Какви проблеми в системата са показани с грешка 0x80070422 и как да се поправи

Когато изтегляте или инсталирате файлове от Windows Update, системата може да докладва за проблем и да покаже код за грешка 0x80070422 в специално съобщение. Този код може индиректно да показва, че системата съдържа злонамерен софтуер или програмният код на определени файлове е променен и сега Windows не може правилно да инсталира някои актуализации. В този материал ще се опитаме да ви разкажем колкото е възможно повече за причините за това поведение на системата и ще ви кажем как да поправите грешка 0x80070422.

Каква грешка може да каже 0x80070422

Код на грешка 0x80070422 възниква, когато Windows Update не успя да промени някои съществуващи системни файлове или да напише нови на твърдия диск. Това може да означава, че някакъв злонамерен код или нискокачествен софтуер е попаднал във вашето копие на Windows, което промени системните настройки и сега вградената защитна стена трябва да блокира инсталирането на някои актуализации.

Понякога възниква ситуация, при която грешка 0x80070422 може да показва, че зловредният софтуер не само е засегнал системата, но и блокира вградената защитна стена. В този случай съобщението, съдържащо се в прозореца за грешка, ще показва, че инсталаторът е открил грешката и е прекъснал по-нататъшните операции.

Как да поправим грешката

За да коригирате грешката 0x80070422, трябва да изчакате секунда, докато на екрана се появи съобщение, че инсталаторът е открил грешка и да направите точно това, което съветва Microsoft. По-долу са дадени подробни инструкции за прилагането на този метод за разрешаване на грешка 0x80070422.

  • Отворете менюто "Старт" и намерете "Компютър".
  • Щракнете с десния бутон върху него и изберете опцията Управление от падащия списък.
  • В прозореца, който се отваря, изберете секцията Услуги.
  • Сред услугите, които отговарят за работата на някои програми и компоненти на Windows, намерете такава, наречена Firewall.
  • Кликнете върху избраната услуга с десния бутон на мишката, отворете нейните свойства.
  • В малкия системен прозорец, който се отваря, посочете типа услуга, която да се стартира автоматично, щракнете върху бутона Изпълни и приложете промените.
  • След тази процедура непременно трябва да рестартирате системата.

Ако първият метод не помогне за коригиране на ситуацията и вградената защитна стена остава неактивна, препоръчваме ви все още да сканирате системата за вируси и зловреден софтуер. За да направите това, трябва да изтеглите помощната програма AntiMalware Bytes, да заредите компютъра в безопасен режим и да сканирате системата.

След приключване на сканирането е необходимо да изтриете всички открити заплахи и да рестартирате компютъра, за да го заредите в стандартен режим на работа. Тази процедура ще ви позволи да намерите и изтриете нещо, което не може да бъде намерено и премахнато дори при антивирусен софтуер при нормална работа. Често се случва самият вирус да блокира не само защитната стена, но и всеки антивирусен софтуер.

Когато сканирането приключи и компютърът се рестартира, върнете се към първия параграф на това ръководство и опитайте отново да стартирате услугата за защитна стена на Windows. Помощната програма AntiMalware Bytes трябва да премахне целия софтуер, който блокира работата на услуги, свързани със защитата на системата и инсталиране на актуализации. След стартиране на услугата се върнете към Windows Update и опитайте процедурата за инсталиране на актуализация отново.

Интересни Статии