Правилата на корейската игра с карти Go Stop - Научете как да играете с правилата на играта

ЦЕЛ НА GO STOP: Улавяйте карти и печелете точки за комбинации.

БРОЙ ИГРАЧИ: 2-3 играчи

БРОЙ КАРТИ: тесте с 48 или 50 корейски карти с цветя

МАТЕРИАЛИ: Чипове за покер

ВИД ИГРА: Риболов

АУДИТОРИЯ: Всички възрасти


ВЪВЕДЕНИЕ В GO STOP

Отидете да спрете е корейска риболовна игра, при която се използва корейско тесте с карти с цветя. тези карти, първоначално изобретени в Япония, имат изображения на различни цветя, които съответстват на определен месец. този стил на тестето е изобретен в Япония в отговор на забраната на традиционните тестета с 4 цвята. в момента игрите с карти с цветя са по-популярни в Южна Корея.

Целта на играта Go Stop е да се завладеят картите в централното оформление, като се печелят точки за комбинации между тези карти. За да завладеят картите, играчите трябва да използват карта от същия месец или карта със същото цвете на нея. След като играчът е събрал достатъчно точки, той може да избере да спрете играта и да поискат плащанията си ИЛИ могат да продължат да отидете, и да играете повече с надеждата да спечелите много. Този аспект на играта е причината за нейното име.

ИГРАЧИ & КАРТИ

Играта Go Stop може да се играе с 2 или 3 активни играчи. Всички останали играчи могат да наблюдават, докато чакат своя шанс да играят при следващото раздаване.

В тази игра се използва корейски пакет карти с цветя или hwatu . тъй като тези картички са доста популярни, можете да ги намерите онлайн или в магазин на местния корейски пазар. има 4 групи от по 12 картички, всяка със съответното цвете и месец.

На картите може да е изобразена лента, животно или друг вид предмет, за да се посочи, че той има по-висока стойност.

Картите са разделени на 4 групи от неравностойни карти: 24 боклука (pi), 10 панделки (tti), 9 животни (yul) и 5 ярки (kwang). За да ги разпознаете, разгледайте картите. Картите с панделки имат панделка с изписан върху нея текст с цветята. Картите с ярки обикновено имат червен диск с надпис "guang" на китайски език. И така нататък.

По-долу е представено изображение на това, което можете да очаквате от колода корейски карти с цветя.

Тези колоди също така съдържат жокери с различни качества, които варират в различните колоди. Go Stop може да не се играе с нито един от тях или с някои от тях, като се има предвид, че една колода може да съдържа до 5 жокера.

Сделка & Разположението

Играчът, който първоначално е дилър, се избира чрез жребий. След първата игра победителят от предишната раздадена игра разпределя следващата.

Дилърът разбърква тестето, а противникът на дилъра или играчът отляво, ако има повече от двама играчи, разрязва тестето.

Игра за двама играчи: Дилърът раздава на всеки играч по 10 карти и 8 карти с лицето нагоре, в центъра на масата. Схемата е следната: 5 карти за противника, 5 карти за дилъра, 4 карти в центъра, 5 карти за противника, 5 карти за дилъра и останалите 4 в центъра на масата.

Игра за трима играчи: Дилърът раздава на всеки играч по 7 карти и 6 карти с лицето нагоре на масата. Механизмът е следният: 4 карти на всеки играч, 3 карти в центъра, 3 карти на всеки играч, 3 карти в центъра. Дилърът раздава първия комплект от 3 карти на играча отдясно и завършва със себе си.

Картите, които остават в тестето, се поставят в средата на масата, като това е запаси.

Играчите взимат и разглеждат ръцете си, като ги държат така, че да останат скрити за останалите играчи. Разпределените на масата карти образуват център или оформление на центъра. От това място ще се добавят и улавят карти. Уловените карти остават пред играча, с лицето нагоре, и са видими за неговия(те) опонент(и). зона на заснемане. По-долу е представена примерна схема на оформление на игра:

ИГРАТА

Преди началото на играта играчите трябва да проверят ръцете си за тройки или четворки (3 или 4 карти от един и същи месец).

