Windows 10 Update Error Code 8024402f: Как да се поправи

Актуализирането на операционната система Windows 10 е изключително важен процес, чрез който потребителите получават достъп до много различни подобрения, поправки и функции, но грешка 8024402f в Центъра за актуализиране може да ви попречи да изпълните този процес.

Грешка 8024402f се появява в Центъра за актуализации само когато потребителят се опита да провери за нови актуализации от Microsoft или когато се опита да ги инсталира. За съжаление съобщението за грешка не показва никаква полезна информация за случилото се:

Имаше проблеми при инсталирането на някои от актуализациите, но друг опит ще бъде направен по-късно. Ако продължите да виждате това съобщение и искате да търсите повече информация в Интернет или да се свържете с поддръжката, следната информация може да ви помогне: (0x8024402f)

Както можете да видите, не можете да извлечете важна информация от това съобщение. Кодът 0x8024402f обаче не е нов проблем: той все още може да се види на операционни системи като Windows 7 и Windows 8, но там го представи като грешка в актуализацията 8024402f (няма достатъчно нула и X). Но по същество това са две еднакви грешки.

Как да поправите грешка 0x8024402f в Windows 10? За да направите това, ние съставихме тази статия, която ще определи много различни начини за отстраняване на проблема. Има изключително много начини и ние ще се опитаме да опишем най-ефективния от тях в нашия материал. Препоръчваме ви да ги изпробвате всички и за предпочитане в реда, в който са разположени по-долу. Така че нека започнем.

Как да коригирате код 0x8024402f при актуализиране на Windows 10

Метод №1 Нормален рестарт на компютъра

Вероятно сте започнали да търсите начини да разрешите грешката 0x8024402f в Центъра за актуализации, веднага щом тя се появи пред вас. Имаме обаче един малък съвет, който вероятно ще ви избави от проблема възможно най-скоро. Опитайте просто да рестартирате компютъра си.

Както всички знаем, операционната система Windows (и всяка друга ОС) е изключително труден "организъм", в който често могат да възникнат някои грешки, бъгове, сривове и други проблеми. Независимо от това, те се решават почти винаги с помощта на обикновен компютърен рестарт. Опитайте и ще го направите, след което се върнете в Windows Update, за да проверите за грешка 0x8024402f.

Метод номер 2 Отидете до кабела

Следващият метод е почти същият по сложност като предишния. Някои потребители отбелязват, че грешка 0x8024402f в Центъра за актуализиране може да възникне поради типа на безжичната връзка. Ако използвате рутер за създаване на Wi-Fi мрежа във вашата всекидневна, препоръчваме ви да опитате да свържете компютъра си към мрежата с помощта на кабелна връзка. Можете също да опитате да рестартирате вашия рутер: той може да започне да работи неправилно. Щом промените типа на връзката, отидете отново в Центъра за актуализиране и проверете дали е налице грешката 0x8024402f.

Актуализация на метод №3 за други продукти на Microsoft

В допълнителните настройки на Windows Update има специална опция, включването на която може да ви спести от 0x8024402f кода при актуализиране на системата. Този метод се оказа доста ефективен сред много потребители, така че и той може да бъде в състояние да ви помогне.

Така че, трябва да направите следните серии действия:

 • Щракнете върху LMB при старт и след това щракнете върху елемента Настройки (той е направен под формата на икона на зъбно колело).
 • Кликнете върху Актуализация и защита.
 • Отидете на Windows Update.
 • Кликнете върху "Разширени опции."
 • Поставете отметка в квадратчето до „Когато актуализирате Windows, предоставете актуализации за други продукти на Microsoft.“
 • Запазете промените и рестартирайте компютъра.

Просто тиктакането е всичко, което се изисква от вас. Отворете Windows Update и се опитайте да проверите за нови актуализации и да ги инсталирате. Обновяване на грешка 0x8024402f все още ви притеснява? Ако е така, тогава нека продължим.

Метод номер 4 Деактивирайте антивирусна и защитна стена на Windows

Антивирусният софтуер предоставя на потребителите незаменима функционалност, която гарантира сигурността на вашата операционна система от всички видове вирусни атаки. Защитната стена от своя страна регулира мрежовите връзки, създадени в системата, както изходящи, така и входящи.

Именно тези помощни програми могат да причинят грешката 0x8024402f да се появи в Windows Update. Как? Антивирусът може да блокира някои файлове за актуализация, изтеглени от сървъри на Microsoft или системни файлове, в резултат на което се случи срив в Windows Update, което направи невъзможно инсталирането на актуализации. Защитната стена от своя страна може да блокира мрежовата връзка, която е необходима за комуникация и изтегляне на актуализации от сървърите на Microsoft, което също може да причини грешка в актуализацията 0x8024402f.

Трябва да деактивирате антивирусна и защитна стена на вашата система и след това да опитате да инсталирате актуализации с помощта на Windows Update. Може би грешката 0x8024402f беше именно в тях. Тъй като не всеки потребител използва тези аспекти на Windows, нека разгледаме много накратко как да деактивираме антивирусна и защитна стена на Windows.

