Ръководство за инсталиране на нов HDD и SSD в компютър

Един от най-лесните начини за подобряване на производителността на вашия компютър е да инсталирате по-просторен твърд диск (HDD) за него или дори да погледнете на себе си така наречения твърд диск (SDD), за да увеличите производителността на компютъра до невероятни височини. В тази статия ще обсъдим с вас въпроса за избора на диск и инсталирането му.

Първа стъпка: Изберете новия си диск

Първото нещо, с което започват всички потребители, е да изберат устройство. В момента можете да инсталирате HDD или SSD във вашата система. Изглежда, че приемете по-добре - и с право. Тук обаче не е толкова просто ...

Кой диск да изберете: HDD, SSD или и двете?

Задайте си следния въпрос: искате ли повече производителност или свободно място?

Съвременните SSD дискове са невероятни - те са ненадминато подобрение за всяка съществуваща система. Преминавайки от обикновен твърд диск към твърд диск, ще забележите невероятно увеличение на производителността на вашия компютър. Вашият компютър ще стартира по-бързо, ще изтегля приложения и големи файлове по-бързо и също толкова важно, че ще намали времето за изтегляне в повечето съвременни видео игри. Ако обаче търсите за себе си SSD с размер, да речем, терабайт - цената ще ви изплаши.

Независимо от това, можете да закупите класически твърд диск за вашата система, който ще ви осигури сравнително ниска цена огромно количество свободно място. В магазините за компютърна техника лесно можете да намерите твърди дискове с размер четири терабайта, които със сигурност ще задоволят нуждите на всеки любител на медиите, в диапазона от 6-8 хиляди рубли и евентуално по-евтини.

Освен всичко друго, никой не ви забранява да комбинирате HDD и SSD в системата. Ако компютърът ви е в състояние да работи едновременно с два диска (и повечето компютри могат да го правят), тогава можете да инсталирате операционната система на SDD за по-бърз достъп до различни програми и системни файлове и да използвате HDD за съхранение на всички видове файлове, например филми, музика, някои игри и дори работни документи. Ако например вече имате твърд диск - закупуването на SSD става още по-привлекателно: просто преместете операционната система на SSD и задайте стария твърд диск на ролята за съхранение.

Ако парите във вашия случай не представляват проблем - или сте ограничени до една връзка в лаптоп - можете да похарчите пари за закупуване на много терабайтов твърд диск, което напълно ще реши вашата дилема. Въпреки това, повечето потребители на компютър все още предпочитат да създават комбинации от HDD и SSD.

Какъв размер трябва да бъде моят диск?

Обикновено твърдите дискове се предлагат в два форма фактори: 2, 5 ″ и 3, 5 ″ (инча). Последното, т.е. 3.5 ″ се счита за твърд диск в пълен размер, предназначен за настолен компютър. По правило почти всеки компютър има място в системния си блок за един или дори няколко твърди диска с такъв размер. Единственото изключение може да бъде компютър с малък форм фактор, например някои HTPC, които могат да побират само твърди дискове с размер само 2, 5 ″.

Форматният фактор 2, 5 is традиционно е проектиран за лаптопи, но може да е подходящ за някои компютри. Например в някои системни единици можете да намерите места за инсталиране на HDD под 2, 5 ″. Ако решите да закупите HDD 2.5 ″ за вашия компютър, но нямате къде да го инсталирате в системния блок, ще трябва да закупите инсталационни скоби някъде в специализиран магазин. Заслужава да се отбележи, че такива скоби могат да бъдат проектирани за инсталиране на SSD-устройства, което обаче не променя нищо, тъй като много класически твърди устройства работят изключително в 2, 5 in форм фактор.

Говорейки за SSD дискове, за тях има още един формен фактор - M.2. SSD дисковете от този формат изглеждат съвсем различно: малка и тънка дъска, наподобяваща RAM лентата. Вместо обичайната връзка към дънната платка чрез SATA кабел, тя е свързана към специален M.2 слот. Заслужава да се отбележи, че не всички компютри са способни да работят с този тип SSD.

Нека да разгледаме нещо друго. Повечето лаптопи все още използват 2, 5 ″ дисков форм-фактор, но не всички модели осигуряват на потребителите си лесен достъп до SATA или M.2 връзка. Достъпът до местоположението на устройството е сравнително лесен за евтини, големи и бизнес класа лаптопи. При други модели може да се наложи да се потите прилично, за да стигнете до желания елемент на устройството - особено при новите модели, които са преминали към стандарта M.2. Промяната на устройството на такива лаптопи вероятно ще наруши гаранцията и вероятно ще трябва да обмислите някои по-точни ръководства за конкретен модел.

