Ако бихте могли да оставите само игри на вашата Steam библиотека, които ви носят радост, какво ще остане?

В широко обсъжданото предаване „Почистване с Мари Кондо“ на канала Netflix, водещият използва своя собствения принцип ConMari, за да помогне на хората да почистят домовете си и да организират домовете си. Както често се случва в подобни риалити предавания, неговият формат предвижда откровени признания от участниците в програмата. Докато къщите претърпяват трансформация от хаос към поръчка, собствениците на къщи, които са почистени по метода KonMari, казват какво точно трябва да направят, за да постигнат целта си.

Същността на принципа, измислен от автора на четири най-продавани книги от Мари Кондо, според който се взема решение да се спасят или да се отърват от нещата, е следната: „ Запазете само това, което ви носи радост и се отървете от предмети, които вече не ви радват .“ Решихме, че ще бъде интересно да приложим тази формула за игри в библиотеката на Steam и проведохме малко проучване. Участниците бяха зададени на въпроса „ Какво бихте спестили в библиотеката си, ако трябва да премахнете всички игри, с изключение на тези, които наистина харесвате? ".

Член №1: Euro Truck Sim 2, LA Noire, Deus Ex и някои други

Моята библиотека Steam има много за изхвърляне веднага. Древни, отдавна изоставени MMO игри, които закупих в Humble Bundles, огромен брой бета версии, демонстрации и други ненужни боклуци. Бих искал да мога да изрежа играта от библиотеката си, но мисля, че Valve ще бъде истинско главоболие за твърденията на потребители, които изтриват игри по погрешка или умишлено, но след това промениха мнението си.

Що се отнася до моите игри, които предизвикват истинско чувство на радост, в стила на ConMari, има няколко от тях. На първо място, това е Alien: Изолацията, тя заема силно място в моя връх. Наскоро преиграх тази игра и мисля, че ще я преживея повече от веднъж. Също така, Euro Truck Simulator 2, който фиксирам на няколко пъти в годината и сякаш го играя завинаги. Бих останала и в Deus Ex, защото дори сега намирам нови начини за изпълнение на мисии. И LA Noir е от особено значение за мен, тъй като аз наистина обичам периода от историята, в който се случват събитията от играта. Що се отнася до всички останали игри от моя Steam, те могат да бъдат опаковани във виртуален пакет за боклук без съжаление, не означават нищо за мен.

Член №2: позитивни енергизиращи игри

Оставяйки настрана много, много проблеми, свързани с приписването на прекомерно висока стойност на незабавна радост (особено когато става дума за медийни забавления), все още смятам, че игри, предлагащи усещане за детска изненада и доминиране, ще доминират в моята Steam библиотека от ConMari формат наслада. Леки, приятелски игри или енергични и позитивни с блестяща музика. Например Slime Rancher, Burly Men At Sea, Crypt of the Necrodancer, Proteus, L UN E, Megaquarium, Subnautica, No Man's Sky, Starwhal, Super Hexagon, Portal 2, SEGA Bass Fishing, Good Snowman и други подобни ...

Но също така ще ми е трудно да изоставя игри, които предизвикват много по-сложни чувства. Пронизителната история на Братя: Приказка за двама синове, противоречивите истории на ужасите на „Без слънце море и без слънце“, завладяващата странна „Моята органична градина“, дразнещото и интригуващо завръщане на „Образната вечеря“, разочароващата ролка на наденицата на Стивън и емоционалния водовъртеж от първия сезон на „Животът е странно“.

Мисля, че „искрата на радостта“, за която говори Мари Кондо, може да означава и тръпка. Има категория игри, които не носят радост в буквалния, непосредствен смисъл, но в същото време дават определено специално настроение и ми се струва, че подобни игри също заслужават внимание.

Член # 3: Battletech и няколко други

Имам много игри, които никога повече няма да играя. Измина почти година, откакто преминах през Divinity Original Sin Enhanced Edition, но той все още е на диска, също като класическото издание, защото просто съм твърде мързелив. Повечето от моите игри могат да бъдат изтрити без особени съжаления. Мисля, че бих оставил няколко игри, които донесоха радост в момента, в който ги играех: Hob, Far: Lone Sails, Cradle, Bret Airborne, Night of the Rabbit, Kentucky Route Zero, Talos Principle. Въпреки че това, най-вероятно, паметта не е толкова за самите игри, колкото за приятните емоции, свързани с първия им пасаж. Но Battletech вероятно ще остане и аз все още го играя.

Член # 4: Elite Dangerous, Warframe и тонове стратегически игри

Имам 859 игри в библиотеката си Steam и дори не искам да мисля за това колко от тях висят там недовършени, а много дори недокоснати. Опитвам се да не третирам игрите като някакъв вид задължения, така че всички онези, по отношение на които чувствам вътрешен натиск, вероятно би трябвало да отидат в кошчето. Същото важи и за игрите за оцеляване, които не ми носят много радост.