Как да деактивирате защитната стена на Windows

 • Натиснете Win + S.
 • Въведете „Защитна стена на Windows“ и щракнете върху съответния резултат.
 • Кликнете върху връзката „Активиране или деактивиране на защитната стена на Windows“.
 • Поставете отметка в квадратчето до „Деактивиране на защитната стена на Windows (не се препоръчва).“

Изключването на защитната стена на Windows е съвсем просто, както виждате. Отидете на Windows Update и опитайте да инсталирате актуализации. Ако грешката е 0x8024402f, това наистина беше защитната стена, която по някаква причина блокира връзката със сървърите на Microsoft. Ако той все още присъства, тогава да преминем към деактивиране на антивируса.

Ако вашата система няма инсталиран антивирус на трета страна, тогава ще трябва да деактивирате функционалността на Windows Defender, системен антивирус, който винаги е в активно състояние, ако решение на трета страна не е инсталирано в ОС. Нека да видим как можете да изключите Windows Defender.

Как да деактивирате Windows Defender

 • Отидете на вашите настройки за Windows, както вече беше показано в предишните параграфи на тази статия.
 • Кликнете върху секцията „Актуализация и сигурност“.
 • Отидете на раздела Windows Defender.
 • Кликнете върху бутона „Отидете на Центъра за сигурност на Windows Defender“.
 • Кликнете върху секцията „Защита срещу вируси и заплахи“.
 • Кликнете върху елемента „Настройки за защита от вируси и други заплахи“.
 • Намерете защита в реално време.
 • Преместете плъзгача в изключено положение.

Всичко е изключително просто, всъщност, както в предишния случай. Ако имате антивирусна система от трета страна в системата си, тя също трябва да бъде деактивирана по същия начин. Не можем да опишем точните стъпки за това, но можете напълно да приложите горните инструкции към Windws Defender за вашия антивирус.

Отидете на Windows Update. Има ли грешка 0x8024402f при проверка за актуализации или инсталирането им? Ако е така, тогава продължаваме да преминаваме през методите за решаване на грешка 0x8024402f.

Метод №5 Стартиране на услугата Update Center

Windows Update ще работи правилно само ако услугата му е стартирана и не е спряна в случай на събитие в операционната система. Грешка 0x8024402f може да е сигнал, че услугата за актуализиране на Windows е деактивирана или е спряна.

Трябва да влезете в свойствата на услугата Update Center и да я стартирате, ако е била изключена. Процесът е невероятно прост и сега ще ви покажем как да го направите. Следвайте стъпките по-долу:

 • Натиснете Windows + S.
 • Въведете services.msc и натиснете Enter.
 • Намерете услугата, наречена „Windows Update“ в списъка и щракнете двукратно върху нея.
 • Изберете Автоматичен тип старт и щракнете върху бутона „Старт“, ако услугата е била спряна.

Ако видяхте, че услугата за актуализиране на Windows наистина е спряна, тогава грешка 0x8024402f определено се появи поради това. Отидете в Центъра за актуализация и се уверете, че проблемът е отстранен. Ако услугата е била активна през цялото това време, тогава нещо друго причинява грешката.

Метод номер 6 Използване на помощната програма Powershell

При този метод ще изтрием изтеглените по-рано файлове за актуализация в папката SoftwareDistribution \ Download \ с помощта на инструмента Powershell. Изтеглените файлове за актуализация може да са повредени, което води до конфликти по време на инсталирането на други актуализации.

За да почистите тази папка, ще трябва да прибягвате до следните стъпки:

 • Натиснете Windows + S.
 • Тип Powershell .
 • Кликнете с десния бутон върху резултата и изберете "Изпълнение като администратор".
 • Въведете следните команди в Powershell:
  • Stop-Service wuauserv
  • Remove-Item -Recurse -Force C: \ Windows \ SoftwareDistribution \ Download \ *
  • Старт-услуга wuauserv
 • Затворете прозореца на програмата и рестартирайте системата си.

Почистването на тази папка е един от най-ефективните начини за разрешаване на грешка 0x8024402f в Центъра за актуализации. Със сигурност проблемът вече е решен. Ако обаче не, тогава можете да опитате друг начин, който определено може да отстрани проблемите с Центъра за актуализации.

Метод номер 7 Нулирайте компонентите на Windows 10 Update

Така че, ако все още срещате грешка 0x8024402f при актуализиране на Windows, препоръчваме ви да използвате процеса на нулиране на компонентите на Центъра за актуализиране. Процесът е доста дълъг, ако го изпълнявате ръчно, но за щастие можете да използвате .bat файла, който автоматично ще нулира компонентите на вашия Център за актуализации.

В мрежата можете да намерите куп различни „пакетни файлове“, които съдържат команди за нулиране. Сега ще ви дадем серия от команди за създаване на .bat файл. Всичко, което трябва да направите, е да поставите следните команди в най-обикновения текстов файл, променете разширението на .bat и го стартирайте, след което центърът за актуализация автоматично ще се нулира.

А ето и самите команди:

След нулиране на Windows Update рестартирайте компютъра си и след това се върнете в Центъра, за да проверите за грешка в актуализацията 0x8024402f. Този път грешката трябва да бъде отстранена и можете спокойно да извършите актуализация на системата.

Забележка: ако това не помогна (което е доста странно), тогава можем само да препоръчаме да използвате инструментите за възстановяване на системата: точка на възстановяване, възстановяване на системата в първоначалното й състояние, възстановяване с помощта на инсталационния диск и т.н.

Интересни Статии