Какво да направите, когато се появи синият екран на смъртта?

Критичните грешки в операционните системи Windows често са причина за инициализиране на синия екран на смъртта (BSoD). Съкращението означава Blue Screen of Death. Това име се приема от Microsoft и е официално. Подобни грешки причиняват пълно изключване на системата и изискват рестартиране на компютъра. Продължаването на работата е възможно след възстановяване целостта на софтуера или отстраняване на неизправности на компютъра на ниво хардуер. Тоест събитията, които инициализират екрана на смъртта, могат да бъдат както програмни, така и на ниво компютърни компоненти.

Съобщенията за критични грешки имат в своето „тяло“ някаква информация за причината и мястото на възникване на проблема, а също така съдържа и малки препоръки за отстраняване на проблеми. Разделът „Техническа информация“ на синия екран на смъртта описва грешката и нейният буквено-цифров код. Сайтът за поддръжка на операционната система има дешифриране на кодове и методи за елиминирането им, но заслужава да се отбележи, че представената информация е много повърхностна и не съдържа точни методи за елиминиране на аварийни ситуации. В най-новите версии на Windows 10 на синия екран на смъртта се появи QR код, който при сканиране води до уебсайта на Microsoft в секцията за поддръжка, директно до страницата с грешки.

Събития и причини, причиняващи екрана на смъртта

Провалите в хардуера често са виновниците за инициализиране на синия екран.

Проблеми с RAM

Появата на грешки, свързани с RAM, има доста голям процент от общия брой хардуерни проблеми. Оперативната памет е подредена по такъв начин, че клетките от паметта на чиповете постоянно да се презаписват от запаметената информация. Всяка микросхема има технологичен ресурс от такива цикли, при използването на който чип памет може неправилно да запише информация или да промени неволно съдържанието на регистрите. Това се нарича физическо стареене.

RAM паметта може да не е съвместима с дънната платка. Дори със същия интерфейс, една стара дънна платка може да доведе до грешки при обмен на информация с нови чипове памет. Това е така, защото при създаването на платката чиповете, инсталирани на линиите на паметта, не съществуват и естествено производителят не може да ги поддържа. Чести са случаите на неправилна настройка на захранващото напрежение и времето на RAM паметта в BIOS на компютъра. Тези причини могат да бъдат свързани и с неправилно "овърклок" на компютъра.

Грешки, свързани с графичната карта

Видеоадаптерът може да е отговорен за появата на BSoD. Причините за повреда на хардуера могат да бъдат причинени от неправилно захранване или резултат от недостатъчно охлаждане на видео процесора. Видео реализацията включва и RAM. Непосредствено за организиране на временно кеширане на изображения той има същите проблеми като при основната RAM памет. Това е стареенето на клетките на чиповете или несъвместимостта на ново оборудване със стари реализации на други компоненти. Грешките поради прегряване са свързани с неправилна организация на охладителната система или нейната промяна по време на работа. Например, изсушаване на топлопроводими компоненти, като термична грес или топлопроводящи еластични подложки.

Син екран на смъртта на процесора

Процесорът може да причини аварийна ситуация в системата. Проблемите с процесора са подобни на проблемите, присъщи на видеокартата. Това е нарушение на температурния режим, лошо закрепване в гнездото, наличие на оксиди или нарушение на антикорозионното покритие на клемите. Захранването на процесора също може да причини грешки. Но има едно предупреждение. Грешки в захранването могат да възникнат не само поради захранването. Спад на напрежение може да бъде причинен от закрепване на процесора. Връзките са кондензатори, разположени на дънната платка в силовите вериги, а не в самия блок. При продължителна употреба електролитът в полярните кондензатори има тенденция да изсъхне, което нарушава параметрите на изходното напрежение. Промените понякога могат да бъдат идентифицирани визуално. Кондензаторите, които са загубили номиналния си капацитет, често набъбват, тоест се променят във формата. Решението на проблема е да се заменят дефектните елементи.

Процесорът също има вградени регистри на паметта, които могат да се записват с грешки, свързани със стареещите клетки. По принцип всеки компонент, който има презаписваща се памет, е действителен проблем. Производителите решават това, като многократно проверяват презаписваната информация и изчисляват контролните суми и ги наблюдават. Провалите могат да бъдат причинени и от неправилно зададени параметри за предаване на данни с други компоненти на компютърната система, т.е. разлика в честотата на шината на данните. Например увеличение на ускорението.

