APC_INDEX_MISMATCH син екран на смъртта: причини и решения

APC_INDEX_MISMATCH е параметърът на синия екран на смъртта 0x00000001. Тази критична повреда може да възникне във всяка версия на операционната система Windows. Основната причина за тази критична повреда е драйверът за определено устройство, което доведе до очевидна нестабилност на системата.

Освен всичко друго, допълнителни причини за това могат да бъдат проблеми в работата на RAM, мъртва батерия на дънната платка, променена работна честота на оперативната памет, т.е. овърклокът му, както и повредата на някои устройства в системата. Много по-рядко APC_INDEX_MISMATCH може да се появи поради повреда на системните файлове или появата на проблеми с блока на диска (поне някои потребители в мрежата казват така).

И така, след като се запознахте с причините за синия екран на смъртта с параметъра APC_INDEX_MISMATCH, нека да видим с вас как да се отървете от него. Можете да изпълнявате всички решения по-долу в произволен ред, тъй като те са свързани с различни аспекти на системата. Препоръчваме ви обаче да ги изпробвате, така да се каже, да се подредите, ако никой от желаните не работи.

BSoD APC_INDEX_MISMATCH: Възможни решения

Преинсталиране на драйвера за графичния ускорител

Заслужава да се отбележи, че доста често APC_INDEX_MISMATCH се проявява в потребителите, които са инсталирали нови видео адаптери в своите системи. Разбира се, новата видеокарта не е причината за BSoD (като правило, но кой знае там). Причината за проблема е графичният драйвер за предишната видеокарта, който все още присъства в операционната система и предизвиква конфликт в нея, опитвайки се да взаимодейства с новата видеокарта. Въпреки че може да се появи на системи с правилния драйвер.

Ако се окажете в почти такава ситуация, тогава не трябва да се притеснявате, тъй като проблемът може да бъде решен доста просто: просто преинсталирайте графичния драйвер, след което BSoD ще ви напусне. Като цяло, когато инсталирате нова видеокарта, винаги се препоръчва да почистите системата си от стари графични драйвери поради конфликти. Най-добрата програма за тази задача е Деинсталиране на драйвери за дисплей.

С този софтуер можете да почистите компютъра си от графични драйвери за всяка видеокарта, било то от Nvidia или AMD Radeon. Просто го пуснете - и всичко веднага ще стане ясно. Можете да го намерите навсякъде в Интернет, но препоръчваме да го получите на следния адрес:

//www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

Това е надежден източник, на който определено можете да се доверите. След като използвате програмата за драйвер за деинсталиране на драйвери по предназначение, инсталирайте най-новия драйвер за вашата видеокарта, като го изтеглите от официалния уебсайт на разработчика на графичен чип, т.е. Nvidia или AMD. След преинсталиране на драйвера, синият екран на смъртта APC_INDEX_MISMATCH трябва да спре да ви притеснява. Ако обаче този все още продължава да ви притеснява - проблемът определено е нещо друго.

Преинсталирайте / актуализирайте други драйвери

Добре, проверихте драйверите за видеокартата. Всичко е напразно - синият екран на смъртта APC_INDEX_MISMATCH все още е на мястото си и не ви дава спокойствие. Значи това не е шофьор? Е, не изхвърляйте драйверите. Може би нестабилността на системата е причинила драйвери за други устройства. Например, някои потребители твърдят, че в техния случай APC_INDEX_MISMATCH се появи поради свързването на външен твърд диск или SSD към компютъра.

Ако наскоро сте свързали нещо подобно към вашата система, опитайте да я изключите от нея и наблюдавайте по-нататъшното състояние на компютъра. Също така горещо препоръчваме да инсталирате или актуализирате всички драйвери в системата. Да, това може да бъде доста отнемаща време задача, но по този начин можете да се уверите дали APC_INDEX_MISMATCH възниква поради вина на някой драйвер или не.

Можете да манипулирате драйвери чрез специален системен елемент, с който вероятно сте запознати отдавна - Диспечер на устройства. За да го отворите, трябва да щракнете с десния бутон на мишката върху Старт и да изберете подходящия елемент в контекстното меню - това е за Windows 10. Ако сте потребител на по-стари операционни системи на Microsoft, намерете този елемент в контролния панел.

И така, откъде да започнете, когато Device Manager се отвори преди? Да, всъщност с това, което искате: звукова карта, свързана чрез USB устройства, принтери и други устройства. Разгънете всеки от секциите, изберете устройството и щракнете с десния бутон върху него. В контекстното меню трябва да потърсите две опции: Премахване на устройство и драйвер за актуализиране. В зависимост от устройството, изберете една или друга опция.

