Иновации в iOS 11 за iPhone и iPad

iOS 11 вече е достъпен за всички потребители на продукти на Apple. В тази статия ще разгледаме какво е подготвила Apple за своите клиенти в новата версия на операционната система за мобилни устройства. Припомняме, че пускането на iOS 11 се случи вчера, 19 септември 2017 г., така че спокойно можете да преминете от iOS 10.3.3 към iOS 11.

Приложението IMessage стана по-достъпно и съобщенията се синхронизират между устройствата

Приложението Messaging получи преработено приложение за чекмедже (падащо меню), за да направи приложенията и стикерите iMessage по-достъпни и лесни за използване. Тези приложения бяха добавени отново в iOS 10, но бяха скрити зад бутон, който дразни някои хора. Новото оформление също прави нещата по-лесни за справяне.

Вашите съобщения вече ще се съхраняват в iCloud. Всички ваши разговори ще бъдат синхронизирани между вашите устройства, използвайки един и същ акаунт в iCloud. По този начин можете да изтриете съобщението на едно устройство и то ще изчезне от всички други синхронизирани устройства. Съобщенията остават криптирани, дори когато се съхраняват в iCloud.

Освен това позволява на Apple да оптимизира съхранението на устройства. Тъй като вашите съобщения се съхраняват в облака, не е задължително всички те да се съхраняват на вашето устройство. Това означава, че ще имате на разположение повече свободно място, а също така можете да архивирате по-бързо.

Платете приятелите си на iMessage с Apple Pay

Платежната система Apple Pay вече позволява на своите потребители да извършват плащания помежду си. Тази система е интегрирана в Messages като приложение за iMessage. Така че да изпратите някаква сума на вашия приятел точно по време на разговора не е трудно.

Парите, които пристигат при вас, се изпращат директно към вашия акаунт в Apple Pay, след което можете да го изпратите на друг, да платите за покупката си с помощта на Apple Pay или да преведете средства по банкова сметка. Ще трябва да синхронизирате с Touch ID, преди да изпратите пари (както по време на пазаруване).

Тази система дори ще се опита да определи кога искате да я използвате. Ако получите съобщение в iMessages, което говори за дълг, например, клавиатурата автоматично ще ви предложи възможността да изпращате пари чрез Apple Pay и дори автоматично да посочва необходимата сума.

Siri ще получи по-естествен глас и други подобрения

Гласът на Siri е подобрен: Apple използва „задълбочено обучение“, за да създаде по-естествен глас, който може да даде реалистичен израз. Siri има както мъжки глас, така и женски, и тази система може да издава една и съща дума по съвсем различни начини, което несъмнено придава по-реалистичен тон на разговора.

Освен всичко друго, виртуалният асистент на Apple има вградена функция за превод. Siri ще ви предостави превода, така че да знаете как точно да произнесете определена дума. Siri поддържа превод от английски на китайски, френски, немски, италиански и с течение на времето испански.

Освен че препоръчва приложения, Siri ще се научи да разбира по-добре темите, които ви интересуват. Siri може да предложи новини, които биха ви заинтересували, да направите бележка в календара, след като резервирате хотелска стая чрез Safari онлайн и много други. Клавиатурата ще научи думите, които бихте искали да използвате въз основа на прочетеното. И всичко това се прави директно на вашето устройство, а не в облака.

И накрая, разработчиците вече могат да използват SiriKit за интегриране на повече типове приложения в Siri, като се започне от Task Manager до Bank Notes.

Подобрения в камерата: видео и снимки сега заемат по-малко място

iOS 11 ще използва формат HEVC за кодиране на видео изображения, което означава, че видеото, което заснемате, ще заеме половината повече от съхранението на устройството. Същото правило важи и за изображенията: Apple премина от JPEG към HEIF и сега снимките, които правите, заемат половината място за съхранение на вашия iPhone или iPad и все още можете да споделяте тези снимки с други хора на други устройства.

Подобрени спомени и снимки на живо

Функцията Memories в приложението Photos използва машинно обучение за идентифициране на събития, като годишнини, спомени на вашите деца, домашни любимци или спортни събития. Тази функция използва специална технология за идентифициране на снимки и автоматично избира най-добрите видеоклипове и изображения. Той може да работи и в портретен и пейзажен режим, така че можете да гледате Спомени в съотношението, от което се нуждаете.

Apple също направи някои подобрения в Live Photos. Сега можете лесно да редактирате снимки на живо, да ги изрязвате и да маркирате отделни кадри в тях като Основна снимка. Можете също така да превърнете снимка на живо в безкраен цикъл, като използвате компютърно зрение.

Контролният център се превърна в единна 3D сензорна страница

Контролната точка, която се проявява с пръст в самата долна част на екрана, е препроектирана. Сега от е една страница, която включва всички функции, т.е. не е необходимо да прекарвате пръст наляво или надясно, за да ги използвате (този аспект често обърква хората).

Контролната зала също стана адаптивни. Можете да изберете кои от настройките да се показват на тази страница и можете също да пренаредите реда на контролните инструменти в панела.

Ако не харесвате новия облик на Центъра за управление, тогава можете да плъзнете отгоре надолу в прозореца на приложението, за да деактивирате тази функция. Центърът за контрол отново ще бъде достъпен, ако прекарате пръст нагоре от долната част на началния екран.

Заключен екран и център за уведомяване са обединени

Заключеният екран и центърът за уведомяване вече са на един и същ екран. Когато прекарвате пръст нагоре и надолу по екрана на вашето устройство, можете да видите всички известия. Все още можете да прекарате пръст вляво на екрана, за да получите достъп до джаджите или вдясно, за да получите достъп до камерата.

