Какво представлява режимът Fastboot в Android и как да се измъкнете от него?

Режимът за бързо зареждане е специален програмен код или компонент, разположен в чипа на паметта на устройства с Android, т.е. тя е независима от операционната система Android и може да се нарече дори ако възникнат проблеми със самата система. Използвайки режим Fastboot (в превод на руски - режим на бързо зареждане) изпълнете следните серии задачи:

 • получаване на достъп до системните компоненти на Android;
 • възстановяване и архивиране на данни на устройството;
 • отваряне на корен достъп на устройството;
 • промяна на системните настройки на устройството, които са скрити от потребителите при нормални обстоятелства;
 • тестване на софтуер от разработчици;
 • възстановяване на софтуер;
 • мигане на устройството;
 • и много повече.

Както можете да разберете, режимът Fastboot Mode е изключително мощен инструмент, който могат да използват както разработчиците, така и обикновените потребители. Най-често обаче информация за този режим се търси от потребители, които са активирали този режим без никаква причина на своето устройство. Нека разгледаме по-отблизо активирането на режима за бързо зареждане и излизането му.

Как да влезете / излезете от режим Fastboot на Android

И така, за начало трябва да разберем по какви причини режимът Fastboot обикновено може да бъде активиран. Активирането на този режим се дължи на:

 • натискане на комбинация от клавиши за захранване и сила на звука (или +, или -);
 • възниква сериозна повреда в операционната система Android;
 • неуспешен фърмуер от потребителя
 • свързване на устройството чрез USB кабел към компютър с активирана функция „Бърз старт“;
 • получаване на корен достъп.

За съжаление, често не е възможно да излезете от режима на бързо зареждане чрез просто рестартиране на устройството и затова е необходимо да се следват малко по-сложни методи. Можете обаче да опитате да стартирате и рестартирате.

Забележка: освен всичко друго, огромният бутон „Старт“ (или елементът „Нормална обувка“) може да се покаже на екрана на режима за бързо зареждане, като щракнете върху който трябва да стартирате вашето устройство в нормален режим - натиснете този бутон, ако съществува.

Ако това не работи, опитайте да извадите батерията за тридесет секунди от вашия смартфон с Android и след това я включете отново. Това решение помага на потребителите на стари смартфони, но при новите устройства това решение просто не е приложимо: батерията на съвременните мобилни телефони не е сменяема.

Добре, следващото нещо, което можете да опитате, е да въведете Select Boot Mode и да стартирате устройството в нормален режим. Така че, изключете смартфона си и след това задръжте клавишите за изключване на захранването и силата на звука за десет секунди. На дисплея на вашето устройство ще се появи екран с различни действия - изберете елемента Normal Boot. Веднага след като изберете този елемент, устройството ви трябва да се зарежда нормално в операционната система Android.

Друг начин за излизане от режим Fastboot е използването на компютър под ръка. Първо трябва да инсталирате куп от ADB + Fastboot на вашия компютър, след което да свържете смартфона си към компютъра с помощта на обикновен USB кабел. След като всичко е готово, отворете командния ред и изпълнете командата за бързо рестартиране, след което вашият смартфон ще рестартира и успешно излезе от съответния режим.

Е, ако не можете да стартирате притурката си в нормален режим, дори след всичко по-горе (и това се случва), тогава ще трябва да извършите цялостно нулиране на устройството си чрез режим на възстановяване. Задръжте комбинацията от бутони за захранване и увеличаване на силата на звука, след което изчакайте режима за възстановяване. Кликнете върху изтриване на данни / фабрично нулиране в списъка и го изберете. Процесът на нулиране на вашето устройство може да отнеме известно време, така че трябва да сте търпеливи. След нулиране вашият смартфон ще се върне в нормален режим.

Какво да направите, ако смартфонът влезе в режим Fastboot, когато е свързан към компютър?

Друга интересна тема: някои потребители на смартфони с Android се оплакват, че техните устройства по някаква причина независимо влизат в режим на бързо зареждане, когато са свързани към компютър чрез USB кабел. Е, ако това се случи, вероятно сте активирали опцията „Бърз старт“ в настройките на вашия смартфон. Трябва да деактивирате тази опция и всичко ще стане на мястото си. За целта направете следното:

 • отворете „Настройки“;
 • отидете на „Специалното. възможности ”;
 • деактивирайте опцията "Бърз старт".

Веднага щом изключите опцията за бързо стартиране, вашият смартфон с Android ще спре да превключва в режим Fastboot след свързване към компютър.

Интересни Статии