Бих искал да поддържам игри като Warframe. Знам, че това са убийци в реално време, но битката ми носи истинско удоволствие. Обичам и космическия симулатор Elite Dangerous.

Има много игри, в които вече съм прекарал безброй часове, наслаждавайки се на интересна история, включително Crusader Kings 2, Endless Legend, Stellaris, Sunless Sea. И те все още имат потенциал. Харесвам стратегии, защото планирането и решаването на тактически пъзели е релаксиращо и приятно, въпреки че понякога те също толкова лесно причиняват стрес.

Член №5: Депресори

В библиотеката ми Steam има бъркотия, но това наистина не ме притеснява, защото вече съм свикнал да намирам правилната игра по име. Рядко ми се случва да прегледам списък, защото не знам какво да играя. Но за почитателите на реда и дзен мога да дам съвет: изтеглете и стартирайте Depressurizer, мощен организационен инструмент за библиотеката Steam. Depressurizer може автоматично да сортира всяка игра във вашата библиотека според посочения жанр или по тагове (което според мен е много удобно). Използвам жанровия метод, но също така специално добавих категории за игри с таговете „мултиплейър“ и „стрелец“. Можете също да създадете свои собствени категории и да добавяте много по-сложни филтри, например сортиране на игри по година на издаване или изключване на MMO жанра от търсенето. Депресорът е истински подарък за любителите на микроуправлението.

Член # 6: предимно разказвателни игри

Повечето от игрите в моята библиотека на Steam са разказвателни приключения или разказват някои наистина невероятни или страшни истории. Към тях съм толкова привързан, колкото към библиотека с хартиени книги, стояща на рафт в моята стая. Изчезването на Итън Картър, Какво остава от Едит Финч, Вътре, Прашец, Firewatch, Oxenfree, Животът е странен, Умиращата светлина, Абзу, Сома, Издръжливост, Мазохизия, Извънземно: Изолация - всички тези игри повлияха на емоциите ми по различни начини, и Трудно мога да се разделя с тях, дори и никога повече да не мина през тях. Продължавайки тези игри, се надявам, че ще разпространя същата радост, която получих, споделяйки ги с други чрез Steam. Това е възможност да заема книга на приятел директно от личната ми библиотека; процесът на играта ми донесе голямо удоволствие (което истината понякога се смесва с усещането, че ще имате аневризма, ако се появи друго страшно чудовище поради тъмния ъгъл), и аз ще се радвам, ако може да донесе радост на някой друг.

Член # 7: Бойни автомобили с ракетно управление и други

Ако оставя само онези игри, които редовно играя или планирам да играя в близко бъдеще, библиотеката ми ще се състои от Rocket League, Chess Ultra, Ratz Instagib, Slay the Spire, Divinity: Original Sin 2 и Euro Truck Simulator 2. Аз обаче ще бъда тъжен да откажа възможността да играя Stalker: Call of Pripyat или нещо подобно, когато има съответно настроение. Вероятно няма да го завърша съвсем скоро, или West of Loathing, или Rain World, или Nier: Automata, но ме успокоява мисълта, че бих могъл да се забавлявам с тях в някоя дъждовна събота.

Член № 8: удобни сингли

Вече имам толкова малко дисково пространство, че обикновено, за да инсталирам нова игра, трябва да изтрия старата, така че практически няма нищо допълнително. Ако трябваше да почистя сериозно библиотеката си, честно ще загубя много. Но във всеки случай бих спестил любимите си игри, които вече са минали десетки пъти и от време на време обичам да се гмуркам отново в тях. Те включват различни RPG от Bethesda, Half-Life 1 и 2 части, Dilog Portal, Far Cry 2, Градове: Skylines, Duskers. Все още ще има Super Mega Baseball 2 и DayZ, (знам, че това е мултиплейър игра, но в повечето случаи пасажът изглежда самотен). Също така не бих искал да губя игри като Dishonored от колекцията си, въпреки че по едно време изиграх толкова много от тях, че вероятно няма да мога да ги играя скоро скоро.

Член # 9: куп вълнуващи симулации и стелт игри

Най-вече харесвам игри, които осигуряват тайни мисии и богат избор от оръжия. Като Hitman, Dishonored, Metal Gear Solid 5, Deus Ex. Това са игри, които наистина обичам и се връщам при тях отново и отново. Жалко е, че тези жанрове са малко извън модата в наши дни. Мисля, че ще трябва да се науча да обичам игри с отворен свят и мултиплейър стрелци. Определено бих искал да оставя някои RPG игри на моя Steam.

Интересни Статии