Как да промените цветовете на прозореца в Windows 10?

Искали ли сте някога да промените по някакъв начин външния вид на вашата операционна система? Със сигурност исках. В тази статия ще ви разкажем как да промените цвета за всички видове прозорци на компоненти в Windows 10. Преди да започнем да обмисляме промяна на цветовете, трябва да споменем, че преди потребителите на Windows 10 по принцип не са имали възможността да променят такова на пръв поглед банално нещо, т.е. като GUI цветове.

Но с появата на новата Creative Update (или Windows 10 Creators Update) потребителите все още получават системните и софтуерни функции, с които можете да промените цвета на прозорците. Всички тези възможности обаче се оказаха доста нефункционални.

Методи за промяна на цветовете на прозореца в Windows 10

За съжаление няма нито едно меню, в което лесно да персонализирате всички цветове на различни елементи. Така че ще трябва да извършите различни стъпки, за да промените цвета на конкретен елемент на прозореца в Windows 10. Но всичко това не е трудно и дори зелен начинаещ може да се справи.

Как да промените цвета на заглавната лента в прозорец на Windows 10

 • Натиснете клавишната комбинация Win + I на клавиатурата .
 • Отидете на „Персонализация“.
 • След това отидете на раздела „Цветове“.
 • В това меню ще имате възможност да изберете подходящия цвят за себе си. Ако искате да зададете определен цвят по ваш вкус, след това кликнете върху иконата „+“ до „Допълнителен цвят“.
 • Също така, не забравяйте да поставите отметки в квадратчетата до параметрите, които ви позволяват да използвате избрания цвят на лентата със задачи Start, самото меню Start и областта за уведомяване.

Щом приключите с настройките, всички части на GUI на Windows 10, които сте избрали в посочените настройки, ще имат посочените цветове.

Забележка: имате и възможност да активирате една забележима функция в горните настройки - „Автоматично изберете основния цвят на фона“. Ако активирате тази функция, цветът ще бъде избран въз основа на вашия инсталиран в момента тапет на работния плот, т.е. системата ще изведе средната стойност от всички налични цветове на тапета и ще оцвети фона с изчисления цвят.

Как да промените цветовете на фона на Windows в Windows 10

Ако не харесвате избрания цвят за Windows в Windows 10, има добра новина за вас, тъй като той също може да бъде променен според вашите предпочитания. За съжаление, за да промените тази стойност, ще трябва да усъвършенствате малко, но всичко е в рамките на толеранса. Сега ще разгледаме няколко начина за промяна на фоновия цвят на прозорците: чрез настройки с висок контраст и чрез програмите Classic Color Panel.

Чрез настройки за висок контраст

На първо място, можете да използвате теми с висок контраст, в които има настройки за промяна на цветовете. Затова следвайте тези стъпки:

 • Натиснете комбинацията Win + I.
 • Отидете на компютъра "Настройки".
 • Изберете раздела Достъпност.
 • След това отидете на раздела „Висока контрастност“.
 • Отивайки в настройките на теми с висок контраст, кликнете върху бутона "Фон".

С натискането на този бутон можете лесно да изберете цвета на фона за Windows в Windows 10. Въпреки това, тъй като това са теми, ще трябва да ги използвате в операционната система, което ще промени целия външен вид на графиката. Интерфейс на Windows 10. От една страна можете да промените цвета на фона на прозорците, а от друга, можете да седнете с дизайн с висок контраст.

Чрез помощната програма Classic Color Panel на трета страна

Има една трета страна, но невероятно полезна програма, с която можете да промените дизайна на цвета на фона на Windows в Windows 10. Тази програма се нарича Classic Color Panel и можете да я изтеглите директно на уебсайта на разработчиците, който ще бъде достъпен на тази връзка.

След като изтеглите файла colorclassic.exe, стартирайте го от всяко място на вашия компютър. Веднага трябва да получите известие, в което ще бъдете помолени да запазите дизайнерските си настройки - изборът е ваш.

