Код на грешката на Windows Defender 0x800106ba: Решения

Някои потребители от време на време срещат грешка 0x800106ba по време на стартирането на Windows Defender и в тази статия ще обсъдим този проблем с вас. Ще ви разкажем за такива аспекти на грешката като описанието, причините и дори начините за нейното разрешаване.

Windows Defender - за да не говорят за това - е доста добър антивирусен софтуер, който може адекватно да защити операционната система на потребителя от различни вирусни заплахи отвън. Освен това Windows Defender е системна програма, така че неговата функционалност винаги е на ваше разположение по всяко удобно за вас време.

Понякога обаче потребителите (независимо от тяхната версия на Windows) срещат грешка 0x800106ba при стартиране на Windows Defender, която блокира по-нататъшното използване на антивируса, а също така, до известна степен, напуска системата без активна защита срещу вирусни заплахи, ако потребителят, разбира се, антивирус на трета страна не е инсталиран в системата, но повече за това по-късно.

Кодът за грешка не е единственият бит информация, тъй като с кода на потребителя се предоставя и малко описание на случилото се. Ето го:

Приложението не може да се инициализира: 0x800106ba. Възникна грешка, която доведе до спиране на услугата на тази програма. За да рестартирате услугата, рестартирайте компютъра или разберете в Центъра за помощ и поддръжка как да стартирате услугата ръчно.

В съобщението за грешка 0x800106ba ясно се посочва, че е имало някакъв вид повреда в системата, което е довело до пълно спиране на услугата, свързана с Windows Defender. Малко по-късно, когато ще бъдат разгледани решенията на проблема, ще се докоснем до тази услуга и ще се опитаме да възстановим работата й.

Преди да започнем да поправяме грешката 0x800106ba, вие също трябва да вземете предвид възможните причини за този провал. Причините могат да бъдат много, но често има четири от най-възможните сценарии, довели до тази грешка:

  • Услугата Windows Defender не функционира, за което всъщност се уведомява в съобщението за грешка 0x800106ba.
  • Системните файлове на Windows са повредени.
  • Инсталираният антивирус на трети страни влезе в конфликт с Windows Defender.
  • Вирусите по някакъв начин блокираха работата на системния антивирус.

Заслужава да се отбележи, че последният елемент е най-малко разпространен, но все пак можете да намерите случаи в мрежата, при които причината за 0x800106ba са били различни вируси, които присъстваха в системата на потребителя и нарушаваха хода на работата му. Най-честата причина, както може би се досещате, е услугата Windows Defender, чиято работа беше спряна поради различни причини.

Сега знаем с вас какво представлява грешката 0x800106ba и какви са причините за нейното възникване, поне най-често срещаните от тях. И така, след като разбрахме това, нека преминем към най-интересното и важно: коригиране на грешката 0x800106ba в Windows Defender. Общо ще ви предоставим четири метода, доказали своята ефективност сред много потребители.

Код на грешката 0x800106ba: как да се поправи

Проверка на услугите на Windows Defender

Грешка 0x800106ba може да бъде поправена много просто, ако причината за появата й е спряната работа на услугата Windows Defender. Трябва да се уверите, че тази услуга работи и не е деактивирана. Натиснете Windows + R, за да извикате помощната програма Run .... С помощта на тази помощ можете незабавно да стартирате огромно разнообразие от програми и елементи в системата. Въведете services.msc и натиснете Enter, след което ще се отвори прозорец, наречен „Услуги“.

Ще видите огромен списък от услуги, които работят на вашата операционна система Windows. В този списък трябва да намерите услуга, наречена Windows Defender. След като намерите тази услуга, щракнете върху нея с RMB и изберете "Properties", след което отидете на раздела "General". В този раздел ще трябва да изберете типа автоматичен старт и също да кликнете върху бутона „Изпълни“, ако лентата на състоянието показва, че услугата е спряна.

След като завършите този доста прост процес, опитайте да стартирате Windows Defender. В повечето случаи стартирането на услугата Windows Defender е достатъчно, за да коригира грешка 0x800106ba. Ако обаче сте проверили услугата и правилните параметри са били зададени в нейните свойства, проблемът определено се крие в нещо друго.

Търсене и възстановяване на повредени системни файлове

Проблеми със стартирането на Windows Defender може да възникнат поради повреда на системните файлове, участващи в работата на антивирусната програма. Определянето защо системните файлове са били повредени е сложна и отнемаща време задача. Намирането и възстановяването на тези файлове обаче е по-просто, поне в повечето случаи.

За да се опитате да намерите повредени файлове и да ги възстановите, трябва да направите следното:

  • Щракнете с десния бутон върху Старт и кликнете върху елемента "Команден ред (Администратор)".
  • Въведете sfc / scannow и натиснете Enter.
  • Изчакайте сканирането на системата и възстановяването на файлове да приключи.
  • Рестартирайте компютъра.

Това е всичко. Опитайте да влезете отново в Windows Defender. Ако най-накрая успя да се отвори, проблемът под формата на грешка 0x800106ba очевидно беше в повредените системни файлове. Ако Windows Defender все още не се отваря, тогава да продължим.

Проверете за вирусни заплахи в системата

Ако все пак ви е трудно да разрешите грешката 0x800106ba, тогава е време да помислите за факта, че във вашата система може да има „външни хора“. Под гостите естествено имаме предвид всички видове заплахи с вируси, които по всякакъв начин могат да пречат на нормалната работа на вашия Windows. Вирусите са доста рядко причина за тази грешка (и други от същия тип), но са регистрирани случаи.

Тъй като вашият Windows Defender в момента не работи, ще трябва да прибягвате до антивирусен софтуер на трети страни, за да проверите системата си за вируси. Кой антивирус използвате? Това е вашият личен избор, тъй като има огромен брой опции, които ще отговарят на конкретен потребител. Освен всичко друго, има много антивирусни продукти, разпространявани в Интернет безплатно.

По един или друг начин, инсталирайте антивирус на трета страна и проверете системата си за вируси. Ако намерите заразени файлове в системата си, изтрийте ги. След като приключите, опитайте да стартирате Windows Defender. Може би грешката 0x800106ba ще бъде поправена.

Премахване на антивирус на трета страна

Извършихте ли всичко по-горе и не смени ли се? Добре, нека да вземем предишния метод и да преминем от обратното. Може би грешка 0x800106ba при стартиране на Windows Defender възниква поради конфликт, възникнал между системния и трети антивирус. Ако сте убедени, че вашата система няма вируси и сте имали предварително инсталиран антивирус на трета страна, опитайте да я премахнете. Конфликтите между програмите са явление, което се среща много по-често, отколкото можете да си представите. Windows Defender Error 0x800106ba може да възникне точно поради тази причина.

Надяваме се, че този материал успя да ви помогне да разрешите грешката 0x800106ba. Ако все още не можете да го поправите, тогава можем само да ви препоръчаме да използвате инструментите за възстановяване на системата. По този начин можете да върнете системата в предишното й състояние, в което тази повреда не е възникнала.

Интересни Статии