Каква връзка ми трябва?

Всички съвременни устройства с формат 3.5 ″ и 2.5 ″ използват SATA връзки за захранване и пренос на данни. Ако инсталирате устройство за вашия компютър, тогава трябва да намерите 15-пинов SATA кабел на вашето захранване. Ако вашият компютър има само стария 4-пинов Molex - използвайте адаптера, който можете да намерите в магазина за компютърна електроника.

Определено не трябва да се притеснявате за поддръжката на SATA с вашия компютър, тъй като всички съвременни компютри несъмнено имат поддръжка за този интерфейс за връзка. Имате за какво да се притеснявате само ако сте собственик на някакво наистина древно чудовище, но тогава трябва да мислите не за закупуване на работещ диск, а за смяна на компютъра. Въпреки това, нека не оставяме темата.

Нека да поговорим за SATA кабелите. На снимката по-долу можете да разгледате добре един от тези кабели. Това са обикновени двустранни кабели, единият край на който е свързан към дънната платка, а другият към желаното устройство. Някои щепсели на SATA кабелите имат l-образна форма, но това се прави само за по-лесно свързване. Съществуват обаче вариации на кабелите с изключително прави тапи. Необходимо е да изберете кабел въз основа само на това колко малко място има във вашата системна единица.

Ако инсталирате нов диск в лаптоп, който има достъп до SATA конектор, тогава дори не се нуждаете от кабели. Можете просто да свържете HDD или SSD, от който се нуждаете, директно към подходящ слот за това, в който вече има захранване и трансфер на данни.

Нека да обсъдим нещо друго по темата SATA. В момента последната версия на SATA интерфейса е SATA III. Повечето съвременни дънни платки имат поддръжка на SATA III, така че не би трябвало да имате проблем с намирането на правилния HDD или SSD. Независимо от това, заслужава да се отбележи, че SATA интерфейсите са напълно съвместими помежду си, например можете да свържете HDD към SATA III към дънната платка от втората - тя ще работи добре, но в ограничен режим.

Например, свързвайки SSD при 550 / 520MB / s през SATA II, ще ограничите скоростта на последователното четене и запис с около половината. Няма нищо лошо в свързването на SATA III към SATA II, особено когато вашата дънна платка поддържа само SATA II, но ако тя поддържа SATA III, опитайте се да изберете дискове с най-новата версия на интерфейса за максимална производителност. Използвайте точно същия принцип, когато купувате SATA кабели.

Освен всичко друго, в момента има още по-модерни SSD устройства, свързани чрез интерфейса M.2. Този интерфейс за връзка може да се намери на много съвременни дънни платки. Ето как изглежда интерфейсът M.2 с вече инсталираното в него SSD устройство:

Ще поговорим повече за тези устройства и връзката им по-долу.

Преносими компютри. Лаптопите не използват SATA кабели и затова просто трябва да изберете едно или друго устройство с подходящия SATA интерфейс за него. Всичко зависи от модела на конкретен лаптоп, така че трябва сами да разберете какво SATA (или дори M.2.) Работи на стария ви диск, така че да може да бъде заменен с нов.

Колко свободно пространство ми трябва?

Да, понякога и се задава такъв въпрос. Цената на твърдия диск или SSD е съизмерима с количеството свободно пространство, което предлага на своя потребител. Колкото по-големи са медиите, толкова по-висока е цената. Толкова просто. Ръководете се от лимитите на вашия бюджет.

Каква скорост трябва да има моят диск?

Всъщност, колкото по-бързо е вашето задвижване, толкова по-добре. Например, ако смените стария си твърд диск на нов твърд диск, устата ви ще се отвори широко за колко по-бързо компютърът ви започне да работи. И това дори отчита факта, че вашият SSD няма да е най-бързият на пазара. Повярвайте ми, разликата между HDD и SSD по отношение на скоростта на запис и четене е просто огромна. Както и цената между тях, която също не може да бъде пренебрегната.

