Как да върна старата версия на iOS?

Рано или късно всеки потребител на мобилно устройство на Apple се сблъсква с идеята, че може би си струва да върнете старата версия на iOS. За това може да има много фактори - нов необичаен интерфейс, който се появи със следващата актуализация, грешки в новата версия поради недостатъци или лоша съвместимост с определено устройство.

Самата компания никога не е приветствала връщането към устройството на предишни версии на софтуера и, строго погледнато, нито iPhone, нито iPad поддържат инсталирането на по-стари версии на iOS. Независимо от това, след пускането на свежа итерация на операционната система, потребителите имат няколко седмици, за да проучат правилно новата версия, да направят своя избор и, ако желаят, да направят така наречения отмяна на фърмуер към предишната версия.

С излизането на iOS 9 този брой отново стана актуален за някои потребители и затова в това ръководство искаме да ви напомним как да върнете старата версия на iOS.

Необходима подготовка

На първо място, препоръчваме ви да направите цялостно архивиране на устройството си както в iTunes на вашия компютър, така и в облачно съхранение на iCloud. Самата процедура за връщане на предишната версия на фърмуера включва пълно изтриване на информация от вашето устройство и възстановяване на напълно чист софтуер. Съответно трябва да имате резервно копие, откъдето ще бъде възможно да възстановите цялата си лична информация и файлове.

Желателно е копирането да се извърши незабавно по два от тези начини, тъй като в някои версии на iOS беше невъзможно да се възстановят данни от резервно копие, направено на по-нов фърмуер.

След това в устройството си не забравяйте да следвате пътя Настройки> iCloud> Намери iPhone или iPad и изключете тази функция. Това се прави временно, за да се премахне защитата от софтуера на вашето устройство и след възстановяване на фърмуера, функцията ще се включи отново автоматично.

Как да върнем старата версия на iOS

За да започнете възстановяването на предишната версия, трябва да изтеглите самия файл на фърмуера и за да извършите процедурата за инсталирането му на вашия iPhone или iPad, имате нужда от компютър, най-новата версия на iTunes и USB кабел.

 • Отидете на getios.com.
 • В полето СВОЕ УСТРОЙСТВО изберете мобилната джаджа на Apple, на която ще възстановите старата версия на софтуера.
 • В полето MODEL посочете модела на вашето устройство.
 • В полето iOS VERSION изберете версията на iOS, която искате да възстановите. Имайте предвид, че Apple поддържа само връщане на един фърмуер обратно и само няколко седмици след излизането на новата версия.
 • Натиснете бутона DOWNLOAD и изчакайте, докато файлът на фърмуера се изтегли напълно.

Сега можете да продължите към самия процес на възстановяване:

 • Отворете iTunes. За всякакви операции с фърмуер е препоръчително да използвате само най-новата версия на iTunes, така че преди да започнете процедурата, проверете за актуализации и ги инсталирайте, ако е необходимо.
 • Свържете устройството си с компютъра с кабел и изчакайте, докато iTunes разпознае вашето устройство.
 • Отворете страницата за управление на вашето устройство в iTunes.
 • Докато задържате бутона Shift на клавиатурата си (или Alt, ако използвате Mac), щракнете върху бутона Update в контролния прозорец на устройството.
 • В прозореца на Explorer, който се отваря (или Finder, ако използвате Mac), изберете файла на фърмуера, който сте изтеглили в предишната стъпка.
 • Потвърдете намерението си да инсталирате по-стара версия на операционната система iOS.
 • След това ще започне процесът на възстановяване на фърмуера. Можете да наблюдавате напредъка в горната част на прозореца на iTunes.

По време на инсталирането на фърмуера в устройството той не може да бъде изключен от компютъра и е препоръчително да не натискате нищо, докато не се появи бял екран с приветствен надпис. Това ще означава, че процесът е завършен успешно и устройството може да бъде активирано.

Заслужава да се отбележи, че в началото на процеса на възстановяване на фърмуера iTunes се свързва със сървъра на Apple и проверява дали конкретна версия може да бъде инсталирана на конкретно устройство . Ако изтеглите грешен фърмуер или Apple вече е затворила възможността да инсталирате някаква конкретна неподходяща версия на софтуера, тогава iTunes ще ви изпрати съобщение и просто ще спре процеса на възстановяване. Просто няма да можете да инсталирате грешната или неправилна версия на фърмуера.

Интересни Статии