Какво представляват актуализациите на OTA и за какво са предназначени?

Много потребители на устройства, базирани на операционната система Android, биха могли да чуят за такова нещо като актуализациите на OTA, но не всеки разбира какво е това. В днешната статия ще разкажем подробно с вас какви са актуализациите на OTA и защо смартфоните с Android се нуждаят от тях.

Какво представляват актуализациите на OTA и как се намират на смартфон?

Затова за начало трябва да разберем с вас какво означава абревиатурата OTA (а именно това е абревиатурата). OTA означава „Over the air“, което от своя страна е стенограма за термина „фърмуер над ефира“. Преведено на руски език, това ще звучи като „Фърмуер по въздуха“ или „Софтуер през ефира“. Просто казано, това са файлове за актуализация на софтуера (фърмуер) за вашата Android OS, които се разпространяват във въздуха.

Чакай малко, през въздуха? Какво означава това дори? А това означава, че вашият смартфон с Android не получава официални файлове с фърмуер през компютър, както са го правили преди, а буквално във въздуха. Нека да изчистим тайната: OTA актуализациите стигат до устройството с помощта на Wi-Fi, 3G / 4G, EDGE и други видове връзки.

Wi-Fi е предпочитаният тип мрежова връзка, тъй като само тя може да осигури нивото на надеждност, което е необходимо при изтегляне на файлове с подобно значение. Изтеглянето на актуализации на OTA чрез други връзки може да бъде прекъснато, което определено ще доведе до определени проблеми. Wi-Fi също се препоръчва поради причината, че в някои случаи файловете на фърмуера могат да тежат повече от гигабайт. Малко вероятно е някой да иска да изтегля файлове с такъв размер не чрез Wi-Fi.

И така, новите файлови файлове ще бъдат изтеглени и инсталирани на смартфона без знанието на потребителя? Разбира се, че не. На някои смартфони системата автоматично търси нова версия на фърмуера и след това уведомява потребителя за неговата наличност. При други може да се наложи потребителят независимо да започне проверка за нов фърмуер.

Какви устройства могат да получават актуализации на OTA?

За съжаление, не всички Android смартфони могат да получават актуализации по въздух. Веднага можете да премахнете доста старите смартфони, работещи с Android Gingerbread или Jelly Bean. Въпреки това, дори ако вашият смартфон все още е подходящ и се поддържа от производителя, той също трябва да отговаря на редица изисквания:

  • Фърмуерът, инсталиран на устройството, трябва да има официален произход;
  • Устройството ви не трябва да има root достъп;
  • Android bootloader трябва да е в заключено състояние;
  • Android OS файловете трябва да са в оригиналния си вид, т.е. не се променя.

За повечето собственици на устройства с Android отговарянето на горните изисквания е лесно.

Как да инсталирате OTA актуализации на Android?

Сега нека да видим как се извършва инсталирането на OTA актуализации. Ще разгледаме пример с операционната система Android 7 Nougat, която е една от най-популярните версии на Android днес. И така, първото нещо, което трябва да направите преди да актуализирате системата, е да заредите устройството си поне до 60-процентовата маркировка. Повярвайте ми, не искате вашият смартфон или таблет да се изключат по време на инсталирането на нова версия на фърмуера, тъй като има голям процент от превръщането на устройството в "тухла". Също така не забравяйте да се свържете с мрежата.

От време на време вашето устройство може автоматично да проверява за нов фърмуер за системата и ако намери такъв, в областта за уведомяване ще се появи съобщение. Кликнете върху това съобщение и ще бъдете прехвърлени в секцията „Актуализация на системата“, където ще трябва да кликнете върху бутона „Изтегляне“, за да изтеглите нов фърмуер, и след това щракнете върху бутона „Актуализиране“ при изтегляне на фърмуера.

Можете обаче сами да активирате проверката за наличие на нов фърмуер. За да направите това, отворете „Настройки“ и отидете на „За телефона“ (или таблет, ако имате подходящото приспособление). След това отидете в секцията „Актуализация на системата“ и кликнете върху бутона „Изтегляне“, а след това - „Актуализиране“.

Толкова е лесно да инсталирате актуализации по въздуха. Времето за инсталиране на новата версия на фърмуера на Android може да варира в зависимост от размера на самия файл. В най-лошия случай 10-20 минути. По време на инсталацията в никакъв случай не се опитвайте да извършвате никакви действия с вашето устройство - оставете го да лежи и да се актуализира.

Интересни Статии