Как да затворя замразена програма?

Всички ние се натъкнахме на приложение, помощна програма или видео игра, която просто виси и нищо не може да се направи за това. Тук висеше и това е всичко. В тези моменти искам да го включвам и изключвам, но не е толкова просто, тъй като не се поддава на обикновено щракване на Кръста. И така, какво да правя в тази ситуация?

Ако четете тази статия, тогава определено сте нов за използването на такова интересно малко нещо като компютър с Windows. Или по чудо сте затворили замразено приложение и се опитвате да разберете как да избегнете това в бъдеще, или в момента „виси“ върху вас и искате да го затворите, но не знаете как.

Е, тази статия определено ще ви помогне, тъй като в нея ще опишем огромен брой методи за затваряне на приложение в операционната система Windows. Повярвайте ми - можете да затворите не само щракването върху Кръста, въпреки че и те. Както при всички наши статии, ще започнем с най-простите, вероятно очевидни методи.

Как да затворя замразена програма?

Многократно щракване върху Кръста

Да, може да звучи доста нелепо, но наистина помага понякога. Опитайте се да натиснете Red X по този начин ... няколко десетки пъти, тъй като това наистина може да помогне, въпреки че не е ясно как. Това обаче може да не се дължи на факта, че прозорецът на програмата е напълно увиснал и щракването върху този кръст дори не му се предоставя възможност. В този случай можете веднага да спрете да се опитвате и да преминете към следващия параграф в статията.

Затваряне на програма през лентата на задачите

Най-логичният начин да затворите прозореца с програмата, веднага след щракване върху кръста. Всъщност първият и вторият метод са едно и също действие, но практиката показва, че този метод работи много по-често. Ето един малък пример за това как да направите това, ако сте напълно зелени:

 • Намерете в лентата на задачите (лентата за стартиране) програмата за работа и замразяване.
 • Щракнете с десния бутон върху него.
 • Изберете „Затваряне на прозореца“ от контекстното меню.

Ако това не помогне, можете да опитате да извършите това действие няколко пъти. Факт - това също работи, така че не забравяйте да го опитате.

Alt + F4

За щастие има кратка команда за затваряне на активната програма. Тук всичко е съвсем просто: едновременно натискайте клавишите Alt и F4 на клавиатурата, а програмата, помощната програма или видеоиграта, която в момента работи, трябва да се затворят ... в идеалния случай. Както при предишните методи, опитайте да натиснете тази комбинация няколко пъти, тъй като може да помогне за разрешаване на ситуацията.

Обадете се на мениджър на задачи

Помощ, наречена Task Manager, е една от най-полезните и основни помощни програми в операционната система Windows, която стои заедно с елементи като командния ред или Windows Explorer. Използвайки тази полезна програма, можете да наблюдавате консумираните ресурси на вашия компютър за открити комунални услуги, да проверявате мрежовата активност, да конфигурирате стартиране и други подобни.

Като цяло, много полезна програма, която може да ви бъде полезна в много ежедневни ситуации. В повечето случаи обаче ще бъде полезно за затваряне на различни програми, които в никакъв случай не искат да бъдат затворени. За да затворите проблемната програма, направете следното:

 • Първо трябва да стартирате диспечера на задачите. Има няколко начина да направите това: натиснете клавишната комбинация Ctrl + Shift + Esc, щракнете с десния бутон на мишката върху лентата на задачите и изберете елемент „Диспечер на задачите“ от контекстното меню, натиснете клавишната комбинация Ctrl + Alt + Delete и изберете „Мениджър на задачите“ от елементите. Изберете най-удобния за вас метод и отворете диспечера на задачите.
 • След това отидете на раздела „Процеси“ и намерете в списъците изпълняваните програми тази, която все още не се затваря.
 • Щракнете с десния бутон върху него и изберете „Отказ от задачата“ .
 • Ако нищо не се е случило, опитайте това няколко пъти.

В повечето случаи, след като направите горепосоченото, системата ще ви изпрати съобщение, че програмата не отговаря и ще бъде затворена. Ако всичко беше така, тогава помислете, че проблемът е приключил, защото след посоченото съобщение програмата ще трябва да се затвори.

