Какво означават цветовете на Western Digital HDD?

Преглеждайки страниците на онлайн магазините в търсене на нов твърд диск, вероятно вече не веднъж сте забелязали, че дисковете от Western Digital по някаква причина са боядисани в различни цветове. В тези цветове няма тайна: WD решиха да разделят продуктите си на няколко моделни линии, обозначавайки всеки от тях с определен цвят. В днешната статия ще разгледаме по-отблизо, ще разгледаме с вас какво означава всеки цвят и какви функции имат дисковите модели, включени в него.

Списък на всички цветове

За да започнем, нека да решим колко цвята (съставни линии) има компанията Western Digital. Така че, от този производител можете да намерите HDD под следните цветове: син, черен, зелен, червен и лилав. Всяка от гамата включва определени видове твърди дискове, подходящи за различни цели. Нека разгледаме по-подробно всеки от редовете на HDD на тази компания.

Сини твърди дискове от Western Digital

Твърдите дискове под синия цвят са универсални устройства за нуждите на обикновените потребители. Те имат доста добра скорост, която се постига предимно поради високия размер на кеша (максимум - 64 MB) и сравнително ниската цена. Освен всичко друго, не забравяйте за технология като WhisperDrive, която намалява работния шум. Идеални твърди дискове за съхранение на данни и лесни задачи, като например работа с офис програми.

Може би най-успешният пример за „синята” линия на Western Digital е моделът WD10EZEX, който има следните характеристики:

 • капацитет за съхранение - 1 терабайт;
 • интерфейс за връзка - SATA III;
 • скорост на въртене на шпиндела - 7200RPM;
 • размер на буфера - 64 мегабайта;
 • форма фактор - 3, 5 ″;

Зелени твърди дискове от Western Digital

Характеристика на твърдите дискове от "зелената" моделна линия е, че те консумират много по-малко енергия за работата си. Western Digital твърди, че такива дискове консумират 40 процента по-малко енергия от дисковете от други диапазони.

Зад намалената консумация на енергия стои такава полезна технология като IntelliPower. В допълнение към намалената консумация на енергия, Western Digital зелените твърди дискове излъчват далеч по-малко шум по време на работа. Икономичните и тихи твърди дискове определено ще намерят своите клиенти. Не забравяйте обаче за очевидния недостатък на такива дискове: те са много по-бавни от другите твърди дискове.

От страната на тази линия, моделът WD20EZRX, който има следните характеристики, ще бъде идеален представител:

 • капацитет за съхранение - 2 терабайта;
 • интерфейс за връзка - SATA III;
 • размер на буфера - 64 мегабайта;
 • форма фактор - 3, 5 ″;

Може би сте забелязали, че сред характеристиките няма линия със скоростта на шпиндела. Western Digital вместо това показва наличието на IntelliPower технология, което не означава нищо за много потребители, но имайте предвид, че скоростта на шпиндела на твърдия диск, използвайки тази технология, обикновено винаги ще бъде 5400RPM.

Черни твърди дискове от Western Digital

Западните цифрови черни твърди дискове определено си струва да се използват; не купувайте за компютър, който ще се използва само за леки задачи. Такива твърди дискове са идеални за изпълнение на тежки задачи, като видео игри, обработка на графики или работа с видео редактори. Минималната скорост на шпиндела на такива твърди дискове е 7200RPM.

Такива дискове са идеални за домашен компютър, но инсталирането на техния офис не е много изгодно. Трябва да се отбележи доста ниска работна температура и отлична защита срещу вибрации на "черните" дискове от Western Digital. Освен всичко друго, не бива да се забравя и системата за позициониране на главата с две задвижвания, която подобрява качеството на тези дискове.

В случай на пример, модел като WD10JPLX е подходящ за тази линия. Струва си да се отбележи, че този твърд диск може да се продава на доста висока цена.

 • капацитет за съхранение - 1 терабайт;
 • интерфейс за връзка - SATA III;
 • скорост на въртене на шпиндела - 7200RPM;
 • размер на буфера - 32 мегабайта;
 • форма фактор 2, 5 ″;

Разбира се, можете да намерите „черни“ твърди дискове във формат 3, 5 ″ и с размер на кеша до 64 мегабайта. WD10JPLX беше просто пример.

Червени твърди дискове от Western Digital

Преминаваме към тежката техника. Линията „червени“ твърди дискове от Western Digital са проектирани да работят в наистина тежки условия. Такива дискове ще бъдат идеални за работа с облачно хранилище, сървъри и в определени офис отдели.

Купуването на червен твърд диск за домашна употреба може безопасно да се нарече неразумна загуба на пари, особено като се има предвид фактът, че тези устройства използват технологията IntelliPower. Както можете да помните, скоростта на дисковете с тази технология достига само 5400RPM. Цената на такива дискове често е изключително висока, което не е изненадващо.

Обмислете тази моделна линия на твърдия диск WD60EFRX:

 • капацитет за съхранение - 6 терабайта;
 • интерфейс за връзка - SATA III;
 • размер на буфера - 64 мегабайта;
 • форма фактор - 3, 5 ″;

Лилав твърд диск от Western Digital

Твърдите дискове от "лилавата" моделна гама на Western Digital са проектирани за използване в системи за видеонаблюдение. Тези твърди дискове могат да работят при доста тежки условия за дълъг период от време. Имат изключително висок кеш и обем. Скоростта на шпиндела обаче на такива дискове не надвишава 5400RPM.

Трябва също да се спомене, че лилавите твърди дискове могат да работят с мрежови видеорекордери, в които участва изкуствен интелект. Такива възможности се постигат благодарение на подкрепата, въведена от разработчиците на аналитични системи с дълбоки технологии на обучение.

Може би идеалният представител на тази моделна линия ще бъде задвижването 100PURZ, което има следните характеристики:

 • капацитет за съхранение - 10 терабайта;
 • интерфейс за връзка - SATA III;
 • скорост на въртене на шпиндела - 5400RPM;
 • размер на буфера - 256 мегабайта;
 • форма фактор - 3, 5 ″;

Други диапазони от Western Digital

В допълнение към разделянето на продуктите по цвят, Western Digital разполага с три отделни линии на разположение: SE, RE и VelociRaptor. SE - твърди дискове, предназначени за системи за офис съхранение, имат ниска работна температура, сравнително висока скорост, но в същото време шумна работа. RE - твърди дискове, които са предназначени за офис работни станции, които постоянно се произвеждат огромен брой софтуерни решения.

Предишните два състава се използват за офис нужди, но гамата от твърди дискове VelociRaptor е универсална и подходяща за много задачи. Заслужава да се отбележи, че такива дискове имат изключително висока скорост на работа, която достига 10000RPM. Въпреки това, с висока производителност идва и висока температура и много шум. Е, не забравяйте, че дисковете от линиите на SE, RE и VelociRaptor имат доста висока цена.

Интересни Статии