Когато се отвори, Classic Color Panel ще предостави богат избор от настройки за промяна на цветовете за различни аспекти на графиката. интерфейс на Windows 10. За да промените цвета на прозореца, поставете отметка в квадратчето до елемента, наречен „Windows“ и използвайте обичайната палитра, за да изберете желания цвят. Лесно и просто.

Щом посочите необходимите настройки за цвят, кликнете върху бутона „Приложи“ в лентата с менюта на програмата Classic Color Panel. След това ще бъдете изхвърлени от акаунта, за да приложите промените. Влезте в акаунта си и ще видите избраните цветове. Тази програма обаче има и минус - цветовете няма да се променят за всички прозорци в Windows 10, а само за някои. Съществува също така възможността програма да загуби част от своята функционалност поради пускането на нова актуализация на сглобяването.

Как да зададете цвета си за декорация

Всички горепосочени методи за промяна на цвета на Windows в Windows 10 са напълно достатъчни за повечето потребители на тази операционна система. Но ако искате нещо по-необичайно? Ами ако трябваше да изберете цвят, който не може да бъде осигурен чрез вече преминали методи. Например, вие сте искали да използвате черно за прозореца, но той не е предоставен там.

В този случай редакторът на системния регистър на Windows ще ви помогне, с помощта на който сега ще се опитаме да зададете цвета, от който се нуждаете. Следвайте тези стъпки:

 • Натиснете Win + R на клавиатурата си.
 • Въведете regedit в празен ред и натиснете Enter.
 • Използвайте левия прозорец на редактора на системния регистър, отидете на секцията

 • Намерете параметъра, наречен AccentColor от дясната страна на системния регистър и щракнете двукратно върху него с левия бутон на мишката.
 • Поставете отметка пред опцията „Система с номера → Шестнадесетична“
 • Въведете кодирането на необходимия цвят в полето "Стойност".

Забележка: За да намерите необходимото кодиране, отидете на всеки графичен редактор и отворете обичайната палитра, в която ще бъдат разположени необходимите данни. И така, вие сте намерили подходящия цвят, например син (200EE3). В полето ще трябва да въведете E30E20, тъй като в този параметър цветът е зададен според системата BGR (Blue-Green-Red), а не според обичайната RGB (Red-Green-Blue), т.е. ще трябва да смените първите и последните два знака на места - 200EE3 → E30E20 . За нюанси на сивото нищо не трябва да се променя.

Освен да ровите в редактора на системния регистър, можете да използвате така наречения „скрит“ аплет в Windows 10. В по-старите версии на Windows, например, 8.1, тези настройки могат лесно да се отворят. В Windows 10 трябва да направите следното:

 • Натиснете Win + R на клавиатурата си.
 • Въведете празен програмен ред

  и натиснете Enter.
 • Пред вас ще се появи прозорецът "Цвят и външен вид", в който можете да зададете общия цвят за елементи като лентата на задачите, границите на прозореца и менюто "Старт". След като сте решили настройките за цвят, кликнете върху бутона „Запазване на промените“.

Въпреки това си струва да поясним, че избраният в този прозорец цвят може да е много по-различен от този, който бихте могли да изберете. Просто трябва да експериментирате и да изберете подходящия цвят.

Как да промените цветовете за неактивни прозорци в Windows 10

За съжаление, вие също трябва да зададете цвета на неактивните прозорци в Windows 10 чрез същия регистър. Ще трябва да направите следното:

 • Натиснете Win + R, за да отворите Run.
 • Отидете на секцията във вече познатия раздел:

 • В дясната част на редактора на системния регистър кликнете с десния бутон на мишката върху празно място и изберете "Създаване → DWORD параметър (32-битов)."
 • След това щракнете двукратно върху създадения параметър с левия бутон на мишката и задайте желаното цветно кодиране.

Интересни Статии