Как да коригираме грешки, сривове, грешки в Resident Evil 0 HD?

Resident Evil 0 вече е наличен за изтегляне на Steam, но поради HD ъпгрейда, може да срещнете някои грешки и сривове. Независимо от това, ние създадохме статия, която ще ви помогне да играете спокойно при преиздаването на Resident Evil 0 HD на вашия компютър. Намерете отговори на всички най-често срещани грешки и разберете как да решите проблемите с сривове, грешки, замръзвания, черен екран и т.н., колкото е възможно по-бързо.

Проверете целостта на игровия файл, като проверите кеша на играта

В библиотеката на Steam щракнете с десния бутон върху Resident Evil 0 / biohazard 0 HD REMASTER и изберете Properties.

Кликнете върху Локални файлове.

Щракнете върху „Проверете целостта на кеша на играта ...“ и стартирайте процеса на проверка. Не забравяйте да деактивирате антивируса, преди да стартирате сканирането.

Този процес ви позволява да сканирате всеки файл, който сте изтеглили за тази игра, да проверите контролната сума на всеки от тях и да сравните с данните на сървъра. Ако файлът липсва или има различна стойност на контролна сума, ще получите съобщение, в което се казва, че „X файловете не могат да бъдат проверени ...“. Това означава, че някои файлове са били изтрити или са повредени. Щракнете върху бутона Затвори и Steam автоматично ще изтегли и / или замени проблемните файлове.

Преинсталирайте графичния драйвер

Ние също така препоръчваме да се уверите, че имате най-новите драйвери за вашата видеокарта. Някои интегрирани графични чипове и дискретни графични процесори от класа на модерен лаптоп могат да работят с играта, но не е фактът, че те официално се поддържат от Capcom.

Ако все още имате проблеми, можете да опитате чиста инсталация на драйверния комплект. Това ще премахне всички външни DLL драйвери или профили за игри, съществували от предишната инсталация на драйвера.

Съобщение за грешка

Ако все още имате проблеми с честотата на кадрите, бавните ефекти на движението, сривовете, моля, помогнете на екипа за разработка, като предоставите подробна информация по-долу.

Колкото повече проби и точки от данни получат, толкова по-добре и по-бързо ще могат да определят причината за тези проблеми. Ето от какво се нуждаем:

  1. A) Спецификации на вашия компютър или лаптоп

Име и модел на процесора

Име / модел на настолен или преносим компютър (ако има такъв)

Модел на видеокарта / чип и количество видео памет

Номер на версията на видео драйвера

Системна памет

Версия на ОС (Windows 7, 8, 64-битов / 32-битов и т.н.)

Антивирусна програма и нейната версия

Голяма част от тази информация, например моделът на видеокартата и количеството видео памет, могат да бъдат получени чрез пускане на отчета за DxDiag.

  1. Б) специфичен проблем

Моля, споделете конкретния си проблем и местоположението на неговото проявление - например, ако имате проблеми с честотата на кадрите, след това проверете дали това се случва през цялото време или, например, по време на определени видеоклипове, по време на играта и т.н.

Ако играта замръзне, би било много полезно, ако можете да споделите своя лог файл, като използвате някоя от популярните услуги за хостинг на файлове, например DropBox, Google Drive, OneDrive и т.н.

  1. В) Подробни етапи на проблема

Тази стъпка е особено важна за екипа за развитие. Можете да предоставите по-подробна информация, така че екипът да намери бързо грешката и (да се надяваме) да реши проблема.

Интересни Статии