Въпреки това, дори това може да не ви помогне в решаването на ситуацията, което, разбира се, е вероятно за Windows. Ако това се случи, сега ще разгледаме по-кардинални начини.

Рестартирайте Windows Explorer

Ето какво трябва да кажете за Windows Explorer. Всичко, което виждате на вашия работен плот, т.е. папки, икони, начални елементи, прозорци на различни програми и други подобни - всички тези елементи са Windows Explorer. Понякога цялата тази система започва да се срива, в резултат на което приложенията могат да висят и обратно - поради заседналите приложения, Explorer може да започне да се срива. Така или иначе, не е толкова важно каква е причината, но е важно този проблем да бъде решен чрез просто рестартиране на Explorer. За целта направете следното:

 • За начало отворете Мениджъра, както вече е показано в методите в горната част.
 • Намерете в списъка на изпълняваните програми процес, наречен „Explorer“ или „explor.exe“.
 • Кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете „Отказ от задачата“ или „Прекратете процеса“ .

Забележка: Името на процесите и действията може да варира леко в различните операционни системи на Windows, но те все още ще бъдат синоними помежду си.

След затваряне на Explorer, целият интерфейс на Windows ще изчезне, т.е. на екрана ще видите само тапета на работния плот. Между другото, Explorer може да се изключи самостоятелно, което може да доведе начинаещите да използват Windows просто до истинска паника. Така че, след като изключите Explorer, трябва да го стартирате отново. Можете да направите това дори без интерфейс:

 • Натиснете комбинацията клавиши Win + R, за да стартирате помощната програма Run.
 • След това напишете в празна линия Explorer и щракнете върху OK.

След това, проблемната полезна програма определено ще трябва да бъде изключена.

Затваряне на програма през командния ред

Ако никой от горните не помогна, тогава е време да потърсите помощ от тежката артилерия - командния ред. Ако сте доста зелени с вашия компютър, вероятно все още не е трябвало да се справяте с командния ред. Какъв е този елемент на операционната система?

Накратко, командният ред е помощна програма, с която можете да контролирате системата си, използвайки текстови команди без участието на графични елементи. Можем да кажем, че тази помощна програма е един от най-важните и мощни инструменти, използването на които е просто необходимо в някои ситуации. Затварянето на упорито несъгласни програми е точно в списъка на подобни ситуации. За да затворите програмата през командния ред, направете следното:

 • Има много начини да отворите командния ред. Най-лесният е да щракнете с десния бутон върху „Старт“ и изберете „Команден ред (администратор)“ .
 • След това въведете командата на списъка със задачи в реда.

В момента ще видите списък на всички работещи програми на вашия компютър. Срещу всеки от тях ще има цифров идентификатор на процеса. Намерете проблемната и все още не затваряща програма и не забравяйте нейния PID .

След това въведете командния команден taskkill / pid **** в командния ред и натиснете Enter.

След това процесът ви ще трябва да приключи. Но ако това също не може да премахне работата му, това, което може да се случи, се случи, тогава ще трябва да прибягвате до още по-строги методи.

Няма профил

Само като излезете от акаунта си, можете да затворите всички програми, работещи на вашия компютър, но няма да претоварите компютъра си. В различни версии на операционната система Windows можете да излезете от акаунта си по различни начини. Обикновено тази опция ще бъде разположена до опцията за изключване на компютъра в Старт. В по-модерни операционни системи, като Windows 8-10, трябва да щракнете върху името си в менюто " Старт" и да изберете "Изход" .

След като излезете от акаунта си, влезте отново. Този път проблемното ви приложение определено трябва да се затвори, в противен случай. Но, ако се случи чудо и това, трябва да признаем, едно непобедимо приложение не спира всичко, тоест има само едно решение в тази доста трудна ситуация - рестартиране на компютъра. Тук няма какво да се опише, тъй като дори най-малко обучените потребители знаят как да го направят.

Интересни Статии