Как да проследявате температурата на компютъра? Топ програми

Работещият компютър винаги се загрява, а мощният компютър се загрява два пъти по-бързо. Не е трудно да разберете точната температура с помощта на специални програми. За какво обаче е това измерване?

Защо имам нужда от приложение за тестване и диагностика на хардуер на компютър?

Те измерват не температурата на компютъра, а отделните му възли. За да направите това, централният процесор (CPU), видеокарта, твърд диск и дънната платка почти винаги са оборудвани с температурни сензори - термометри. Това беше направено, защото всеки компонент има собствен диапазон на работните температури. Повечето видеокарти издържат до 90 ° C, а процесорът може да издържи 105 ° C. За да отговорите на въпроса: „Каква температура на процесора се счита за нормална за компютър?“, Най-добре е да отидете на уебсайта на производителя и да намерите препоръки за конкретен модел. Трябва да се съсредоточите върху критерия "Т кръстовище". Понякога използват по-разбираемо - "Максимална температура". Малко вероятно е процесорът да се нагрее до най-високото допустимо ниво - автоматиката първо ще изключи захранването. Защо да знаем температурата, ако самият компютър не пуши? Има две причини за това:

 1. За намаляване на износването на компонентите . Колкото по-голяма е консумацията на енергия, толкова по-интензивно е нагряването. В този случай електрическото съпротивление се променя - отделен транзистор няма да работи в проектните условия. Ако след измерването нормата на производителя на оборудването не е надвишена, не е необходимо да се подобрява охлаждането.
 2. За да разберете потенциала за овърклок . Компютърно устройство е създадено с граница на безопасност. Тоест, може да се загрее леко, което ви позволява да "разтегнете" 10-20% от допълнителната производителност. По време на такъв овърклок е важно да знаете колко повече можете да увеличите консумацията на енергия на компонента, което пряко влияе на отоплението.

Струва си да се измерва при максимално натоварване на компютъра, така че:

 • Потребителят беше сигурен, че системата ще работи стабилно в летните горещини и 15 часа подред.
 • Overlocker разбра колко може да се увеличи производителността на системата.

Помощните програми за тестване на компютри създават толкова много заявки, че цялата им обработваща мощ е необходима за обработката им. В противен случай се използват приложения за мониторинг. Без значение каква е температурата на компютъра, програмата просто ще покаже текущата стойност, но няма да зареди системата с нищо трета страна.

Универсални програми

Най-често се използва за процесора и видеокартата - компонентите, които най-често се прегряват.

Важно е да спазвате условията:

 • стартирайте за 15-20 минути след включване на компютъра;
 • трябва да има драйвери на оборудването - в противен случай приложението няма да "вижда" сензора за температура;
 • Не се фокусирайте върху едно устройство - което е чудесно за процесора, тогава дънната платка е мъртва.

Понякога програмите се провалят. Например, как да разберете температурата на захранването на компютъра, ако той не е оборудван с температурен датчик? Без външно измервателно устройство това не е възможно. Повечето захранвания по подразбиране не са оборудвани с температурен датчик.

Диагностицирайте прегряване с AIDA

AIDA64 се плаща, но можете да изтеглите и безплатната 30-дневна версия. Тя е непълна, но това, което е на разположение, е достатъчно за определяне на температурата. Удобен интерфейс - данните за текущия температурен режим се събират на едно място.

За да направите това:

 • Уверете се, че разделът Меню е избран в левия прозорец, а не Любими.
 • Кликнете върху първия ред „Компютър“.
 • В падащото меню изберете "Сензори".
 • Погледнете индикаторите в десния панел.