 • Ако на масата има 4 карти от един и същи месец, сделката се анулира. Картите се разбъркват и се подменят от същия дилър.
 • Ако имате в ръката си 4 карти от един и същи месец, трябва незабавно да ги разкриете и да спечелите играта. Всеки противников играч трябва да плати на победителя 5 чипа. При игра с трима играчи обаче, ако всеки има четворка, НИКОЙ не получава заплащане, тъй като те ще се анулират.
 • Тройките на масата се обединяват в купчина в централната част на масата и трябва да бъдат уловени като единна единица от 4-та карта.
 • Играч, който има 3 карти от един и същи месец, може да ги декларира преди всеки ход. Това става, като ги разкрие на другия(те) играч(и). heundeum (Смята се, че е неизгодно да имате 3 карти от един и същи месец, особено ако другите играчи знаят за това. Ако обаче ги покажете, преди да ги изиграете, можете да получите бонус точки, ако спечелите играта.

Дилърът прави първия ход. Типичният ход се състои от:

 • изиграване на карта от ръката в централното оформление и
 • обръщане на най-горната карта от запаса с лицето нагоре и добавянето ѝ към централния макет.

Това може да доведе до улавяне на карти. След завършване на хода играта се премества надясно или обратно на часовниковата стрелка.

КАРТИ ЗА ЗАСНЕМАНЕ И ДР.

Основната цел на играта Go Stop е да уловите карти от макета, които съвпадат с карта в ръката или са карта от същия месец (цвете).

 • Ако изиграете карта, която не съвпада с никоя от картите, просто добавете тази карта към макета като отделна и самостоятелна карта. След това обърнете горната част на макета, както е описано по-горе.
  • Ако картата от запаса съвпада с карта от макета, можете да вземете и двете карти.
  • Ако картата от запаса съвпада с 2 карти от макета, изберете една от тях, за да я вземете заедно с картата от запаса.
  • Ако картата от запаса съвпадне с 3 карти в купчина в макета, вие улавяте купчината и поставяте четирите карти в зоната за улавяне.
  • Ако картата от запаса не съвпада с НИЩО в макета, поставете я в макета като отделна карта.
 • Ако изиграете карта от ръката, която съвпада с карта от макета, поставете картата си върху съответстващата карта. Ако две карти съвпадат, изберете една от тях, за да я уловите с картата си. След това обърнете горната карта от запаса. Така ще представите множество възможности:
  • Картата от запаса не съвпада с нито една от картите в макета, затова се добавя към макета поотделно, докато двойката е заловена. Заловените карти се поставят в зоната за завладяване, с лицето нагоре.
  • Картата от запаса съвпада с карта от макета, но тази карта не е била в ръката. Поставете картата от запаса върху макета и вземете (уловете) двете двойки.
  • Ако картите от запаса съвпаднат с двойката, създадена с карта от ръката, и последната (4-та) карта не е в подредбата, значи сте уцелили нещастен случай. Не можете да уловите всичко. Въпреки това трябва да добавите карта от запаса към купчината от три и да я оставите в средата на масата. Това обстоятелство се нарича ppuk. Купчината от три карти остава в макета, докато играч с четвъртата карта не успее да я вземе.
 • Ако изиграната карта от ръката съвпада с купчина от три в централното оформление, уловете ги и ги преместете в зоната си за улавяне. Обърнете картата с акции и я уловете, ако е възможно.

Играта ще продължи по този начин, докато някой не спре играта или докато не свършат всички карти.

СПЕЦИАЛНИ МОМЕНТИ В ИГРАТА

По време на игра може да възникне едно от следните обстоятелства: Ако това е така, настоящият играч има право да вземе 1 карта с боклук от своя(те) противник(ци).

 1. В централното поле остават 2 карти от различни месеци и един играч взема и двете.
 2. В централната част на макета има 2 карти от един и същи месец и играчът улавя и двете с другите две карти от този месец.
 3. Играчът изиграва карта от ръката си, която не съвпада с нищо в централната схема, но след това тегли съответстваща карта от запаса, като прихваща току-що изиграната карта.
 4. Играчът улавя тройна купчина с четвъртата карта от ръката си или от запаса.