Ако купувате класически твърд диск за вашия компютър, тогава скоростта на такова устройство обикновено се изразява в обороти в минута - чистотата на въртенето на шпиндела в минута. 5400 RPM е типичната скорост на някои евтини решения (особено 2, 5 ″ форм фактор). 7200 RPM е най-често срещаната скорост за твърди дискове и именно тези твърди дискове препоръчваме да използвате на обикновени компютри. Освен всичко друго, можете да прибягвате и до услугите на високоскоростни твърди дискове с 10 000 оборота в минута, но въпреки това за цената, на която обикновено се продават такива устройства, неволно разглеждате много по-бързи SSD дискове.

Има и трета опция - хибридни устройства, които комбинират HDD и SSD. Такива хибриди няма да имат скоростта на истинско SSD устройство: ще имате на ваше разположение обикновен твърд диск с малка кеш памет. Вашият HDD няма да стане магически много по-бърз, но значително ще увеличи скоростта на кеширане на файлове, ако постоянно поискате достъп до едни и същи програми и файлове. Тези дискове обаче са малко по-скъпи от конвенционалните твърди дискове, в резултат на което те са изключително непопулярни сред компютърните потребители.

Стъпка втора: дали да прехвърлите операционната система на нов диск или да извършите чиста инсталация

След като купите устройството, което ви е необходимо за вашата система, нищо не ви пречи да отворите лаптопа или системния блок, за да го инсталирате. Следващият въпрос, който трябва да обсъдим, е дали да прехвърлим операционната система на нов диск или да извършим чиста инсталация. Разбира се, всяко от тези действия има своите плюсове и минуси.

Прехвърляне на операционната система на нов диск

Прехвърлянето на ОС на друг диск е изключително дълъг, но важен процес за онези потребители, които не искат да се разделят със старата система. Е, разбираемо е: когато инсталирате нова система, отново ще трябва да конфигурирате всичко и всичко, което не всеки иска.

Препоръчваме ли да направите това? Само ако вашата операционна система е наистина важна за вас. В друг случай ви съветваме да извършите чиста инсталация, за да не отделяте време за такъв прост, но продължителен урок. Трябва обаче да знаете, че има редица софтуер, който може да ви помогне да прехвърлите операционната система на друго устройство.

Ако използвате лаптоп, ще трябва да използвате SATA адаптер, който се свързва чрез USB, за да прехвърлите операционната система и всички необходими файлове. Можете да направите същото със стационарен компютър, но е по-лесно просто да инсталирате нов диск в системния блок, да прехвърлите данни и след това да изключите стария диск (или да го спрете там).

Извършване на чиста инсталация

Инсталирането на чиста операционна система на ново устройство има куп предимства. Едно от най-големите предимства в тази ситуация е, че започвате буквално от нулата. Вашата ОС няма да бъде запушена със стари временни файлове, забравени програми и инсталационни файлове с различни актуализации. Също така сме уверени, че ще забележите леко повишаване на производителността, като преминете към чиста ОС.

Минусът, разбира се, е, че трябва да конфигурирате чиста система: инсталиране на драйвери за хардуер за компютър, инсталиране на необходимите програми, както и игри (където вече можете да правите без тях). Като опция можете предварително да направите копие на всички важни за вас лични данни, например работни документи или колекция от филми, да инсталирате чиста ОС на нов диск и след това да качите всички копирани файлове в системата. Всъщност много потребители правят точно това, за да получат чиста система и необходимите данни.

Трета стъпка: Инсталирайте нов диск

Стъпките за инсталиране на ново устройство могат да се различават леко поради разликите между настолни компютри и лаптопи, както и SATA и M.2 устройствата.

Инсталиране на нов диск в лаптоп

Различните модели лаптопи имат различен достъп до устройството. Заслужава обаче да се отбележи, че на някои лаптопи достъпът до устройството е изключително проблематичен. Някои лаптопи от бизнес класа позволяват на потребителите си да извадят устройство от тялото на устройството, като развият само един винт. При други модели може да се наложи напълно да разглобите дъното на машината или дори да премахнете клавиатурата. Разбира се, ще трябва сами да разберете как да извършите тази процедура за вашия модел лаптоп.

Нека вземем пример за подмяна на диск за модела на ноутбука ThinkPad T450s. Подобен лаптоп има от няколко години и за да замените устройството в такава машина, ще трябва напълно да премахнете дъното на кутията. Струва си да се отбележи, че най-често ще трябва да извършите абсолютно същата процедура на други лаптопи, поне на модели, подобни на ThinkPad T450.

За да получите достъп до устройството, първо трябва да премахнете батерията и осем винта на различни места на калъфа. След като приключите, можете да премахнете дъното на лаптопа. Този лаптоп има инсталиран твърд диск, който можете да видите в горния десен ъгъл на екрана по-долу.

