Настройки за джойстик за компютър

Геймпадът (джойстикът при обикновените хора) е изключително удобен инструмент за игри. Повечето модерни проекти за компютър в игровата индустрия са проектирани да работят специално с Xbox 360 или Xbox One. Има малки изключения, когато една игра също е в състояние да прави разлика между геймпада на Sony, но това е много рядко.

Какво обаче да направите, ако нямате толкова скъпи аксесоари като приспособление за Microsoft или Sony? Да кажем, че сте закупили съвсем обикновен геймпад от не толкова популярна компания, например DeTech, която съвременните игри просто отказват да открият. Как да конфигурирате джойстика на компютър за игри от този тип?

За да играете игри на компютър, не е необходимо да имате геймпад от популярна компания в ръцете си: можете да конфигурирате всеки геймпад за правилна работа. Именно в тази статия ще разгледаме различни начини за конфигуриране на конвенционални джойстици.

Как да конфигурирате джойстика на компютър за игри?

Така че имате на ваше разположение евтин, но добър геймпад, който не може да бъде регистриран с нито една модерна играчка. Защо това се случва? Работата е там, че повечето от евтините геймпади са направени по входния стандарт DirectInput, което ще ви позволи да преназначите бутоните на устройството.

Повечето игри са проектирани да работят с устройства със стандарта XInput, благодарение на който той е напълно съвместим с геймпада Xbox 360. Просто казано, геймпад с XInput вход ще бъде открит в почти всяка игра (да, има изключения) под формата на геймпад Xbox 360. DirectInput геймпад, съответно няма. Да, в някои игри може да бъде определено като устройство за управление, но настройването на управлението на джойстика в този случай ще бъде невероятно проблематично, а понякога дори и невъзможно.

Не хвърляйте джойстика си върху DirectInput в кошчето и бягайте да си купите марково устройство, нали? Точно така! С помощта на програма, наречена x360ce, можете да накарате всички игри да мислят, че вашият геймпад е свързан от Xbox 360.

За да започнете, трябва да отидете на официалния уебсайт на разработчика на този емулатор (това е какъв е) и да го изтеглите на вашия компютър. На първо място, трябва да решите каква дълбочина на бита е вашата игра. Всички съвременни игри са 64-битови приложения, докато повечето стари игри са 32-битови. След като изтеглите необходимата версия на емулатора x360ce, поставете неговия изпълним файл (x360ce_x64.exe или x360ce.exe) в папката с изпълним файл на играта.

Добре, направи го. Е, сега трябва да конфигурирате самия емулатор да работи в играта с вашия геймпад. Свържете геймпада към компютъра и стартирайте изпълнимия файл на емулатора x360ce, разположен в папката с вашата игра. Следният прозорец на емулатор x360ce трябва да се отвори пред вас:

Емулаторът ще ви каже, че за правилната му работа е необходим файлът xiput1_3.dll и предлага да го създадете. Кликнете върху бутона „Създаване“, за да накарате емулаторът да създаде този файл във вашата папка с игри. След това трябва да видите за следната снимка:

Поставете отметка в квадратчето до „Автоматично търсене на настройки“, както и отметка пред опцията „Търсене в интернет“. След това кликнете върху бутона „Напред“, след което следващият прозорец трябва да се появи пред вас, ако всичко върви както трябва:

Сега трябва да видите прозорец с настройките за оформлението на бутоните за геймпад. Вземете свързания геймпад и се опитайте да натиснете няколко бутона върху него, ако всичко мина добре, тогава ще видите сигналите за натискане на бутоните. Ако не, тогава във вашия раздел „Контролер“ ще светне червен квадрат и няма да има сигнали за докосване.

Ако имате тази ситуация, тогава, разбира се, можете да започнете да се опитвате да зададете различни профили на контролера в настройките на оформлението, но препоръчваме просто да съберете оформлението и след това да го конфигурирате сами. За целта кликнете върху бутона „Изчисти“, след което ще получите такъв чист екран:

Сега просто трябва да зададете всеки бутон за вашия геймпад поотделно. За да направите това, щракнете върху падащото меню на бутона, изберете „Запис“ (с червен кръг) и след това натиснете бутона на контролера, за да го присвоите на избраното място. Трябва да получите нещо подобно (в зависимост от геймпада):

Задайте клавиши на вашия контролер, за да съответстват на бутоните на вашия контролер Xbox 360. След като приключите, щракнете върху бутона "Запиши" и затворете прозореца на емулатора x360ce. След това стартирайте нужната игра и се уверете, че настройките на емулатора са направени правилно.

Това е всичко. С помощта на емулатора x360ce можете да накарате много видео игри да мислят, че обикновен геймпад, свързан към компютър, е геймпад от конзолата на Xbox 360. Накрая искам да посоча още един малък аспект на този проблем: някои геймпадове могат да превключват между режимите DirectInput и XInput, например някои Моделите на устройства на Logitech са способни на това.

Ако имате такъв геймпад, тогава не е необходимо да използвате емулатора x360ce или друг софтуер - просто го превключете в режим XInput и всички игри ще мислят, че геймпадът от Xbox 360 е свързан към компютъра.

Интересни Статии