Ако завладеете тройна купчина, създадена в предишния ход, това се нарича ja-ppuk и печели 2 боклукчийски карти от противника(ците).

БОМБАТА

Ако в началото на хода си имате тройки в ръката си и не сте ги обявили, докато четвъртата карта от този месец е на масата, изиграйте ги всички наведнъж и завладейте целия месец. Това се нарича бомбардиране на полето. Завършвате този ход както обикновено, като обръщате карта от запаса.

За да компенсирате намаления брой карти, можете да изберете да не играете карти от ръката си в продължение на 2 хода и да използвате само запаса.

ИГРИТЕ НА ШЕГАДЖИИТЕ

Жокерите, макар и да не са необходими, могат да се използват по време на играта - те са бонус карти, които правят играта по-скоро зависима от късмета, отколкото от уменията. Ако играете джокер, от ръката си или от запаса, го поставяте в зоната за улавяне, с лицето нагоре. След това обръщате карта от запаса, за да я играете като заместител на джокера. Така, ако играете джокер, обръщате запаса. два пъти.

Жокерите, раздадени на масата в началото на играта, се преместват в зоната, заета от дилъра, и се заменят със същия брой карти от запаса. Обикновено играта се играе с 2 джокера - 1 = 2 джонки, другият джокер = 3 джонки.

КРАЙ НА ИГРАТА & ПЛАЩАНИЯ

Преди да започнат играта, играчите трябва да се споразумеят за целеви резултат, с който да спрат играта. При игри с трима играчи целта обикновено е 3 точки. При игри с двама играчи целта е по-висока - между 5 и 7 точки.

Определени комбинации от карти в рамките на завладените карти носят точки, които са изброени по-долу. След като играчът достигне целевия резултат, той може да избере да спре играта или да продължи и да спечели повече точки Ако избере да спре, започва плащане.

Ако изберете да продължите да играете, няма да имате друга възможност да спрете, докато резултатът ви не надхвърли резултата, който сте имали, когато сте казали да продължите. В този момент трябва отново да изберете да спрете или да продължите.

Резултатите за комбинациите са следните:

Ярки карти

Комплект от 5 точки: 15 точки

Комплект от 4 точки: 4 точки

Комплект от 3 точки (без дъжд): 3 точки

Комплект от 3 (включително дъжд): 2 точки

Карти за животни

Комплект от 5 точки: 1 точка

Всяка допълнителна карта след 5: 1 точка

Комбинация от карти с 3 птици: 5 точки

Карти с панделки

Комплект от 5 точки: 1 точка

Всяка допълнителна карта след 5: 1 точка

Комплект от 3 червени панделки със стихотворения: 3 точки

Комплект от 3 сини ленти: 3 точки

Комплект от 3 червени панделки без стихотворения (без дъжд): 3 точки

Непотребни карти

Комплект от 10 точки: 1 точка

Всяка допълнителна карта след 10: 1 точка

На играча, който спре играта, противникът(ците) плаща чипове, равни на неговия резултат.

Играта може да приключи без победител, ако никой не достигне целта или ако играчът, който е казал "go", не е увеличил резултата си. Нагари. В случай на нагари, пренареждате картите и се отказвате от играта. Никой не се изплаща.

В някои случаи на играчите се изплащат повече чипове.

 1. Победителят показва 3 карти от един и същи месец (heundeum). Всеки опонент изплаща двойно. Ако има два комплекта, тогава четворно.
 2. Победителят има комплект от ярки карти, а никой друг играч не е уловил ярки карти, той трябва да изплати двойно.
 3. Ако победителят има седем или повече карти с животни, играчите получават двойна печалба.
 4. Ако победителят има десет или повече карти с боклуци, а противниците му имат пет или по-малко, те се изплащат двойно.
 5. Последната сделка няма победител, а печалбата се удвоява.
 6. Победителят каза Go преди това, 1 допълнителен чип за всеки път, когато каже go и все пак спечели.
  1. Ако той е по-голям от 3 пъти, печалбата се удвоява.

Превъртете към горе