Правила на играта Whist - Как се играе играта с карти Whist

ЦЕЛ НА ВИСТА: Печелете точки, като печелите трикове.

БРОЙ ИГРАЧИ: 4 играчи (играят в партньорство)

БРОЙ КАРТИ: две палуби с 52 карти

РАНГ НА КАРТИТЕ: A (високо), K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2

ВИД ИГРА: Извършване на трикове

АУДИТОРИЯ: Възрастни

ВЪВЕДЕНИЕ В УИСТА

Whist е най-популярната игра с карти през 18-ти и 19-ти век. Преди Whist се играе игра, наречена Ruff и отличия е неговият предшественик.

Следване на Whist, Мост Името на виста идва от думата whist (или wist) от 17-ти век, която означава тихо или мълчалив, и е коренът на съвременната дума тъжен.

СДЕЛКАТА

Играчът отляво на дилъра разбърква картите, а играчът отдясно на дилъра разрязва тестето. Дилърът обаче има право да разбърква последен.

След това дилърът подава на всеки играч по 13 карти. Картите се раздават една по една и с лицето надолу. Последната карта, която е на дилъра, е козът.

Костюмът на Тръмп

Мастта на козната карта става козната боя. Картите от тази боя имат способността да козят карти от други бои в даден трик.

Обикновено картите, изиграни в един трик, се опитват да следват цвета на водещата карта или на първата изиграна карта. Най-високо поставената карта печели трика, така че високо поставената карта коз има потенциала да спечели. всеки трик.

Традиционно в играта се използват две колоди. По време на всяко раздаване партньорът на дилъра разбърква втората колода и я поставя вдясно. Следващият дилър трябва само да вземе колодата и да я разреже от играча вдясно.

ИГРА НА ВИСТ

Играчът вляво от дилъра води първия трик. Той може да избере всяка карта, с която да води. Играта се движи по посока на часовниковата стрелка. Всеки играч играе точно по една карта на трик, като се опитва да съответства на цвета на водещата карта. Ако цветът не може да бъде последван, той може да играе всяка карта. Трикът се печели, като се изиграе картата с най-висок коз или, ако няма изиграни козове, най-високата карта от водената боя.Играчът, който е спечелил трик, води следващия.

РЕЗУЛТАТИТЕ

След изиграването на 13-те трика, отборът, който е спечелил най-много трикове, получава по 1 точка за всеки спечелен трик над шест.

Играта приключва, когато един отбор събере общо 5 точки.

Все още искате още съдържание за вист? можете да намерите повече в основния списък за вист, а ако търсите още класически правила за вист, можете да ги намерите тук.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Как се печели Whist?

Традиционно Whist се играе до 5 точки. Първият отбор, който постигне 5 точки, печели играта.

Колко играчи могат да участват в играта Whist?

Традиционният вист е игра за четирима играчи, която се играе с партньорства от по двама играчи.

Какво прави играчът, когато не може да последва примера?

Ако при игра на Вист не можете да следвате цвета, можете да играете карта от всеки цвят, включително и от цвета на коз.

Кои играчи са в отборите?

Дилърът и играчът срещу него традиционно са отбор, а играчите отляво и отдясно на дилъра са другият отбор.

Превъртете към горе