Какво да направите, ако лаптопът не се стартира?

Понякога има такъв проблем, че вашият лаптоп спира да работи и не можете да разберете каква е причината. Е, това е доста неприятно. Особено ако вашият лаптоп играе ролята на работно място. В тази статия ще ви кажем какви проблеми могат да се случат с вашия лаптоп.

Различни проблеми могат да засегнат две области: хардуер и софтуер . Проблемите с хардуера са когато някоя част от лаптопа се повреди. Софтуерните проблеми са проблеми, които засягат софтуерната част на системата. Например, неправилни настройки на BIOS, OS или помощни програми.

Първо трябва да разберете в коя област попада проблемът ви. Например, ако вашият лаптоп дори не стартира, проблемът определено е от хардуерен характер. Ако обаче вашето устройство може да стигне до BIOS или дори да стартира операционната система, има вероятност проблемът да е от софтуерен характер.

Лаптопът не се стартира

Тук трябва да извършим проверка на мощността. Хвърлете захранването на лаптопа и не забравяйте да проверите вашия контакт. На вашето устройство трябва да има малък диод, който показва връзката към мрежата или началото на зареждането на батерията.

Възможно е проблемът да е в захранването, повредените конектори или проводници. Проверете старателно цялата система. За да предотвратите различни повреди, опитайте първо да включите лаптопа и след това го включете в електрически контакт.

Ако обаче сте убедени и сте сигурни, че проблемът не е в захранването ви, тогава е възможно в батерията. Свържете отново батерията. Можете също да опитате да изключите външни устройства. След това включете вашия лаптоп и постепенно изключете разединените неща. Това ще даде възможност да се определи какъв е проблемът.

Силно препоръчително е да отидете в център за гаранционно обслужване.

Шум охладител, но екранът не показва признаци на живот

Има вероятност мониторът ви да е спрял да работи с подсветка. Опитайте да го активирате с клавишната комбинация Fn + F2 . Ако това не помогне, тогава можете да хвърлите друг монитор към лаптопа. С него можете да определите дали проблемът е в неработен екран.

Друг възможен проблем е видеокартата. Доста често забравяме да правим такива основни неща като почистване на лаптоп. Ако сте доста неопитен потребител и едва наскоро сте започнали да се запознавате с такова нещо като лаптоп, тогава знайте, че трябва да го почиствате редовно. Също така не забравяйте да следите температурата.

Разбира се, има и по-сериозни проблеми. Например проблеми с централния процесор, RAM, BIOS и т.н.

Стартира се стартиране, появява се екран за пръскане или се появява съобщение и замръзва

Коренът на този проблем най-вероятно е BIOS, или по-скоро неговите настройки. Опитайте се да зададете настройките по подразбиране в него. Тази функция в различни BIOS може да бъде на различни места, но името й обикновено изглежда нещо подобно - Load BIOS Defaults .

Възможно е също така, когато стартирате системата, да погледнете съобщението „Натиснете F1, за да продължите“. Този проблем обикновено се появява, когато батерията е поставена на дънната платка (не е основната батерия), е зададено грешно време или се загубят настройките на BIOS. За да смените батерията, трябва да се свържете със сервизния център.

Друг проблем може да е твърдият диск. Възможно е да се определи правилната работа на твърдия диск по неговия звук. При стартиране твърдият диск излъчва няколко три пукнатини, но когато с него всичко не е наред, тогава има много повече пукнатини и всичко виси.

Проблем има и с RAM паметта. Ако е възможно, изключете RAM паметта и почистете нейните контакти. Ако имате повече от една лента, опитайте да деактивирате една от тях.

Постоянно рестартиране или изключване

Това най-вероятно е хардуерен проблем. Най-вероятно е имало късо съединение, което прегрява южния мост. В повечето случаи това се дължи на повреда чрез USB.

Както бе споменато по-горе, не забравяйте да почистите вашия лаптоп. Поради високото съдържание на прах, вашият процесор може да се загрее. В този случай можете да чуете силния шум на охладителя и да изпитате постоянни рестарти.

Не може да се стартира от зареждащия диск

С тази грешка можете да получавате съобщения от типа „ Грешка при зареждане на операционна система“ . Опитайте да премахнете USB флаш устройството от лаптопа, извадете диска от устройството и рестартирайте. Ако това не помогне, можете да опитате да инсталирате отново операционната система. Е, ако това не реши проблема, тогава ще трябва да пренесете своя „приятел“ до сервизния център.

Интересни Статии