Разширение на Google Chrome за обединени потребителски пароли

Две седмици по-рано беше денят на интернет сигурността. Беше идеалният момент да стартирате ново разширение за Google Chrome от официален разработчик. Добавката се нарича Проверка на парола и помага да се поддържа сигурността на вашите собствени онлайн акаунти. Разширението дава предупреждение за напукване на пароли, които потребителите използват за влизане в различни акаунти.

Как работи?

Хакерите вземат огромни бази данни с всички хакнати данни от акаунтите и ги подреждат, за да влязат в сайтовете. Най-добрият начин да се предпазите от тях е бързо да промените паролата на вашия профил. Google редовно наблюдава известни хакерски бази данни и проверява за данни от Gmail акаунти сред тях. Ако можете да намерите потребителя в обединените бази данни, той незабавно получава нулиране на парола за акаунта. По този начин Google защитава своите потребители от натрапници.

Добавката за проверка на парола сканира базите данни с над 4 милиарда идентификационни данни за вход. Компанията постоянно проверява дали данните, въведени на входа на сайта, са обединени. Важно предимство на разширението е, че проверката се извършва на компютъра и отнема няколко секунди. Това предпазва от риска от прихващане на парола, ако те бъдат изпратени до сървърите на Google.

Експертите по криптография от Станфордския университет работиха върху приложението. Основната им задача беше да проверят дали Google не знае вашите потребителски имена с пароли. Това гарантира, че личните данни в бъдеще няма да бъдат използвани от друг, освен вас.

Щом добавката е инсталирана в браузъра, целият алгоритъм за проверка ще се стартира автоматично. Анализът на базата данни инициализира момента, в който влизате в сайта. Ако търсенето намери съвпадение, то веднага ще покаже известие и ще ви помоли да промените паролата. Добавката може да работи паралелно с вградения мениджър на пароли. Ако досега не сте използвали такива мениджъри, 2019 г. е моментът да започнете да ги използвате.

Мениджъри на пароли

Добър вариант е 1password, който се свързва с базата от данни, които са получили, за да добави сигурност. За корпоративна употреба има смисъл да поставите постоянен LastPass или да изпробвате всяко самостоятелно приложение. Всичко това е много по-безопасно от задаването на едни и същи пароли на множество сайтове.

Трябва да се помни, че разширението е предназначено за уведомяване за хакерски данни. Той не отчита глупави и много леки пароли като qwerty. Ако имате една от тези пароли, нямате нужда от добавяне, за да кажете за необходимостта от бърза смяна на паролата.

Интересни Статии