По-нататък се използва конвенционалното декодиране на отделни датчици за температура:

 1. „Системна платка“ - температура на дънната платка. Ако е по-голямо от 50 ° C, след това намалете. За охлаждане инсталирайте допълнителни вентилатори в системния блок (десктоп) или използвайте вентилационни стойки (лаптоп).
 2. „CPU” или „CPU Package” е централният процесор. Може да има няколко реда: „CPU 1 Core 1“, „CPU 1 Core 2“, „CPU IA Cores“. Просто погледнете „CPU” или „CPU Package” - разликите в показанията са минимални. При високо натоварване температурата може да достигне 80 ° C, но по-лошо, ако се наблюдават подобни стойности в режим на празен ход.
 3. "GP диод" - температурата на видеокартата. Както при процесора, може да има няколко реда: „Diode GP (DisplO)“, „Diode GP (MemlO)“. Разликите са минимални - просто погледнете първата стойност, за да проверите правилно температурата на видеокартата, трябва да я заредите с нещо, изискващо ресурси. Например включете играта с най-висококачествена графика. По отношение на температурата - 80 ° C и по-висока, изискват допълнително охлаждане. Необходимо е обаче да се вземе предвид стабилността на задържане на максималната температура и температурния режим, препоръчан от производителя на устройството.
 4. По отношение на твърдите дискове, помощната програма няма общо съкращение. В AIDA64 съответният температурен датчик ще бъде наречен същият като самото устройство. Тоест, може да е Hitachi HDSC72010 - условен пример. Обикновено температурата на диска е най-ниската сред цялото оборудване. Лесно може да бъде 30-35 ° C. Трябва да внимавате, когато стойността от 55 ° C е надвишена. Този въпрос ще бъде разгледан по-подробно в последния раздел на статията.

Speccy

Информационна програма, която може да се използва за контрол на температурата. Има платена и безплатна версия - функциите на последната са достатъчни, за да проверят кои компоненти прегряват. За да направите това, след като изтеглите и инсталирате, направете следното:

 • погледнете десния панел на първоначалния прозорец - се показват данни за основните компоненти;
 • ако трябва да проучите температурния режим на конкретно устройство - кликнете върху неговата линия в левия панел, например за видеокарта, това ще бъде „Графични устройства“;
 • ще се покаже подробна информация - например за многоядрен процесор ще се покаже температурата на всяко ядро.

Програмата е проста, но в същото време има разширена функция за експортиране на получените данни в текстов или XML документ.

Информация за температурата на процесора в CPUID HWMonitor

За да разберете температурата на процесора, след изтегляне и инсталиране на програмата се извършва следното:

 • намерете къде се намират данните на процесора - в началния прозорец се отварят всички редове, но трябва да погледнете тази, която започва с AMD или Intel;
 • помощната програма показва температурата за всяко ядро ​​- винаги съседни линии;
 • във всеки ред в HWMonitor има 3 колони със стойности: текуща (Стойност), Максимална (Макс) и минимална (Мин);
 • обърнете внимание на максималната температура на процесора, записана от HWMonitor.

За да можете винаги да виждате информация за текущата температура в системната област (долния десен ъгъл), трябва да закупите приложение.

HWMonitor Utility интерфейс

Програмата наподобява стандартния Windows Device Manager. Разликата е, че се предоставя повече информация. За да не се намесват ненужните линии, кликнете върху тях една по една - те ще се сринат.

Трябва да бъдете внимателни - програмата показва стойности не само в градуси по Целзий, но и във Фаренхайт.

процесори

Температурата на процесора, която трябва да е на компютъра, е двусмислено твърдение. Обобщаващо - колкото по-студено, толкова по-надежден и по-висок е потенциалът за овърклок. Ако не е необходимо да овърклоквате компютъра, за да издърпате последната играчка, тогава температурата от 60-70 ° C ще бъде нормалната стойност.

Основна температура

Най-подходящото решение, ако само процесорът се интересува от температурни условия. След изтегляне и инсталиране ще се появят иконите на тава, показващи температурата за всяко ядро. Щракването с десния бутон върху един от тях ще изведе основния прозорец на помощната програма. Там можете да проследите динамиката на температурните промени - показва се най-голямата и най-малката стойност по време на програмата.

Разберете температурата на процесора, като използвате командния ред

Това е удобно, ако трябва да проверите отоплението веднъж и да не се притеснявате от инсталирането на приложения на трети страни. Първо ще трябва да стартирате командния ред: задръжте клавишната комбинация Win + R, въведете cmd, натиснете Enter. Ще се отвори черен прозорец къде да копирате:

 • wmic / namespace: \\ root \ wmi PATH MSAcpi_ThermalZoneTemperature получи CurrentTemperature

Изпълнете заявката, като натиснете Enter - ще се покаже текущата температура в градуси Келвин, умножена по десет. Няма нужда да вземате предвид последната цифра, трябва да извадите 273 от това число (трицифрено).

