Как да избегнем грешки при закупуване на аксесоари за игрален компютър?

Днес цената на компютърните компоненти непрекъснато расте, особено за процесори и видеокарти. Важно е да знаете как разумно да инвестирате парите си в компютър. Маркетолозите за компаниите за компютърен хардуер вършат добра работа. Те пишат невероятни цифри за изпълнение на своите устройства. По време на успешна маркетингова кампания неизбежното изкушение е да закупите компютър с 32 GB RAM и тактова честота 3600 MHz. Защо не, защото числата са наистина колосални?

Проблемът е, че увеличаването на броя не е съизмеримо с увеличаването на FPS в игрите. Ако сте използвали 8 GB 2400 MHz, може да мислите, че 4 пъти повече памет и трета по-висока честота ще увеличат FPS 5 пъти. Това не е така; подобрението ще се окаже доста незначително - 5-15%. Така парите се харчат с ниска ефективност.

Изградете компютър с висока производителност? Изобщо не е необходимо да се плаща прекомерна сума за всеки компонент. Много хора правят тази грешка, като просто избират скъпи продукти. Основните грешки при избора и как да ги избегнете, прочетете нататък.

Не купувайте видеокарти с префикс "Gaming OC"

На пръв поглед това е напълно нелогично. Геймърите винаги искат най-доброто. Няма да си купите обикновена графична карта RTX 2080? В крайна сметка можете да си купите истински звяр - RTX 2080 Gaming OC eXtreme Edition.

Добавянето на игри, овърклок (OC) и други подобни на имената на вашата видеокарта е просто маркетингова изява. Обичайният начин да накарате геймърите да плащат дори повече е за почти същия, вече скъп компонент. Това не означава, че това се отнася за цялото оборудване. Например геймърските мишки наистина си струват парите.

По време на пускането на следващата нова видеокарта в интерес на производителя да се възползвате максимално от нея. Те довеждат производителността до върха, безопасна работна граница. Би било глупаво, ако резултатите от тестовете RTX 2080 показват 10 000 точки, а версията на играта отбеляза 12 500. Това би означавало, че разработчиците умишлено намаляват производителността, оставяйки 25% неизползвани.

Игралните видео карти са малко овърклок, но същите видео адаптери. В някои случаи те се отличават с наличието на по-добра система за охлаждане. Няма повече разлика. Със същия успех можем да закупим обикновена версия на видеокартата и да я овърклок. При изхода това ще доведе до не повече от 5% увеличение на FPS.

Въпреки финото увеличение на производителността, цената на оборудването с конзолата за игри е много по-скъпа. Обикновено цената е с 30% по-висока само за 5% печалба от производителност. Това очевидно не е най-добрата покупка. По-лесно е да овърклокнете обикновена графична карта.

Изход 2: вземете проста версия на видеоадаптера и спестете до 30% от цената или купете най-добрата графична карта, друг модел.

Тактовата честота на RAM няма значение в игрите

Това не означава, че честотата изобщо няма значение. Въпреки това, двойно по-високата честота няма да доведе до двукратно увеличаване на производителността, дори и 50% подобрение не трябва да се очаква. Ако замените старата RAM от 1333 MHz с нова лента от 2666 MHz, увеличението на FPS ще бъде само 10%. И това е в най-добрия случай, обикновено дори по-малко.

Колко значителна ще се окаже печалбата, зависи от типа кодиране на играта. В повечето игри не се наблюдава значително подобрение. Причината е проста - по време на обработка на кадри от играта се използва видеокарта, всичко се случва вътре в нея. Доста рядко се налага да получавате данни от RAM, тук честотата ще се отрази на скоростта на работа.

Но честотата на RAM осигурява значителни предимства в няколко други области. Сред тях: създаване на снимки, изобразяване на видеоклипове, компилиране на код и др. Просто това е малко важно за игрите. Достатъчно е да изберете RAM паметта на достойна марка, а фокусирането върху честотата не е необходимо. Ако има избор между по-евтина RAM с по-ниска честота и скъпа - с по-висока скорост, по-добре е да вземете първата. Останалите средства са по-мъдри да инвестират във видеокарта, от която наистина зависи много.

Както в случая с игрови графични карти, не се заблуждавайте от факта, че RAM изглежда страхотно или разработчикът говори за добра оптимизация. Най-вероятно просто нямате нужда от най-добрата RAM честота.

Не съдете процесора по генерация и брой ядра

Има приказна разлика в производителността между процесорите на Intel от първо и второ поколение. След прехода от второ към трето поколение обаче няма да е възможно да се забележи силна разлика в мощността. Понякога, при ново поколение, ефективността се подобрява малко. Промените могат да засягат интегрираната видеокарта, компанията добавя функции и намалява разходите за енергия.

За геймъра оптимизацията на графичното ядро ​​е от малко значение, все още се използва дискретна графична карта. Що се отнася до повишаването на производителността, разликата може да е минимална. Всичко зависи от конкретното поколение и посоката на инженерите.

Основното правило: не преплащайте 50% от сумата за подобрение на производителността от 10%.

С ядрата всичко също е нееднозначно. В същата игра процесор с 12 ядра може да генерира само 60 fps, а друг процесор с 4 ядра може да генерира 80 fps. По време на обработката на играта, производителността и пропускателната способност на ядрото са много по-важни от техния брой. Всичко заради рендеринга в реално време.

Процесорът трябва да има време да обработи необходимия поток от данни, след като потребителят кликне и да го прехвърли във видеокартата. Колкото по-бързо го прави, толкова по-висока е честотата на кадрите. Броят на ядрата обаче няма да му помогне в това. Двойката ядра обаче често увеличава производителността, просто защото играта изисква паралелна обработка на няколко процеса. Например, това е полезно в игра срещу десетки противници със сложен AI.

Когато избирате процесор, трябва да разчитате на еднопоточна производителност. Именно тя отразява колко бързо процесорът може да обработва данните. Колкото по-бързо процесорът реагира на действието на потребителя, толкова по-бързо видеокартата ще получи необходимите инструкции.

Ако се съмнявате и не можете да направите избор, използвайте ориентирите, които са пълни в мрежата. Достатъчно е да прецените модела на процесора и думата „еталон“ в Google. Например, сравнете i7-7700K и Ryzen 7 1800X. Първият процесор има тактова честота 4, 2 GHz от 4 ядра, а оценката е 12036. Състезателят има честота 3, 6 GHz, броят на ядрата е 8, а индикаторът за производителност е 15406. На пръв поглед Ryzen 7 ще даде повече FPS, но това не е така. Поради по-високата честота на едно ядро, i7 ще покаже по-добри резултати. И броят на процесорните ядра на AMD няма да му помогне.

заключение

Надяваме се, че материалът ви е помогнал да спестите пари, като избягвате да губите пари за ниско полезни компоненти. Спестените пари са по-добре изразходвани за графична карта с клас по-висок. Тогава със сигурност FPS няма да падне под 60 fps в нито една игра през следващите няколко години.

Интересни Статии