Избирайки опцията за актуализиране в диспечера на устройства, системата автоматично ще актуализира драйвера за устройството, ако намери нови версии, налични в Интернет. Премахването на устройството си заслужава, когато ръчно решите да инсталирате драйвера за устройството, например за звукова карта. По принцип направете пълна актуализация на драйвера на вашата операционна система и след това проверете дали APC_INDEX_MISMATCH синият екран на смърт е коригиран.

Деинсталирайте Realtek HD аудио драйвер

Да поговорим отново за шофьорите. Някои потребители в мрежата твърдят, че APC_INDEX_MISMATCH може да се появи поради драйвера Realtek HD Audio, инсталиран в системата. От името на водача веднага става ясно, че въпросът е в звуковото оборудване на системата. Ако имате инсталиран този драйвер, опитайте да го премахнете от системата си и след това да го тествате за стабилност.

Вероятно вече знаете как да премахнете този драйвер, но нека да преминем тази стъпка още веднъж, но по-подробно:

 • щракнете върху RMB при старт;
 • изберете Диспечер на устройства ;
 • отворете секцията Звукови, игрални и видео устройства ;
 • намерете там елемента относно Realtek HD Audio (или нещо подобно);
 • щракнете върху него с RMB ;
 • изберете Премахване на устройството ;
 • рестартирайте компютъра си;

Както вече споменахме, тествайте компютъра си за стабилност. Ако имате късмет, този път APC_INDEX_MISMATCH ще бъде поправен. Наред с други неща, можете да преинсталирате Realtek HD Audio във вашата система, тъй като вероятно е в миналото, отдалеченият драйвер. Въпреки това, при липса на положителен резултат, нека да продължим.

Подмяна на батерията в дънната платка

Някои потребители отбелязват, че синият екран на смъртта APC_INDEX_MISMATCH може да се появи в резултат на мъртва батерия в дънната платка. Заслужава да се отбележи, че повечето потребители дори не са наясно с подобно нещо. Защо такъв изключително важен елемент на системата, по-скоро дори нейният скелет, се нуждае от отделна батерия?

Всичко е съвсем просто: необходима е батерия за поддържане на CMOS-паметта, която съдържа конфигурацията на вашия компютър, т.е. Настройки на BIOS / UEFI, както и данни от системния таймер. Като цяло една батерия изпълнява изключително важна работа. Сега виждате връзката? Батерия, конфигурационни параметри на компютъра и син екран на смъртта APC_INDEX_MISMATCH.

Доста лесно е да проверите дали батерията ви е изчезнала или не. Признаците на мъртва батерия за дънната платка са:

 • съобщението „CMOS батерията не е успешна“, когато компютърът се стартира е най-очевидният знак
 • предварително зададената дата и час на компютъра постоянно се губи;
 • някои дънни платки излъчват специални звукови сигнали, известяващи за мъртва батерия;
 • Параметрите на BIOS / UEFI постоянно се връщат към стойностите по подразбиране;
 • различни грешки и повреди при инсталиране на всички видове драйвери за компютъра;
 • периодични рестартирания на компютъра без причина;
 • понякога компютърът дори не стартира, въпреки многобройните опити;
 • всякакви грешки и неуспехи при опит да зададете параметрите си в BIOS / UEFI.

Ако наскоро сте започнали да забелязвате някой от горните симптоми, определено имате мъртва батерия. И точно тя е причината за появата на синия екран на смъртта APC_INDEX_MISMATCH. В този случай определено трябва да смените батерията в дънната платка. Щом поставите нов, проблемът ще бъде отстранен.

Задаване на стандартни стойности за RAM

Много потребители искат да изтласкат буквално всички възможни резултати от компютъра си, прибягвайки до такива практики като овърклок на хардуерни компоненти. Видеокарта, процесор, RAM и дори дънна платка - можете да овърклокнете почти всичко. Овърклокът обаче може да причини определени проблеми при използване на устройството.

Овърклок оперативната памет е точно това, което може да причини синия екран на смъртта на APC_INDEX_MISMATCH. Ако наскоро зададете повишените честоти за RAM в параметрите и след това се сблъскате с тази критична повреда, причината е овърклокът. Трябва да намалите работните честоти на RAM или дори да зададете фабричните стойности.

Интересни Статии