Как да проверите PC RAM?

RAM играе решаваща роля в компютъра. И когато възникнат проблеми с него, това може да доведе до различни неприятни ситуации, вариращи от някои грешки при работа с програми до сини екрани на смърт, които безмилостно ще преследват потребителя.

В днешната статия ще ви кажем как можете да проверите вашата RAM памет, ако възникне такава необходимост. Материалът ще бъде разделен на два раздела: инструменти за проверка на системата и трети страни. Разбира се, нека започнем със системните инструменти за проверка.

Windows инструменти за проверка на RAM

Следният метод за проверка на RAM може успешно да се използва от потребители на всички операционни системи Windows, от XP до „десетката“. И така, на ваше помощ ви помага помощна програма като Windows Memory Checker.

Заслужава да се отбележи един доста интересен факт: тази програма от време на време проверява вашата RAM в автоматичен режим, независимо дали искате или не. Въпреки това е напълно възможно да го стартирате сами, ако по някаква причина. Можете да стартирате този инструмент по различни начини: да го намерите с търсачка или веднага да го стартирате чрез помощната програма Run.

Ако решите да намерите помощната програма чрез търсачка, тогава трябва да направите следното:

  • натиснете Windows + S;
  • напишете в реда за търсене „Диагностика на проблеми с компютърната оперативна памет“;
  • Кликнете с левия бутон върху резултата.

Ако решите да използвате помощната програма Run, ще трябва да направите следното:

  • натиснете Windows + R;
  • напишете mdsched в празен низ;
  • щракнете с десния бутон върху намерената програма и изберете „Изпълнение като администратор“ в контекстното меню;

Така или иначе, пред вас ще се появи малък прозорец на помощната програма, за да проверите оперативната памет на вашия компютър. В прозореца ще бъдат представени две опции: „Извършете рестартиране и проверете (препоръчително)“ и „Извършете проверка следващия път, когато включите компютъра“. Не е трудно да предположите, че ще трябва да рестартирате компютъра си, за да проверите RAM.

Времето, необходимо за проверка на оперативната памет с тази програма, зависи изцяло от конфигурацията на вашия компютър, така че може да се наложи да изчакате малко. След като приключи проверката на оперативната памет, вие отново ще бъдете отведени до операционната система и в областта за уведомяване ще се появи малка икона със съобщение. Кликнете върху него, за да научите повече за резултата от проверката на вашата памет.

Инструменти за проверка на трети страни - Memtest86 +

В допълнение към системната полезност можете да прибягвате до услугите на доста популярна програма, наречена Memtest86 +. Това е изключително функционална, надеждна и лесна за използване програма, която ще ви помогне да проверите вашата RAM памет и да разберете какво не е наред с нея. Можете да използвате Memtest86 + във всяка версия на операционната система Windows.

Струва си да се отбележи, че процесът на проверка на RAM за тази програма не се извършва от под операционната система, а с помощта на товарача на самата програма. Ще трябва да следвате тази връзка и да изтеглите необходимата версия на програмата от официалния уебсайт. За удобство ще използваме „Автоинсталатор за USB ключ“ (автоматичен инсталатор за флаш устройства).

Изтеглете архива, наречен „memtest86 + -5.01.usb.installer.zip“ на вашия компютър и го разархивирайте навсякъде на вашия компютър. Например, можете да направите това на вашия работен плот. След като разопаковате съдържанието на архива, стартирайте файла "Memtest86 + USB Installer.exe", след което пред вас ще се появи малък прозорец за инсталиране. В него ще трябва да изберете USB флаш устройство, свързано към системата, да го форматирате, като поставите отметка в прозореца и щракнете върху бутона „Създаване“.

След като създадете стартиращ носител с Memtest86 +, трябва да влезете в BIOS / UEFI и да зададете приоритет на зареждане на USB. След като зададете приоритет, свържете USB с програмата към компютъра и го рестартирайте. Memtest86 + автоматично ще се стартира и той ще започне да проверява вашата RAM памет.

Забележка: препоръчваме да проверявате само една лента RAM наведнъж. Трябва да кажа, че процесът на проверка може да отнеме няколко часа, така че трябва да сте търпеливи. За да разберете дали вашата RAM има проблеми е съвсем проста: линиите с потвърдени адреси на паметта ще станат червени.

Интересни Статии