Apple Maps подобрява навигацията и добавя карти на закрито

Apple Maps отново получи подобрение за навигацията. Apple Maps ще показват ограничения на скоростта и те ще ви помогнат да намерите правилната лента за навигация. В допълнение, това приложение ще получи карти на интериора на търговските центрове и летищата със знаци и функция за търсене. Базата данни на тези карти ще се увеличава с течение на времето.

Функцията „Не безпокойте“ ще се активира автоматично по време на движение.

iOS 11 включва нова функция „Не безпокойте по време на шофиране“, която използва Bluetooth или Wi-Fi за определяне на вашата позиция. Той автоматично ще скрие всичките ви известия, ако сте в колата.

Можете обаче да кажете на вашия смартфон да не е в движение, ако искате да преглеждате известия. Приложението iMessage може дори да отговаря автоматично на хора, които се опитват да ви изпращат съобщения, като се позовават на факта, че в момента шофирате и не можете да отговорите.

AirPlay 2 стана част от HomeKit

HomeKit вече поддържа високоговорители, така че можете да конфигурирате и управлявате високоговорителите си едновременно с други смартфон устройства. Apple има нов протокол AirPlay 2, който активира аудио за множество стаи.

Най-накрая можете да пускате музика в различни колони в дома си чрез iOS приложения. Вече няма нужда да използвате iTunes на вашия компютър. Също така вече можете да възпроизвеждате аудио за вашия Apple TV чрез iOS устройството си или MacBook.

Apple Music печели специални подобрения

Apple Music вече може да ви покаже какво слушате приятелите ви, така че можете лесно да добавяте нови песни към плейлиста си. Можете да създадете профил, да го направите публичен или частен и да следвате хора с подобни вкусове в музиката.

Разработчиците ще получат MusicKit за Apple Music API, така че да могат да използват пълен достъп за Apple Music. Например, Shazam може автоматично да добави песен към вашата колекция в Apple Music, след като tjn я определи.

App Store е преработен

App Store е изцяло преработен, за да ви улесни при намирането на нови приложения и игри. Стартирайте го и ще видите нов раздел „Днес“, който ви предоставя цял списък с нови приложения. Всеки ден в магазина има приложение или игра на деня, а също така можете да видите ръководства за приложения, които вече използвате там.

Превъртете надолу, за да видите по-стара информация от предишни дни. В самия край на страницата на този раздел ще видите, че приложенията сега са сортирани в категориите „Игри“ и „Приложения“, така че сега можете лесно да различите едно от друго.

Apple подобри много основни iOS технологии

Заедно с подобрената графика Metal 2 и видео формат HEVC, iOS получи машинно обучение и функции за разширена реалност за разработчиците. Между другото, това машинно обучение ще помогне и на много разработчици да улеснят процеса на използване на Core ML.

Има Vision API, който предоставя на разработчиците по-лесен начин да разпознаят лица и атракции, например. Има и API за обработка на естествен език за разпознаване на текст. Отново всичко това не се случва на облака, а директно на устройството на потребителя.

Функциите за усъвършенствана реалност също ще станат по-лесни за използване за разработчиците. ARKit ще помогне на разработчиците да внедрят функциите на Augmented Reality в своите приложения. Например, Pokemon Go използва Augmented Reality, за да изобрази Pokémon отгоре на видео на живо.

Apple също демонстрира приложение за разработчици, което лесно може да добави виртуален обект към разпределеното пространство. Това приложение използва функцията за откриване на повърхността, за да постави желания обект върху него.

iPad получава нови многозадачни функции

Новата версия на iOS 11 има много нови функции, които правят iPad по-модерно устройство. Докът в долната част на екрана вече може да съдържа повече приложения и вече можете просто да плъзнете от долната част на дисплея, за да превключвате лесно между приложенията. Можете да плъзнете иконата на приложението от Dock и да го поставите на екрана си, за да използвате функциите за многозадачност.

Вече iPad-и поддържат изтегляне и пускане за текст, изображения и дори връзки между приложения. Можете да изберете много неща едновременно, както и да ги плъзнете до мястото, от което се нуждаете. Можете също да плъзнете многозадачния интерфейс или да плъзнете съдържание от Dock.

Най-накрая файловият мениджър се появи на iPad (и iPhone)

За iPhone и iPad се появи приложението Files, което поддържа много функции на класически файлови мениджъри, например списъци с папки, любими, търсачка, тагове, скорошни файлове и други. Той поддържа не само iCloud, но и други облачни услуги на трети страни, като Dropbox, OneDrive и Google Drive. Когато търсите или разглеждате последните файлове, ще видите всичките си файлове на едно място.

Можете да плъзнете прикаченото съдържание от имейли към приложението Files и да ги запишете там. Или можете да щракнете и задръжте приложението Files в Dock и след това да плъзнете и пуснете файлове от приложението Files към всяко друго приложение.

Apple също не е забравила за iCloud. Сега можете да използвате iCloud Sharing, за да споделяте всички файлове, които намерите във вашия iCloud файл за съхранение, с всеки, който искате. В предишната версия на iOS можете да направите това само с документи от определени приложения.

Apple също предлага 2 терабайта свободно пространство в iCloud за 10 долара на месец (преди това беше наличен само 1 терабайт). Плюс това, има нова функция за споделяне на семейството, която ви позволява да споделяте 2 терабайта или 200 гигабайта (в зависимост от тарифата) с други членове на вашето семейство iCloud.

Много други функции

В тази нова версия на операционната система iOS 11 има много други функции, които Apple не спомена при представянето. Например, в iOS 11 можете да намерите клавиатура с една ръка, информация за полета на Spotlight, превключващи 3D сензори Safari и други. Повечето от тези функции са малки подобрения, с които се надяваме, че ще се запознаете, когато надстроите до iOS 11.

Интересни Статии