Все още можете да използвате PowerShell. За да направите това, задръжте Win + R, въведете powerhell, стартирайте помощната програма, като натиснете Enter. В прозореца, който се показва, копирайте:

 • get-wmiobject msacpi_thermalzonetemperature -namepace "root / wmi"

Ще бъдат показани много системни данни, но е необходима реда "CurrentTemperature" - тя ще съдържа температурата в келвините.

Как да понижим температурата на процесора на компютъра, ако е твърде висока? Има два основни начина:

 1. Подобряване на охлаждането. Поставете по-мощен охладител, увеличете скоростта на вентилатора върху съществуващия, почистете вътрешното пространство на системния блок.
 2. Проверете дали софтуерът на компютъра е в добро състояние. Често неправилните настройки на приложението предизвикват пълно зареждане на процесора дори в покой, подобни неща са характерни при наличието на вируси.

Видеокарти

Ако трябва да получите най-много информация за видео адаптера, тогава трябва да използвате следните помощни програми. Но трябва да имате предвид, че често в системата има 2 адаптера: интегрирани (споени в дънната платка или комбинирани с процесора) и дискретни (отделно свързани). Проблемите с прегряването са характерни за дискретните - те са по-продуктивни. Критичното ниво за всяко устройство е индивидуално и е посочено на уебсайта на производителя. Например за nVidia GeForce GTX 980 Ti - 92 ° C.

FurMark за оценка на работата и стабилността на графичните карти

Програмата е по-предназначена за стрес тестване на графичната система. Той създава максимални натоварвания и анализира каква слаба точка във видеокартата. След изтегляне, инсталиране и стартиране веднага ще се появи прозорец. Под цветното лого трябва да намерите линията на графичния процесор, в края на която ще бъде посочена текущата температура. Препоръчва се след това да стартирате краш тест - просто кликнете върху бутона "GPU Stress Test". Ако компютърът не се рестартира по време на теста, видеокартата не прегрява точно.

FurMark включва и GPU-Z, полезна програма за получаване на информация за видеокарта. За да го стартирате, кликнете върху бутона GPU-Z. Той може също да бъде изтеглен и инсталиран отделно. За да разберете температурата с тази помощ, след стартиране направете следното:

 • отидете на раздела Сензори в горната част на прозореца - това е вторият раздел;
 • Намерете линията GPU Temperature.

Помощната програма е удобна с това, че показва изменението на температурата на графиката. Това е удобно, ако се интересувате от възможностите на компютъра след дълга игра. Веднага е ясно как охладителната система се справя с натоварването.

За диск (HDD, SSD)

Прегряването е по-присъщо на HDD, отколкото на SSD. Класическият твърд диск съдържа магнитни дискове, които се въртят с електрически мотор - основното отопление идва от него. В SSD нищо не се загрява и обикновено такива дискове работят нормално до 70 ° C, а когато тази стойност е надвишена, някои опции просто се деактивират. Ето защо си струва да проучите температурния режим само за HDD при следните условия:

 • поставете голямо количество информация за копиране или изтегляне от мрежата (най-малко 10 GB);
 • не включвайте приложения на трети страни - нека системата е заета само със запис на данни;
 • основното е, че дискът работи интензивно в продължение на поне 15 минути.

След такова изпълнение дискът ще се загрее добре и получените показатели ще бъдат полезни, а не само информационни.

Важно е, че за HDD и SSD температурният режим не е основният фактор за износване. За да проучите състоянието на устройството, атрибутите SMART първо се оценяват с помощта на специални помощни програми (HDDScan или CrystalDiskInfo).

Температура на твърдия диск

След като изтеглите и инсталирате това приложение, можете незабавно да разберете температурата на дисковете. Възможно е обаче да възникнат проблеми със съвместимостта, тъй като температурата на твърдия диск не е актуализирана от доста време. Що се отнася до функционалността на помощната програма - тя е елементарна, определено не можете да се объркате в нея.

Интересни Статии