Най-добрият софтуер за овърклок на Intel

С течение на времето компютърните потребители започват да осъзнават един неприятен факт: производителността на техния процесор Intel вече не е достатъчна за изпълнение на необходимите задачи. Какво да правим в този случай? И в този случай можете да прибегнете до доброто старо ускорение. Нека да поговорим за това какво представлява овърклок на централния процесор.

Какво представлява овърклокът на процесора?

Нека да разберем какво означава овърклок на процесора. Овърклокът на процесор е увеличаване на неговата тактова честота. Тактовата скорост на процесора е броят на тактовите цикли (или операции), извършени в секунда. Просто казано, колкото по-висока е тактовата честота, толкова по-висока е производителността на процесора.

Това обаче не винаги е вярно, тъй като е необходимо да се вземат предвид и някои параметри на процесора, например различни нива на кеш, наличието на определени инструкции за програмния код и други подобни. Въпреки това, днес няма да се докосваме до тази тема, а ще се съсредоточим директно върху процеса на овърклок на процесора, или по-скоро на процесорите на Intel.

Ок, увеличаването на тактовата честота леко ще увеличи производителността на процесора, но не трябва да забравяте за негативните страни на тази процедура. Овърклокът на процесора предполага повишаване на работната температура, консумацията на енергия и намаляване на живота му, т.е. увеличено износване на процесора.

Какво ви е необходимо, за да овърклокте процесора на Intel?

Всъщност не е нужно нещо специално, за да овърклоквате процесори на Intel (както и процесори от други производители). Първо, трябва да разберете дали вашата охладителна система (CPU охладител) може да "разтегне" ускорението, тъй като температурата определено ще се повиши, а в някои случаи и доста значително.

Ако сте имали проблеми с работната температура и със стандартните честоти, тогава трябва да помислите за закупуване на нова охладителна система за процесора, а след това просто да се опитате да я разпръснете. Второ, определено трябва да актуализирате фърмуера на BIOS / UEFI на вашата дънна платка. Разбира се! Трето, трябва да имате на разположение надеждно захранване. Не забравяйте, че по време на овърклок консумацията на енергия ще се увеличи!

Четвърто, трябва да знаете предварително какъв потенциален овърклок има вашият процесор Intel. Някои процесори могат да гонят много добре, докато други трудно могат да гонят. Например процесорите на Intel K. ще се поддадат на добър овърклок. Някои стари Intel Core 2 Quad или Core i3 / 5/7 трудно могат да бъдат овърклокирани изобщо. Затова направете малко проучване, преди да опитате това упражнение. Може би тя не си заслужава.

Най-добрият софтуер за овърклок на процесора на Intel

Забележка: горещо препоръчваме да използвате всички от следните програми само за опитни потребители, които знаят какво правят, тъй като без определени знания в тази тема има голям шанс да повредите процесора.

SetFSB

SetFSB е може би един от най-лесните (въпреки че всички те са доста прости) за използване на софтуера в този списък. С тази програма можете да ускорите процеса си, като преместите няколко плъзгача. Да, всичко е толкова просто. Освен всичко друго, след промяна на честотата на процесора, дори не е необходимо да рестартирате компютъра.

Струва си да се отбележи, че функционалността на тази програма може да се използва от потребители на стари процесори на Intel, както и нови високопроизводителни модели. Има обаче един неприятен момент: SetFSB не поддържа всяка дънна платка. Така че първо трябва да разберете на официалния уебсайт на разработчика дали SetFSB поддържа вашата дънна платка.

За да овърклокте процесора през SetFSB, трябва да направите следното:

 • стартирайте програмата;
 • от падащото меню „Генератор на часовника“ изберете модела на генератора на часовника, инсталиран на вашата дънна платка;
 • кликнете върху бутона „Вземете FSB“, след което честотата на вашата системна шина (Front Side Bus) и CPU ще се появи пред вас в прозореца на програмата;
 • тогава трябва постепенно да увеличавате честотата на системната шина и да наблюдавате стабилността на системата и температурата на процесора;
 • веднага щом намерите желаната стойност, кликнете върху бутона „Задаване на FSB“.

Ето как процесорът се овърклокира чрез програмата SetFSB. Разбира се, ще трябва да седнете малко, да наблюдавате стабилността на компютъра, честотата на процесора, неговата температура и т.н. и т.н. Може би си струва да споменем, че стойностите на FSB, посочени в помощната програма, ще бъдат нулирани към стандартните веднага след като рестартирате компютъра, т.е. всеки път, когато трябва да стартирате SetFSB и да зададете необходимите параметри.

CPUFSB

Всъщност CPUFSB не е пълноценна програма, а модул за овърклок на централния процесор, който може да бъде намерен в софтуер като CPUCool. CPUFSB работи по същия начин като програмата от предишния параграф. Наред с други неща, заслужава да се спомене един приятен факт: CPUFSB има локализация на руски език, което е добра новина.

В CPUFSB, за овърклок, също трябва да увеличите честотата на системната шина, което е доста очевидно въз основа на името на този модул. Така че направете следното:

 • отворен CPUFSB;
 • след това изберете марката (PLL) и модела на вашия генератор на часовник (PLL тип) в съответните параграфи;
 • кликнете върху бутона "Take Frequency", след което честотата на вашия процесор и системна шина ще се появи в прозореца на програмата;
 • увеличете честотата на вашия процесор, докато достигнете задоволителни стойности, след което щракнете върху бутона "Задаване на честотата";

Докато увеличавате честотата, следете и процесора и неговата температура. За съжаление, както в предишната програма, настройките, които сте задали, се запазват само до следващото рестартиране на компютъра.

SoftFSB

И последната програма в нашия списък за овърклок на процесорите на Intel е SoftFSB. Както подсказва името, тази програма също ускорява процесора, като увеличава честотата на системната шина и използването му е също толкова просто, колкото и другите програми.

Заслужава обаче да споменем две точки за нея. Първо, SoftFSB е безплатен софтуер, докато другите две програми не са. Второ, за съжаление, авторът на програмата е престанал да подкрепя проекта му и следователно стартирането на съвременни компютри не може да бъде гарантирано.

За да овърклокте процесора с SoftFSB, направете следното:

 • стартирайте програмата;
 • Използвайте падащите менюта, за да изберете вашата дънна платка и часовник;
 • натиснете бутона „GET FSB“, така че програмата да изведе текущата честота на вашия процесор и FSB;
 • преместете плъзгача в центъра и следвайте процесора;
 • веднага щом достигнете желаната стойност, натиснете бутона „SET FSB“.

Наистина настройките за овърклок ще бъдат нулирани по същия начин веднага след като рестартирате компютъра. За съжаление, така работят всички програми от списъка. Можете обаче да изневерите малко, като използвате автоматично зареждане: по този начин избраната програма за овърклок ще се стартира едновременно с вашия компютър.

В заключение

В тази статия ви показахме начин да овърклоквате процесори на Intel с няколко прости програми. С тяхна помощ не е нужно да ласкаете BIOS на дънната си платка и да се занимавате с настройките там. Тук обаче има някои нюанси, например, много професионалисти за овърклок доста критикуват овърклока на процесорите на Intel в шината, като твърдят, че по този начин могат да се постигнат само незначителни резултати или изобщо нищо не може да се постигне. Ще трябва да направите някои изследвания на вашия процесор и да разберете дали си струва да овърклокирате по този начин.

Интересни Статии