Как да включите камерата на лаптоп?

Уеб камера на лаптоп е невероятно приятен придатък към вече закупено устройство. Вече можете да използвате уеб камера в огромен брой ситуации: за запис на видео файлове, за видео разговори, за създаване на снимки, за използване в игри, изискващи участието на уеб камера и други подобни.

Изглежда, че лаптопът има уеб камера, т.е. той вече е интегрирана част в устройството, така че какво може да не е наред? Работата е там, че много потребители твърдят, че тяхната камера буквално не работи на лаптоп или не могат да я накарат да работи.

В тази статия ще обсъдим с вас какво да правите в ситуация, ако вашата уеб камера не работи на лаптоп, как да я активирате и редица други въпроси относно това удобно нещо, което ще ви бъде полезно.

Как да включите камерата на лаптоп

Тъй като вашата уеб камера вече е инсталирана точно на вашето устройство, не е необходимо да я свързвате никъде. Той е в работно състояние, на него трябва да бъдат инсталирани драйвери и той просто чака, докато започнете да го използвате. За съжаление, на операционната система Windows 7 няма помощна програма, с която бихте могли да проверите работата на уеб камерата. Има една в Windows 8-10 и ще говорим за това скоро.

Как да проверите камерата на лаптоп

Независимо от това, ако сте собственик на Windows 7, тогава можете да проверите уеб камерата с други, трети страни методи. Например, ако имате инсталиран Skype (и почти всеки потребител го е инсталирал сега), тогава можете да проверите камерата си там. За целта направете следното:

 • Стартирайте Skype.
 • Кликнете върху елемента „Инструменти“ в лентата с менюта.
 • Изберете „Настройки“ .
 • Отворете раздела „Настройки на видеото“ .

В този раздел ще видите малък прозорец, в който трябва да се появи изображението от вашата уеб камера. Можете да проверите камерата на лаптопа с други приложения. За собствениците на Windows 8-10 можете просто да стартирате системното приложение „Камера“ . За да го стартирате, направете следното:

 • Натиснете комбинацията клавиши Win + S и напишете „Камера“ в полето за търсене.
 • Кликнете върху намерения резултат.
 • Следвайте инструкциите на екрана на вашия монитор.

Как да настроите камера на лаптоп

Ако Skype или „Camera“ не могат да открият устройство за заснемане на видео, най-вероятно имате проблеми с драйверите за уеб камерата. За да потвърдите това, направете следното:

 • Натиснете клавишната комбинация Win + R, въведете devmgmt.msc и натиснете Enter.
 • Намерете реда „Устройства за обработка на изображения“ в списъка с устройства.
 • Намерете уеб камерата в този момент. Забележете жълтата икона до нея. Ако това е налице, тогава на това устройство не са инсталирани драйвери.
 • Щракнете с десния бутон върху уеб камерата и изберете „Актуализиране на драйвери ...“ .

След като инсталирате драйверите, отново проверете неговата работоспособност по горните методи. Този път всичко трябва да работи както трябва.

Как да записвате видео от лаптоп камера

Друг доста популярен въпрос сред потребителите на лаптопи. Тъй като вече сме включили, проверили и конфигурирали вашата уеб камера, защо да не покажете как да записвате видео от лаптоп камера. Това може да стане с помощта на доста широк спектър от програми.

Например, можете да записвате видео от камера за лаптоп, като използвате вече посочената системна програма „Камера“. Не трябва да има проблеми със създаването на видеоклип чрез него и лесно можете да разберете как да го направите.

Можете също да запишете видео файл от уеб камера, като използвате такава добре известна програма като Windows Movie Maker. Всичко тук също е доста просто и ясно. За да създадете видео в Windows Movie Maker, направете следното:

 • Отворете Windows Movie Maker.
 • Кликнете върху „File“ в лентата с менюта.
 • Изберете “Video Record”.
 • След това просто следвайте подканите на екрана.

Има и редица други програми, които можете да използвате за запис на видео от уеб камера на лаптоп. Просто въведете заявката „Как да записвате видео от камерата на лаптопа“ и на очите ви ще бъде даден огромен обхват за избор.

Как да изключите камерата на лаптоп

Някои потребители също понякога се интересуват от деактивиране на уеб камерата на своя лаптоп. Собствениците на лаптопи може да искат това по различни причини: не е необходимо да използвате камера, страх от наблюдение или друга причина. Като цяло не е толкова важно защо искате да направите това. Основното е, че това е възможно. За да деактивирате камерата на лаптоп, направете следното:

 • Отидете на Диспечер на устройства.
 • Намерете вашата уеб камера в „Устройства за обработка на изображения“ .
 • Щракнете с десния бутон върху него и изберете „Disable“ .
 • Затворете диспечера на устройства

Това е всичко. Ако искате да свържете уеб камерата обратно към лаптопа, върнете се към диспечера на устройства и изберете „Активиране“ .

Интересни Статии