърът ще издава по-малко шум.

Разликата между архитектура и бит

 1. Битова дълбочина = битова скорост.
 2. Архитектура = принципи за обработка на данни.

Има 2 архитектури: x86 и ARM. Важно е да не бъркате x86 архитектурата с x86 битова дълбочина. Исторически се случи така, че процесори с 32-битов капацитет обозначаваха x86. Почти всеки чип, инсталиран в стационарен компютър, има x86 архитектура - той се описва от голям брой инструкции и е по-труден за разработване.

Почти всеки смартфон или таблет използва процесор с ARM архитектура. Не е толкова бързо, но по-лесно да се работи за програмисти. С вероятност от 99% чипът в телефона и в компютъра ще бъде 64-битов.

Трябва ли да надстроя до x64, ако е инсталиран x86

Ако това е стар компютър с по-малко от 3, 5 GB RAM, това няма смисъл. Такова оборудване е остаряло и няма да има осезаемо ускоряване на работата след прехода. Харесва ви или не, но няма да можете да промените дълбочината на бита на Windows 7 от 32 на 64, без да преинсталирате операционната система, но това не е най-лесната процедура, особено за "стареца".

Ако 32-битов Windows е инсталиран на модерен компютър, тогава определено трябва да преминете към 64-битова ОС. Процесорът в такъв компютър ще бъде 64-битов, а 4 GB оперативна памет отдавна са се превърнали в минимален стандарт. Използването на неподходяща версия на Windows при тези обстоятелства е като да миете нещата с ръце, когато пералня е наблизо.

Ако инсталирате 64-битови програми на 32-битова система

По същия начин, ако откриете гуми в гаража на дядо си, които той не е използвал от покупката си преди 30 години, и ги поставете на модерна кола. Каучукът през годините няма да се влоши катастрофално, но по отношение на модела на протектора, адхезията и шума ще бъде много посредствено решение.

Ако искате изтънченост, помислете за следното:

 • Задължителен 64-битов процесор с активирана хардуерна виртуализация (Intel VT-x или AMD-V);
 • Можете да използвате виртуални машини (Oracle VirtualBox или VMware Workstation), за да симулирате 64-битова ОС;
 • няма проблем с Apple OS, тъй като той използва хибридно системно ядро.

Защо не мога да инсталирам 64-битов Windows?

Следните фактори могат да повлияят на това:

 1. Проблеми с RAM модула. Възможно е тя да е повредена или да не се поддържа от дънната платка.
 2. Ниско пространство на диска. Погледнете раздела, в който ще бъде инсталирана ОС, поне 20 GB свободно пространство.
 3. Проверете целостта на изображението в ОС. Може би има корупция на данни, която не е в 32-битовото изображение на Windows.
 4. Не забравяйте да поддържате 64-битов хардуер. Ако компютърът има компоненти, по-стари от 10 години, тогава те могат да блокират инсталирането на модерна версия на ОС.

заключение

Елементарно е да се определи дълбочината на бита. Това все още е релевантна операция, но 32-битовият е „призрак“ от миналото на ИТ технологиите, който никой няма да си спомни след 10 години.

Интересни Статии