BID WHIST - Правила на играта Научете се да играете с GameRules.Com

ЦЕЛ НА ОФЕРТАТА WHIST: Целта на играта Bid Whist е да постигнете желания резултат преди другия отбор.

БРОЙ ИГРАЧИ: 4 играчи

МАТЕРИАЛИ: Едно стандартно тесте карти и 2 жокера - един червен и един черен, равна повърхност и начин за отчитане на победите.

ВИД ИГРА: партньорска игра за вземане на трикове

АУДИТОРИЯ: 10+

ПРЕГЛЕД НА ОФЕРТИТЕ

Bid Whist е партньорска игра с взимане на трикове. Това означава, че ще има четирима играчи в отбори по 2. Тези отбори ще се състезават, като залагат и печелят трикове.

При наддаването играчите обикалят масата и залагат колко трика могат да спечелят, дали ще има коз, какъв ще бъде той, ако има такъв, и в какъв ред ще бъде класирането. Победителят в наддаването определя правилата за следващия рунд.

Отборът на победителя в наддаването ще играе през целия кръг и ще печели точки за триковете след първите шест. Това означава, че отбор, спечелил 7 трика, получава една точка. А отборите губят точки за това, че не са постигнали наддаването си. Така че наддаване от 2 означава, че трябва да спечелите 8 трика, а само спечелването на 7 трика води до отрицателни точки.

Когато даден отбор достигне необходимия резултат (който може да бъде 5, 7 или 9, в зависимост от това колко дълга е играта) или отрицателния еквивалент, играта приключва и отборът с най-висок резултат печели.

НАСТРОЙКА

За да се подготвите за Bid Whist, тестето, включително двата жокера, се разбърква. 12-те карти се раздават на всеки играч от дилъра. Останалите карти съставляват комплекта и ще бъдат първият трик, спечелен от победителя в наддаването.

КАК СЕ ИГРАЕ BID WHIST

ОФЕРИРАНЕ

За да започне рунд на Bid Whist, играчът отляво на дилъра започва рунд на наддаване. Всеки играч има една възможност да наддава. Всяка оферта се състои от броя трикове, които смята, че може да спечели над 6, и начина, по който би искал да се играе рундът. Следващият играч трябва да повиши залозите или да приеме по-голям брой трикове за спечелване, или да повиши залозите с по-висока трудност наигра.

За да посочи начина, по който ще се играе даден рунд, играчът може да каже "NT", което означава без козове, "Uptown", което означава традиционно класиране, или "downtown", което означава обратно класиране.

Класацията в горната част на града е следната: червен джокер, черен джокер, асо, крал, дама, вале, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

Класирането в центъра е следното: червен джокер, черен джокер, асо, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, вале, дама, крал.

За да увеличат наддаването, играчите трябва да спечелят повече трикове или да увеличат трудността на играта. Класацията за трудност на играта е следната: NT (високо), даунтоун, уптаун. Това означава, че наддаване от 3 уптаун се побеждава или с 4 уптаун, или с 3 даунтоун.

Ако всички играчи пасуват, дилърът трябва да направи наддаване.

Победителят в наддаването печели китката като първи трик. Той трябва да направи и втори избор, ако печелившото наддаване е било NT (без козове), той трябва да реши дали да го играе нагоре или надолу. Ако печелившото наддаване е било нагоре или надолу, той трябва да реши номера на козора.

ИГРАЕШЕ

След наддаването играта може да започне. Играчът вляво от дилъра започва първия трик. Играта продължава по посока на часовниковата стрелка, като всеки играч трябва да се опита да следва водената боя. Когато всички играчи са изиграли по една карта, трикът се печели от картата с най-висок ранг. Първо се следва козът, а след това най-високата карта от водената боя.

Ако наддаването е било NT, тогава жокерите нямат цвят и нямат стойност. Ако първата изиграна карта е жокер, тогава следващата изиграна карта е водещият цвят за кръга.

Победителят в трика води следващия трик. Това продължава, докато не бъдат изиграни и спечелени всички дванадесет трика.

КРАЙ НА ИГРАТА

Резултати

Отборът, който е спечелил наддаването, ще получи точки след края на рунда. Всеки трик, спечелен след първите шест, струва една точка, но ако отборът ви не е изпълнил наддаването си, наддаването се изважда от резултата ви. Така че, ако резултатът ви е нула, а вие сте наддавали 4 и сте спечелили по-малко от 10 трика, новият ви резултат ще бъде минус 4.

Играта приключва, когато се достигне необходимият брой точки или отрицателният им еквивалент. Отборът с най-висок резултат печели.

Превъртете към горе