Как да поправите грешка при активиране на Windows 10 с код "0x80041023"?

По време на активиране на Windows 10 може да срещнете грешка 0x80041023. Някои потребители виждат този код при активиране на ново копие на Windows, други след актуализиране от старата версия на Windows до "топ десет". В тази статия ще обсъдим с вас как да се отървете от тази грешка. Струва си да се предупреди предварително, че този материал ще бъде полезен само за собствениците на лицензирана версия на Windows 10.

Причини за грешка при активиране 0x80041023

В случая на този код има само две причини.

  • OEM лиценз не може да бъде активиран. Собствениците на OEM лицензи, имайте предвид: няма да можете да използвате стария си ключ в Windows система, която е надстроена до първите десет.
  • Windows се опитва да използва ключа, открит в BIOS. Има възможност BIOS на вашия компютър все още да има ключа към домашната версия на Windows. В този случай просто не можете да активирате системата, като използвате традиционните методи. Трябва да използвате SLMGR, за да презапишете стария ключ.

Методи за решаване на грешка 0x80041023

Ъпгрейд на OEM

Преди да се опитате да направите нещо, трябва да знаете някои важни подробности относно лицензите за OEM. Такива ключове не са предназначени да активират система, която е надстроена от по-стара версия на Windows до Windows 10. Те могат да се използват само на току-що инсталиран Windows.

Нека си представим, че се опитвате да инсталирате Windows 10 Pro на компютър, на който преди това е била инсталирана домашната версия на Windows 10. След като въведете вашия ключ, ще срещнете грешка при активиране 0x80041023. И всъщност защо? Но тъй като за начало трябва да инсталирате домашната версия на Windows 10, активирайте го с вашия ключ и след това надстройте системата само до професионалната версия през Store.

Нека да разгледаме малко по-различен сценарий. Да приемем, че сте закупили Windows Pro от първоначалния производител. За да избегнете грешка, трябва да преинсталирате Windows 10 Pro на компютъра си и едва след това да активирате ключа на него, който е предоставен с Windows Pro.

Ако срещнете грешка 0x80041023 извън обхвата на горните сценарии, опитайте следните методи.

Метод №1 Използване на SLMGR за активиране

Ако получите грешка 0x80041023, докато активирате ключа Windows 10 Pro, тогава проблемът вероятно е причинен от факта, че старият ключ към домашната версия на Windows е запазен в BIOS на вашия компютър. Това е доста често срещана ситуация сред потребителите, които купуват компютри с предварително инсталиран Windows и след това се опитват да инсталират друга система. Те обаче не знаят, че след инсталирането на новата система старият ключ, съхраняван в BIOS, ще бъде използван за активиране.

В този случай можете да използвате следните стъпки:

  1. щракнете с десния бутон върху Старт;
  2. изберете "Команден ред (администратор)";
  3. изпълнете следните команди:
    • slmgr / ipk;
    • slmgr / ato;
  4. след успешна подмяна на ключа, рестартирайте компютъра.

Ако този метод не работи, тогава можете да използвате следното.

Метод №2 Свързване с поддръжката на Microsoft

Не можете да активирате вашия Windows 10? Все още ли ви притеснява грешка 0x80041023? Защо не се свържете с техническата поддръжка на Microsoft за помощ. Специалистите по техническа поддръжка за доста кратко време ще ви помогнат с активирането на операционната система и то на напълно безплатна основа.

Следвайте тази връзка и намерете номера, от който се нуждаете. Агентът за поддръжка може да зададе няколко въпроса, свързани с вашето копие на Windows, но това не отнема много време. Още веднъж - обаждането трябва да е абсолютно безплатно. Също така имайте предвид, че този метод е полезен само за собственици на законно копие на Windows.

Интересни Статии