Как да разберете кой е свързан с Wi-Fi?

Защо дори да знаете кой е свързан с вашия wi-fi? Изглежда, че въпросът е чисто теоретичен. Всъщност това може да доведе до редица неприятни ограничения. Например, ако честотната лента на връзката е спаднала рязко или има някои ограничения на вашите сайтове за вашия IP адрес, това са ясни признаци на чужденец във вашата мрежа. И ако имате неограничен мобилен интернет, това е двойно неприятно. Паролата не винаги ви спестява от проникване. И така, как да определите кой е свързан с моя wi-fi?

Класически метод № 1 - чрез настройките на рутера

За да използвате този метод, не е необходимо да инсталирате никакви програми. От друга страна, трябва да разберете контролния панел на рутера. Или прочетете това ръководство:

  1. Отворете контролния панел на рутера. Ако не сте променили настройките по подразбиране за входната точка, имате късмет. Въведете в адресната лента 192.168.1.1 и във формата, която се появява - „администратор / администратор“ вместо потребителското име и паролата. Ако данните не отговарят, проверете ги при главния инсталатор, който е инсталирал рутера или, ако сте го инсталирали сами, нулирайте всички настройки до фабричните настройки.
  2. В менюто, което се показва, намерете секцията „Клиенти“ (името може леко да варира в зависимост от производителя на рутера) и кликнете върху него.
  3. Ще видите броя свързани устройства и когато щракнете върху него, подробна информация: въведете (използван компютър, мобилен телефон, таблет), IP и MAC адреси.
  4. В секцията „Системен дневник“ - „Безжична комуникация“ можете да намерите по-подробна информация за всяко устройство, включително времето за връзка.
  5. Готово! Сега знаете как да видите кой е свързан с вашия wi-fi. Остава само да съпоставите собствените си устройства с посочените в секцията „Клиенти“ и да определите „непознатите“.

Методът е модерен - използва се специални програми

Ако сте забравили данните да влязат в контролния панел на рутера и душата не се лъже до пълно рестартиране, можете да заобиколите този метод и да използвате друг. В мрежата можете да намерите десетки програми, подобни на функционалност, с които можете да определите кой е свързан с моя wi-fi. Използвам безжичен мрежов наблюдател. Програмата се разпространява по безплатната схема, има минималистичен и интуитивен интерфейс. Тя създава списък на всички, които са свързани с моя wi-fi с имената на устройствата, IP и MAC адресите.

Сега знаете колко бързо и лесно е да видите кой е свързан към моя wi-fi чрез контролния панел на рутера или софтуера на трета страна.

Източник ZnaiWifi.ru

Интересни Статии