Захранване

Захранването на компютъра не може да инициира смъртния син екран, което би било описано с код. Но тук грешките на други устройства, причинени от неправилно захранване, могат да провокират. На първо място, това е захранващ блок, който не е проектиран за консумирания товар от системния блок. Това може да е стареенето на самото захранване, което не осигурява изходен ток при натоварване. Това е така, защото някои електронни компоненти са склонни да променят параметрите си във времето.

Проблеми с твърдия диск

Грешките, причинени от твърдия диск, могат да бъдат софтуерни или хардуерни. Комуникационните вериги, които не осигуряват висококачествен трансфер на данни, са честа причина за синия екран на смъртта. Това може да бъде както проблеми с връзката, така и некачествени конектори. При продължителна употреба и наличието на силна компютърна вибрация от охлаждащите вентилатори могат да се задействат микропукнатини на припой. Подобни неизправности са трудни за откриване и могат да бъдат отстранени в условията на сервизни центрове.

Най-чести софтуерни грешки

Изброените по-горе грешки са грешки, причинени от хардуерни проблеми, тоест неизправност на някои компоненти на компютъра. Но има редица грешки, предизвикани от софтуерни проблеми. За съжаление, използвайки буквено-цифровия код на синия екран на смъртта, е невъзможно да се заключи какъв вид провал е причинил грешката. Например, непристъпният код на устройството за стартиране на 0x0000007b може да бъде или софтуерно или хардуерно известие за повреда. Според записа ние сме убедени, че системата не може да се зарежда, но няма информация какво точно е причинено от счупен кабел или липса на драйвер на устройството. В такива ситуации е необходимо да се проведе цялостно изследване на компютъра, като се идентифицира точното местоположение и естеството на проблема.

Друга често срещана грешка е 0x0000006b, но за разлика от 0x0000007b това е само софтуерна повреда и не се изисква хардуерна проверка, когато се появи. Причините, поради които синият екран на смъртта на Windows 7 с буквено-цифровия код 0x0000006b може да се срине, е неправилното поведение на системата по време на разрешение от потребителя и по-конкретно повредата на файловете Botcat.cache. Тъй като производителят на операционната система пуска актуализации и кръпки, грешката се отстранява чрез инсталиране на пакет за актуализация номер едно. Такава грешка се диагностицира и коригира лесно, тъй като има само една причина за нейната поява.

Спрете 0x00000004 - грешка, причинена от RAM на компютъра. Този провал също е двусмислен и има много причини, поради които син екран може да се появи. Описанието му е INVALID_DATA_ACCESS_TRAP , тоест от това описание разбираме, че е възникнал проблем с достъпа до данни. Явлението може да бъде причинено от липса на RAM за приложения, както и от лош контакт на RAM с дънната платка. Проблемът се елиминира от цял ​​набор от действия за постигане на най-добър резултат. По-специално, инсталирането на най-новите актуализации на системата, отговорна за разтоварването на неизползвания софтуер от паметта. Форматирането на паметта също може да доведе до резултати. И компютърна поддръжка (почистване на конектори, контакти). Опцията за грешка в паметта 0x00000018 е неправилна комбинация в адресното пространство. Проблемът може да бъде коригиран с помощта на описаните по-горе методи. Ако имате няколко планки за памет, можете да премахнете някои, за да идентифицирате неизправни.

Спрете 0x00000007 - грешка, свързана с неправилна конфигурация на твърдия диск в BIOS. Това не е съвместимостта на старите твърди дискове IDE с новия стандарт AHCI. Да се ​​отървете е съвсем просто, трябва да направите това, като изберете подходящия режим за твърдия диск.

Анализ на сметища за анализ на причините за грешки

Информация и достатъчно материал за елиминиране на проблемите, свързани с появата на BSoD, могат да бъдат събрани от малки изхвърляния на памет, създадени от операционната система. За целта дъмпингът трябва да бъде активиран в Windows при спешни случаи. Можете да създадете пълен буфер на паметта, но той е по-подходящ за отстраняване на грешки на приложения софтуер и драйвери от програмисти. Има няколко софтуерни продукта за анализ на сметището. Това е помощна програма от производителя на операционни системи Windows (Microsoft Kernel Debuger) и помощни програми от трети разработчици. Анализът е доста сложен процес за обикновения потребител и е интересен за специалистите. Няма смисъл да давате пълно декриптиране, той е индивидуален за всяка програма, но общи данни за грешки има на сайта за поддръжка на операционни системи Windows.

Интересни Статии