Как да промените файловата система на флаш устройство от FAT32 на NTFS и обратно, без да форматирате?

Вероятно всеки от нас е бил изправен пред проблем, при който е невъзможно да качи изображение с игра или филм с HD качество на USB флаш устройство, тъй като Windows съобщава за грешка и че „Крайната файлова система не може да приеме обект с такъв размер“. Често такова съобщение се превръща в пълна изненада, защото например размерът на файла е 7 GB, а на USB флаш устройството е свободно 30 GB пространство. В тази статия ще разгледаме подробно защо възниква такава грешка, какви са FAT32 и NTFS, кой от тези стандарти се използва най-добре и как да се отървем от споменатата грешка.

Защо голям файл не се копира на USB флаш устройство?

Стандартът на файловата система, наречен FAT32, е създаден много преди NTFS. По това време файлове с капацитет от няколко гигабайта просто не съществуваха и нямаше абсолютно никаква нужда да се поддържа работа с тях. Горният праг за FAT32 е 4 GB файл. Всички файлове над този обем просто не се поддържат и копирането / записването на медия не се поддържа.

Ако видите грешката „Целевата файлова система не може да приеме обект с такъв размер“ при копиране на файл, по-голям от 4 GB, това казва само едно - вашето флаш устройство има файлова система във формат FAT32.

За да можете да копирате и записвате по-големи файлове, трябва да използвате по-модерен и усъвършенстван формат, наречен NTFS. Много инструкции, публикувани в мрежата, предлагат банално форматиране, за да промените формата на файловата система. Но с това действие всичко, което е на флаш устройството в момента, ще бъде изтрито. И ако флаш устройството има голям обем и на него вече са записани доста голям брой файлове, предварителното копиране на файловете в паметта на компютъра, форматирането и записването на всички файлове обратно е доста продължителна процедура, която не всеки ще иска да произведе. По-долу описваме инструкциите за промяна на формата на файловата система без форматиране.

Как да промените файловата система на флаш устройство от FAT32 на NTFS?

  • Затворете всички ненужни прозорци, преди да продължите със следните процедури.
  • Натиснете Win + R, за да стартирате прозореца за стартиране на системата.
  • Въведете cmd и натиснете Enter, за да потвърдите.
  • На черен фон на командния ред на Windows въведете следното преобразуване на текст d: / FS: NTFS / NoSecurity / X, където X е буквата, която системата е назначила на вашето USB флаш устройство, а също така натиснете клавиша Enter, за да потвърдите действието с USB флаш устройството.
  • Тази команда ще промени формата на флаш устройството и ако въведете правилно неговия текст, командният ред ще ви информира за успешното приключване на процедурата.
  • Сега вашето флаш устройство има файлова система NTFS и поддържа записи на файлове с капацитет над 4 GB.

Защо може да ви трябва FAT32?

Провеждайки подобни манипулации с флаш дискове и карти с памет, не забравяйте само, че някои устройства може просто да не поддържат работа с по-модерната файлова система NTFS. На първо място, те включват преносими и не много продуктивни устройства - DVD плейъри, телевизори, любителски камери, автомобилни радиостанции, навигатори, преносими високоговорители и друга подобна техника.

Ако промените формата на файловата система на NTFS, те могат просто да спрат да работят с това флаш устройство, докато не се върнете към FAT32.

Интересни Статии