Как да коригирате KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR на Windows 7/8/10?

KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR е син екран на смъртта, който може да се появи във всички версии на операционната система Windows. Тази критична повреда е потенциално опасна ситуация, тъй като може да възникне поради проблеми с вашия твърд диск. За какви проблеми с диска говорим? Е, този BSoD може да възникне поради повреда в някои сектори на диска, поради лош контакт със SATA конектора, повреден кабел, свързващ HDD и дънната платка, или поради повреда на самите SATA конектори.

Както обаче вече беше възможно да се разбере, причините се различават по тежест, така че може би не всичко е толкова лошо. Случва се също така, че тази ситуация възниква от баналната липса на място на твърдия диск. Освен всичко останало, синият екран на смъртта KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR може да се появи по редица причини, напълно несвързани с твърдия диск. Например, този BSoD може да бъде причинен от RAM, устройства, свързани към системата, вируси (да, може да бъде), липса на необходими актуализации за Windows и т.н. и т.н.

Така че, след като прочетете горния материал, вероятно бихте могли да се запознаете с какво представлява синият екран на смъртта KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR. Време е да започнете да го премахвате, нали?

BSoD Методи за решение KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR

За начало трябва да посочим следното: методите могат да се изпълняват в произволен ред, тъй като няма ясна връзка между тях. Поради факта, че синият екран на смъртта може да блокира трайно достъпа до системата, ще трябва да изпълните някои от методите, използвайки инсталационния носител на Windows и среда за възстановяване на него. Така че да видим ...

  • Проверете системата си за вируси. Като начало, нека се справим с най-малко вероятната причина: вируси, попаднали в системата. Разбира се, можете да сканирате само ако имате достъп до операционната система. Ако нямате антивирус на трета страна, можете да използвате услугите на Windows Defender: отидете на неговите настройки и стартирайте дълбоко сканиране на системата.
  • Освободете дисково пространство. Малко количество памет на дялове на твърд диск е друга невероятна причина за BSoD KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR. Проверката му обаче е лесна. Избягвайте появата на синия екран на смъртта, влезте в ОС и се опитайте да освободите колкото е възможно повече място на твърдия диск, особено на системния дял. Когато приключите със свободното пространство, рестартирайте компютъра си и проверете дали KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR се появява отново. Методът работи изключително рядко, но не се появи от нулата.
  • Инсталирайте всички налични актуализации за системата. Следващият метод, който можете да използвате, ако системата ви е налична, е да инсталирате всички чакащи или налични актуализации за Windows от Microsoft. Преминете по следния път: Настройки → Актуализации и защита → Актуализация на Windows → Проверете за актуализации . Всички налични актуализации ще се инсталират автоматично, така че дори не е нужно да правите нищо. След като завършите инсталацията, рестартирайте компютъра, за да проверите за наличието на синия екран на смъртта KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR.
  • Изключете всички устройства на трети страни от системата. Някои потребители твърдят, че са успели да отстранят проблема, просто като изключат едно или друго устройство от трета страна от тяхната система, например USB устройство, контролер и др. Ако наскоро сте свързали някакво устройство към вашата система, след което KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR започна да се появява почти веднага, вероятно това е проблемът. Опитайте да изключите наскоро свързано устройство и вижте дали ситуацията с BSoD се променя.
  • Деактивирайте функцията за кеширане. Някои потребители твърдят, че вината за този проблем се крие в функция като кеширане на паметта в областта на BIOS. За щастие тази функция вече не се използва в съвременните версии на Windows, така че можете спокойно да я деактивирате. Влезте в настройките на BIOS и намерете опция, наречена System BIOS Cacheable или нещо подобно, след което я изключете. Не забравяйте да запазите промените в BIOS, след това рестартирайте системата и проверете дали KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR се появява отново.
  • Проверка на HDD връзката и целостта на кабелните / SATA конекторите. Друга причина е прекъсната връзка на твърдия диск с дънната платка, повреда на самия кабел SATA или SATA конектори. Трябва да отворите системния си блок и да проучите всичко старателно: преместете кабелите, свържете ги отново към SATA конекторите. Обърнете особено внимание на SATA конекторите на твърдия диск и дънната платка: те може да са повредени или кабелите в тях да са лошо свързани. Също така би било хубаво, ако тествахме работата на нашия твърд диск с друг SATA кабел, тъй като проблемът със синия екран на смъртта KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR може да възникне по негова вина.
  • Проверете твърдия диск за лоши сектори. Така стигнахме до най-„приятната” причина за появата на този син екран на смъртта - повредени сектори или, както ги наричат ​​обикновените хора, блокове на проблеми. Именно лошите блокове причиняват най-голям брой проблеми на собствениците на твърди дискове, особено на тези твърди дискове, които са в респектираща възраст. Трябва да опитате да проверите вашия твърд диск за лоши сектори, както и да се опитате да ги поправите, което обаче не винаги е възможно. Първоначалното ниво на проверка може да бъде обозначено като системна програма CHKDSK: извикайте командния ред (изисква се с права на администратор) и изпълнете командата chkdsk c / f / r в него . В края на програмата ще ви бъде предоставено обобщение с резултатите, според което ще разберете дали имате проблеми с твърдия диск или дали те са били коригирани. Забележка: Ако не можете да получите достъп до системата поради постоянно възникващия KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR, тогава трябва да използвате инсталационния носител на Windows за достъп до средата за възстановяване и след това да го използвате, за да отворите командния ред. След като приложите CHKDSK, опитайте да рестартирате компютъра и да проверите дали синият екран на смъртта се появява отново. Ако се появи отново, вероятно системната програма не се е справила със задачата си. Препоръчваме ви да използвате много по-ефективна програма, наречена Victoria HDD, за да премахнете лошите блокове. Успехът ще зависи от състоянието на вашия твърд диск.
  • Проверете вашата RAM памет. За съжаление, появата на KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR може също да е RAM паметта, инсталирана на вашата система. Проверката на повредата на RAM е съвсем проста, ако имате повече от една скоба в системата си (шансът да възникне проблем с няколко скоби едновременно е незначителен): просто премахнете една от тях от дънната платка и след това тествайте системата с другата - и обратно. Можете също да тествате RAM с помощта на програмата Memtest86 +.
  • Проверете дънната платка. За съжаление, синият екран на смъртта KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR въз основа на съобщенията на потребители в мрежата също може да се появи поради повреда на дънната платка. Изключително трудно е да се разбере дали е повреден, особено за най-обикновения потребител. Отворете системния си блок и внимателно проверете платката за всякакви очевидни повреди. Все пак си струва професионалистът да го направи.

Надяваме се, че този материал ви помогна да разрешите синия екран на смъртта KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR или поне даде правилната посока, в която трябва да се придвижите, за да го разрешите.

Интересни Статии