Грешка при липса на comctl32.dll: описание, причини и решения

Най-вероятно, преди да получите грешка с отсъствието на comctl32.dll, сте се опитали да стартирате всяка игра или програма. Както можете да видите по разширението на файла, което е посочено в съобщението за грешка, това е динамична библиотека. Отговорностите на тези файлове включват огромен брой функции.

Следователно не е изненадващо, че ако нещо се случи с тях, операционната система ще генерира различни грешки със съобщение от типа „ Приложението не може да бъде стартирано, защото файлът comctl32.dll липсва. "

Причини за възникване

Огромен брой т. Нар. „Аварии“ могат да възникнат с файла comctl32.dll в системата. Нека да разгледаме списъка с най-основните причини за тази грешка:

 1. Възможно е софтуерът ви да е просто остарял. Обърнете внимание на състоянието на вашите водачи. Особено на версията на видео драйвери.
 2. Операционната система може да е достатъчно остаряла, за да стартира помощна програма или игра. Вероятно помощната програма просто не я поддържа.
 3. Файлът comctl32.dll по някакъв начин може да изчезне от директорията, поставена към него. Следователно, когато се опитвате да получите достъп до помощната програма до този dll-файл, системата ви дава грешка.
 4. Има вероятност да внесете различни вируси и зловреден софтуер в системата си. Възможно е те да са тези, които стоят зад грешката с този файл.
 5. Ако регистърът е повреден, проблеми под формата на грешки са доста вероятни. Възможно е да повредите системния регистър по толкова много начини: по време на ръчно почистване, при използване на специални помощни програми за почистване на системния регистър, при инсталиране на програми.
 6. Възможно е да възникне грешка с този файл поради прекомерна консумация на RAM.
 7. Друга помощна програма по някаква причина може да модифицира или дори да изтрие файла.
 8. Повреденият твърд диск може да доведе до подобни проблеми.

Също така си струва да се каже, че проблемът с файла comctl32.dll може да доведе до много сериозни последици:

 • появата на син екран на смъртта с грешка;
 • невъзможността да се проведе нормално стартиране на операционната система;
 • невъзможност за актуализиране на различни компютърни драйвери;
 • постоянни сривове и грешки от различни програми и т.н.

Решения за грешка comctl32.dll

Нека сега разгледаме подробен списък от методи за решаване на този проблем.

 1. Първото нещо, което трябва да опитате, е да инсталирате отново приложението, което стартирате. Възможно е тя да не е инсталирана правилно. Ако имате възможност, инсталирайте по-нова версия на програмата.
 2. Актуализирайте всички драйвери на вашия компютър. Първо, актуализирайте драйверите за видеокартата.
 3. Извършете пълно сканиране на вашата система с антивирус за вируси или зловреден софтуер. Възможно е те да са причината за проблема с comctl32.dll. Ако бъдат открити, изтрийте ги, като използвате същия антивирусен.
 4. Опитайте да изтеглите всички налични актуализации за наличната в момента операционна система Windows. Microsoft непрекъснато прави някои подобрения или корекции. Това се отнася и за файла comctl32.dll. Следователно, инсталирането на актуализации може много добре да реши този проблем.
 5. Необходимо е да проверите дали този файл изобщо е на мястото си. Можете да го намерите в основната папка на системата C / Windows / System32. Ако не можете да го намерите там, тогава трябва да го поставите там. Можете да изтеглите този файл или, най-добре, ако направите копие от друг компютър със същата операционна система. След като извлечете този файл за себе си, трябва да го преместите в C / Windows / System32 (C / Windows / SysWOW64 за 64-битова система). Последното нещо, което остава, е да регистрирате файла в системата. За целта направете следното:
  • Щракнете с десния бутон върху „Старт“ и изберете „Команден ред (администратор)“.
  • След това въведете regsvr32 comctl32.dll в него.
  • След това рестартирайте компютъра.
 6. Можете да стартирате специална системна програма, която може да провери системните файлове за повреди и да ги поправи. За да го стартирате, изпълнете следните стъпки:
  • Изберете „Команден ред (администратор)“.
  • Въведете командата sfc / scannow.
  • Целият процес може да отнеме известно време, така че изчакайте, докато приключи.
 7. Ако получавате грешка comctl32.dll при използване на Internet Explorer, опитайте следното:
  • Отидете на „Команден ред (администратор)“.
  • Напишете командата за нулиране на netsh winsock в него
  • След приключването му рестартирайте компютъра.
 8. Както бе споменато в причините за грешката, регистърът на Windows може да се повреди, поради което възникна проблемът. Можете да поправите системния регистър или ръчно, или с помощта на специални помощни програми. Регистърът може да бъде отворен с помощта на клавишната комбинация Win + R и въвеждане на regedit в лентата за търсене.
 9. Първата опция се препоръчва да се изпълнява само от най-опитните потребители. Обикновените потребители трябва да използват помощните програми, предназначени за това. Например CCleaner или Reg Organizer. Те са много лесни за използване, така че не трябва да имате проблеми с тях.
 10. Крайното решение на проблема ще бъде възстановяване на системата. Тази опция ще ви позволи да прехвърлите системата си буквално назад във времето, където вашата ОС е била в стабилно състояние. За да започнете възстановяване, направете следното:
  • Отидете на „Контролен панел“.
  • Изберете „Възстановяване“.
  • След това изберете или препоръчаното за вас възстановяване, или точката за възстановяване, която е удобна за вас.

Именно този метод на решение най-вероятно ще поправи грешката с отсъствието на comctl32.dll на вашия компютър.

Интересни Статии