ЦЕЛ НА FIVE CARD STUD: Да оцелеете в играта с най-добрата ръка и да спечелите банката при финалното раздаване.

БРОЙ ИГРАЧИ: 2-10 играчи

БРОЙ КАРТИ: стандартно тесте с 52 карти

РАНГ НА КАРТИТЕ: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2

ВИД ИГРА: Казино/хазарт

АУДИТОРИЯ: Възрастни


ИСТОРИЯ НА FIVE CARD STUD

Студ покерът възниква през 60-те години на XIX в. по време на Гражданската война в САЩ. Покерът с пет карти студ е първата игра от този вид. Преди това всички други игри на покер са били "затворени", което означава, че картите на играчите са били скрити за останалите играчи. Студ покерът обаче е "отворен", като картите на играчите се виждат на масата. Всеки играч държи една "скрита" карта, която остава скрита до финалното раздаване.в покера Stud играчите могат по-лесно да правят по-точни залози в зависимост от силата на картите на опонентите си.

Сделката & Играта

Преди раздаването на картите всеки играч плаща предварително определеното анте към банката.

Раздаването на картите започва от играча вляво от дилъра.

Първо, дилърите раздават на всеки играч по една карта с лицето надолу (скрита карта) и една с лицето нагоре. Ако решите да играете със залог "внасяне", играчът с най-ниската карта с лицето нагоре плаща, а след това залагането продължава както обикновено. Играчите, които плащат залога "внасяне", имат възможност да заложат повече от минимума. Ако има равенство за най-ниска карта, използвайте класирането на цветовете, за да развалите равенството. Цветовете обикновено се подреждат в обратен азбучен ред.ред. Тройки <диаманти <сърца <пики

Втора улица: След раздаването на картите с лицето надолу и с лицето нагоре, като се започне от играча, който има най-добрата ръка (най-високата карта), и се премине по посока на часовниковата стрелка. Играчите или залагат (малка сума), или пасуват. Всички залози се добавят към банката. Играчът, който започва залагането, може да избере да провери, ако не е имало залог за внасяне.

Трета улица: Всеки останал играч (който не е пасувал в предишната ръка) получава втора карта с лицето нагоре. Залагането започва от играча с най-добрата ръка. Двойката (с най-висока стойност) е най-добрата ръка, ако никой играч няма двойка, залагането започва от играча с двете най-високи карти. Играчите или залагат (малка сума), или пасуват.

Примери:

Играч А има 7-7, играч Б има 5-5, а играч В има Q-9. Играч А започва залагането.

Играч A има 6-4, играч B има Q-2, а играч C има Q-J. Играч C започва залагането.

Четвърта улица: Играчите получават третата карта с лицето нагоре. Играчът с най-високата ръка започва залагането. Тройки> Двойки> Високи карти. Залозите от четвърта улица нататък са двойни.

Пета улица: Играчите получават последната карта, обърната с лицето нагоре. Следва още един рунд на залагане, като винаги се започва от играча с най-високата ръка. Играчите могат да залагат, да повишават и да пасуват. В края на залаганията дилърът обявява и започва раздаването. Останалите играчи обръщат всички свои карти с лицето нагоре. Играчът с най-добрата ръка от пет карти печели пота. Вижте страницата Класиране на покер ръцете за подробно описание на различните ръце и тяхното класиране.

РАЗМЕР НА ЗАЛОЗИТЕ

Размерът на залога се определя от играчите. Five card stud обикновено се играе с фиксиран лимит. Тук са описани различни спецификации на залога, които не са включени в инструкциите по-горе:

  • Малките и големите залози са фиксирани в началото на играта, например съответно 5 и 10 долара.
  • В случай на залог bring-in антето е много малък залог, много по-малък от на например 0,65 долара. Залозите за внасяне обикновено са по-високи от антето, например 2 долара.
  • Първият играч може да заложи минималния залог (2 USD, колкото е залогът на въвеждащия играч) или пълен малък залог (5 USD).
  • Ако играчът, който е поставил началния залог, постави минимума (2 USD), останалите играчи трябва да направят малък залог (5 USD) или да пасуват. Ако началният залог е пълен малък залог, играчите могат да увеличат залога.
  • Играчите нямат право да правят големи залози в първия рунд на залагане. Големи залози са позволени във втория рунд, ако един играч (или повече) има чифт.
  • В един рунд на залагане може да има само един залог и три рейза.
  • Ако решите да увеличите залога, общото правило е, че увеличението е равно или по-голямо от последния залог или увеличение.

РАЗНООБРАЗИЕ

Lowball

Покер с пет карти (а също и покер с теглене) може да се играе с печалби от ниски карти, като и двата варианта се наричат Lowball. Класирането на ниските ръце можете да намерите в Класиране на покер ръцете страница. Казината обикновено използват класиране от асо до 5, но домашните игри обикновено използват класиране от асо до 6.

Five Card Stud High-Low

Прилагат се същите правила за залагане и раздаване като при Five card stud. Въпреки това, дори ако се покажат двойки, няма възможност за поставяне на голям залог или завишаване на залога.

Името на този вариант идва от действието при шоудаун - играчите с най-висока и най-ниска ръка си поделят пота. Ако има нечетно количество пари (или чипове), играчът с най-висока ръка получава допълнителен долар/чип. Използва се класирането на ниските ръце.

Играчите, обикновено в домакинските игри, могат да изберат да играят с декларация. След като са направени последните залози, играчите обявяват висока или ниска стойност. По принцип не е позволено играчите да обявяват "и двете", освен ако не използват класиране от асо до 5. Играчът с най-високата ръка, който е обявил висока стойност, разделя пота с най-ниската ръка.

ОТНОШЕНИЯ:

//en.wikipedia.org/wiki/Five-card_stud

//www.pagat.com/poker/variants/5stud.html

//www.pokerlistings.com/five-card-stud-rules-and-game-play

//en.wikipedia.org/wiki/High_card_by_suit

Превъртете към горе