Къде да изтеглите и как да инсталирате DirectX - подробно ръководство

За да отговорите на често срещания въпрос как да инсталирате DirectX, първо трябва да разберете за какво е. DirectX е набор от специални софтуерни приложения на Microsoft, които се използват при разработването на съвременни игри и са необходими за тяхната нормална работа.

Инсталирайте DirectX и как да проверите версията

DirectX, разбира се, е много важен за нормалната работа на игрите на компютъра. Без него нито една игра в Windows OS просто няма да започне. Но преди да правите трескави опити да потърсите информация как да инсталирате DirectX, първо трябва да разберете дали въобще трябва да актуализирате този софтуер. За да направите това, следвайте инструкциите как да разберете кой DirectX е инсталиран по-долу:

  • Чрез менюто Start отворете командния ред Run
  • Въведете командата “dxdiag” без кавички - тя ще отвори диагностичния инструмент DirectX, който ще покаже подробна информация, включително версията на DirectX.
  • Вижте коя версия на DirectX е инсталирана. В момента най-новата версия е DirectX 11, която се предлага в ОС, като се започне с Windows Vista и по-нова версия. Противно на общоприетото мнение, изданието DirectX 12 все още не се е състояло, но трябва да бъде налично в следващите дни. Следователно няма смисъл да се търси къде да изтеглите DirectX 12.

Ако следвате инструкциите как да проверите версията на DirectX, инсталирана по-горе, и видяхте, че не сте инсталирали най-новата версия или ако този софтуер изобщо не е наличен, изтеглете и инсталирайте DirectX. Как да инсталирате DirectX е описано по-подробно по-долу.

  • Отворете страницата за изтегляне на уеб инсталатора на Microsoft и кликнете върху големия бутон „Изтегляне“.

  • След като изтеглите софтуера, отворете файла. Ще видите прозореца на инсталатора.

  • Щракнете върху „Напред“ - програмата ще провери за инсталиран DirectX и версията - ако няма набор от програми, инсталацията ще бъде извършена.

Как да инсталирате DirectX 11

Ако сте собственик на Windows 7, 8, 8.1 или Vista, тогава ще искате да научите как да инсталирате DirectX 11 като отделен файл. Уви, Windows XP, не поддържа тази версия на софтуера. Важно е да се отбележи, че няма да можете да изтеглите и инсталирате DirectX 11 от официалния уебсайт на Microsoft по една-единствена причина - новите версии на Windows вече идват с най-новата версия на DirectX, предварително инсталирана. Случаите обаче са различни и бихте могли случайно или специално да премахнете този софтуер. За да инсталирате отново, направете следното:

  • В менюто за търсене на Windows въведете „Актуализация на Windows“
  • Отворете раздела Покажи всички налични актуализации.

  • Отидете в раздела „Незадължително“, за да видите наличните актуализации, и намерете DirectX 11 или изберете всички актуализации и ги инсталирайте.

Важно: съветваме ви да не изтегляте DirectX от ресурси на трети страни. Цялата необходима информация и файлове за ОС можете да намерите на официалния уебсайт на Microsoft. Няма нужда да поемате рискове, тъй като много софтуерни архиви съдържат вирус, който ще навреди на ОС.

Интересни Статии