Как да поправите "Настройките на Radeon WattMan са възстановени до стандартните ..."?

На компютрите, на които са инсталирани видеокарти AMD, може да се появи съобщението „Настройките на Radeon WattMan бяха възстановени по подразбиране поради неочаквана системна грешка“. Често потребителите виждат това съобщение след неочакван рестарт на компютъра или със същия неочакван срив на някоя взискателна (или не толкова) играчка.

Като правило причината за това съобщение е неправилно работещият драйвер за видеокарта, който, когато се появи натоварване на графичния ускорител, внезапно се изключва. Приблизително същото съобщение може да се появи на компютрите, на които са инсталирани видеокарти от nVidia.

Е, защо драйверът на видеокартата „боядиса“? Има кратък списък от причини за това:

 • функцията за бързо стартиране се активира на компютъра на потребителя;
 • остарял графичен драйвер;
 • не най-успешният овърклок на видеокарта, което води до нестабилна работа.

По-долу можете да намерите няколко доказани решения, които ще ви помогнат да се отървете от сривовете на графичния драйвер на AMD. Следователно, вие също ще се отървете от съобщението "Radeon WattMan настройки по подразбиране ..."

Решение №1 Деактивирайте бързо стартиране на Windows

Функцията за бързо стартиране позволява на потребителя да се зарежда в ОС на компютъра си много по-бързо. Тази функция обаче може също да попречи на драйвера за видео да се зарежда нормално при стартиране на компютъра. Достатъчно е да деактивирате тази функция, за да проверите дали това е проблемът или не. Опитайте следното:

 1. натиснете Windows + R;
 2. напишете стойността "control.exe" и натиснете Enter;
 3. отидете на „Система и сигурност → Захранване“;
 4. щракнете върху реда „Промяна на текущо недостъпни параметри“;
 5. слез долу и премахнете отметката от опцията „Активиране на бързо стартиране (препоръчително)“;
 6. кликнете върху бутона „Запазване на промените“;
 7. рестартирайте компютъра и проверете стабилността на видео драйвера.

Решение №2 Инсталиране на най-новия драйвер на AMD

Имате проблем с видеокартата? След това нека се опитаме да инсталираме най-новата версия на видео драйвера. Огромен брой проблеми, включително съобщението "Настройките на Radeon WattMan бяха възстановени по подразбиране по подразбиране ...", могат да възникнат поради остарял видео драйвер. За да актуализирате драйвера, направете следното:

 1. натиснете Windows + R;
 2. напишете "devmgmt.msc" и натиснете Enter;
 3. отворете секцията "Видео адаптери";
 4. щракнете върху RMB на вашата видеокарта и изберете „Изтриване на устройството“;
 5. след деинсталиране на стария драйвер, следвайте тази връзка към официалния уебсайт на AMD и изтеглете драйвера, подходящ за вашата видеокарта;
 6. стартирайте изтегления инсталатор и следвайте инструкциите на екрана;
 7. рестартирайте компютъра си, след като инсталирате нов видео драйвер.

След извършване на актуализацията нито един драйвер за срив на видеокартата не бива да ви притеснява.

Решение № 3 Нулиране на овърклок на графична карта

Често такива „сривове“ на видео драйвер се случват поради не много стабилния овърклок на видеокарта. Ако наскоро сте се опитали да овърклокте вашия графичен ускорител, тогава горещо препоръчваме да възстановите настройките му до фабричните настройки по подразбиране. След като премахнете овърклока, тествайте видеокартата си и вижте дали се появява грешка.

Решение № 4 Премахване на всички програми за овърклок

Radeon WattMan е официалната програма за овърклок на видеокарта от разработчици на AMD, която всъщност не харесва други помощни програми в системата на потребителя със сходна функционалност. Препоръчваме ви да премахнете всички помощни програми за овърклок на вашия графичен ускорител и да оставите само Radeon WattMan в системата.

Можете да премахнете различен софтуер от вашия компютър от такива системни компоненти като „Програми и функции“ и „Приложения и функции“. След като премахнете програмите за овърклок, рестартирайте компютъра и тествайте видеокартата за стабилност в някакъв вид играчка. Най-вероятно съобщението „Настройките на Radeon WattMan са възстановени по подразбиране ...“ вече няма да ви притеснява.

Интересни Статии