За да премахнете самия диск, трябва да развиете още един винт, леко да повдигнете диска и след това внимателно да го извадите от вградения SATA конектор. След това трябва да извадите старото задвижване от алуминиевия монтаж с гумени удароустойчиви брони. След това вземете новото си устройство и го поставете в този алуминиев монтаж, след което трябва да извършите описания по-рано процес в обратен ред: свържете устройството към конектора SATA.

Сега нека да разгледаме накратко свързването на SSD с M.2 интерфейс. И така, свързването на такава малка платка е следното: вземаме дъската, внимателно я вмъкваме в конектора (от дясната страна на екрана, показан по-рано), бавно огъваме дъската в конектора към отвора на винта, завиваме дъската към дънната платка. В резултат SSD устройството в M.2 буквално не заема място на лаптопа, тъй като е притиснато към дънната платка.

Заслужава отново да отбележим, че процесът на смяна на диска може да варира от лаптоп към лаптоп. Ако имате нужда от стъпка по стъпка инструкции за разглобяване на вашия лаптоп, търсенето с Google ще ви помогне. Сигурно ще намерите поне малко материали, свързани с вашия модел лаптоп.

Инсталиране на нов диск в настолен компютър

Ако никога не сте променили нещо в компютъра си, а само например го почиствате, тогава трябва да кажете, че процесът на подмяна на диск е точно същият процес на сложност като подмяната на диск в лаптоп, за който бихте могли да научите от горната информация.

Всичко, което трябва да смените устройството на стационарен компютър, е отвертка, закупено устройство и подходящ за него SATA кабел. Също така трябва да свържете захранването към устройството, което инсталирате, но кабелът, от който се нуждаете, трябва да бъде включен към вашето захранване. Ако обаче няма такъв кабел, използвайте адаптера.

Затова първо изключете компютъра, тъй като опитът да замените нещо в работещ компютър е много лоша идея. След това отстранете по правило страничния капак от кутията на системния модул (отляво, ако погледнете предната страна на устройството). Разкривайки вътрешността на машината, огледайте добре: мястото, което трябва да инсталирате диска, ще бъде в предната част на кутията. Ако подменяте устройство, трябва да го видите свързан към дънната платка с помощта на SATA кабел. Захранващият кабел от своя страна ще премине от страната на захранването.

Забележка: Струва си да се отбележи, че във вашия системен елемент можете да видите както 2, 5 ″, така и 3, 5 ″ диск. Освен всичко друго, той може да бъде разположен на съвсем различно място. В някои системни единици персонализираните дискове могат дори да бъдат разположени зад дънната платка. Ако не намерите диска на обичайното място, махнете втория капак от системния блок и разгледайте дъното на платката.

Ако няма да оставяте стария диск като допълнителен, тогава е време да го премахнете. В зависимост от ситуацията можете също да оставите захранващия кабел и SATA, за да свържете ново устройство. Така че, за начало, трябва да изключите няколко кабела от старото устройство: захранване и пренос на данни. ВНИМАНИЕ: Тези кабели често са оборудвани със специални ключалки.

Если старый диск помещен в специальное крепление — вытащите его с оттуда, воспользовавшись отверткой. Как только вы убедитесь, что диск был откреплен от системного блока — вытаскивайте его и положите в сторону. Напоминаем, что такие вещи, как диски — крайне деликатные устройства, так что будьте с ними осторожнее. Все, что вам осталось сделать — это повторить весь процесс, описанный выше, но только с новым диском: закрепить в системном блоке и подключить кабели питания и передачи данных.

M.2 SSD-диски — тут выполняется все точно также, как и в случае ноутбуков: вставляет плату под углом в M.2-слот, загибаем ее до отверстия для шурупа и прикручиваем к материнской плате. Плюсом таких дисков является то, что вы можете легко комбинировать их с SATA-дисками, но при этом они не будут занимать лишнего места.

Това е всичко. Возможно, вам придется повозиться с кучей шурупов, но в остальном — все довольно просто. Как только закончите, еще разок взгляните на свою работу: проверьте подключения, посчитайте шурупы и прочее. Выполнив замену старого или установку нового диска, закройте системный блок, а затем попробуйте запустить свой ПК. Если вы сделали все корректно — вы сможете начать установку новой ОС либо же войдете в ранее перенесенную.

Интересни Статии