AHCI - какво е и как да го активираме

Това е протокол за взаимодействие на дискове с други компоненти на компютър на софтуерно ниво. Поддържа се от абсолютно всички текущи операционни системи, твърди дискове и дънни платки. Благодарение на AHCI можете да използвате непрекъснато нарастващата скорост на обмен на данни в съвременните устройства.

Не е необходимо да инсталирате помощни програми, за да работи механизмът. Ето защо, когато попитате - SATA AHCI драйвер какъв драйвер е, винаги трябва уверено да кажете, че това е компонент, вграден в ОС, който е отговорен за нормалното функциониране на HDD и SSD.

Използвайте проблеми

Във връзка с това има такива нюанси:

 • режимът не се променя автоматично - трябва да го конфигурирате и да предприемете определени, но прости стъпки;
 • ако се използва Windows и AHCI е изключен, но след това е включен през BIOS, тогава когато включите компютъра, ще се покаже син екран на смъртта;
 • Windows XP не поддържа тази технология, така че за да активирате, изтеглите и инсталирате драйвера - всичко е онлайн, но трябва да се съсредоточите върху модела на дънната платка.

Важно е също така да се отговори на въпроса: „AHCI режим - какво е това?“. В най-широк смисъл това е параметърът в BIOS / UEFI, който ви позволява да свързвате съвременни дискове към вашия компютър.

Режими на SATA

Най-често срещаният въпрос, който възниква по отношение на тази технология, е: „AHCI Mode Control - какво е това в BIOS?“. За отговора е необходимо да се опише малко SATA. Това е интерфейс за свързване на твърди дискове, който дойде на мястото на остарелия PATA. В допълнение към плюса в значително намаляване на свързващия кабел, новият продукт беше по-бърз и поддържаше съвременна технология. За практическо използване на новата функционалност беше необходим усъвършенстван контролер - той стана AHCI. По-опростено, можем да кажем, че SATA = AHCI, а PATA = IDE.

IDE

Стар доказан интерфейс. Преди това чрез него са били свързани твърди дискове и оптични устройства. Днес от софтуерна гледна точка дънните платки емулират само поддръжка за остарял интерфейс - няма смисъл да инсталирате такъв голям конектор за оборудване, което не се произвежда от около 10 години.С AHCI в BIOS ситуацията е по-очевидна - има подходящ SATA конектор на дънната платка, има пълна софтуерна поддръжка, За IDE остана само софтуерна поддръжка и дори това най-често трябва да бъде включено отделно.

По отношение на интерфейса са важни следните нюанси:

 • новото устройство може да работи в режим IDE, но в същото време повечето от неговите скоростни възможности са изравнени - те ще станат като в стария твърд диск;
 • старото PATA устройство с помощта на адаптер може да бъде свързано към модерен компютър - за такива случаи софтуерната поддръжка за IDE не се премахва;
 • IDE контурите са много широки и лесно се повреждат - когато свързвате стари дискове, уверете се поне за визуалната цялост на контура.

AHCI

Какво е толкова специално в AHCI? Нека анализираме точките:

 1. Поддържа горещо устройство за смяна. Преди това за IDE, когато свързвате който и да е твърд диск, беше необходимо да изключите компютъра, а пакетът IDE + SATA ви позволява да направите това, без да го изключвате. Важно: изпълнява се за външни дискове, на които ОС не е инсталирана. Не можете просто да вземете и извадите работен диск от инсталираната ОС от дънната платка - това е изпълнено с корупция на данните.
 2. Поддържа се от NCQ. Това е за рационалното движение на четената глава по повърхността на магнитните плочи вътре в твърдия диск. Преди NCQ главата използва алгоритъм стъпка по стъпка - пристигна молба X за четене на данни в сектор А, ние незабавно се преместваме там и го изпълняваме. Не беше взето под внимание, че 3 милисекунди след заявката X беше получена заявката Y, изискваща данните да бъдат записани в сектор Б, който беше разположен точно по пътя на главата към сектор А. NCQ „учи“ устройството да работи рационално - да изпълнява операции в „умна“ последователност.
 3. Увеличена скорост на предаване на данни. Въпреки че самият режим не влияе пряко на това, той косвено допринася за това, като поддържа изцяло SATA интерфейса. Разликата с PATA е така или иначе значителна.

Що се отнася до това дали AHCI или IDE са по-добри, нова технология е за предпочитане при никакви обстоятелства. IDE се оставя единствено за съвместимост, но дните му са ясно номерирани.

Как да проверя дали режимът AHCI е активиран?

За да разберете, следвайте алгоритъма:

 1. Отворете диспечера на задачите. За целта задръжте клавишната комбинация „Win + R“, въведете заявката „mmc devmgmt.msc“ в нов прозорец и започнете с натискане на „Enter“ .
 2. Разгънете ATA / ATAPI IDE контролери . Ако има устройство, в името на което се съдържа AHCI, тогава всичко е включено.

Можете също да рестартирате компютъра и да влезете в BIOS. Потърсете линия, наречена „SATA Mode“, „SATA Configuration“ или нещо подобно. Ако в него е посочен критерият AHCi, тогава всичко е включено.

Характеристики на режим на активиране

За тази процедура са характерни следните нюанси:

 • той е зададен както в дънната платка (чрез BIOS или UEFI), така и в самата ОС;
 • когато инсталирате ОС, той задава режима, който беше зададен на дънната платка;
 • настройките на режима трябва да съответстват както на OS, така и на BIOS.

Когато избирате между „SATA Controller Mode AHCI“ или „Compatible“ в BIOS, струва си да започнете от това дали OS се стартира, когато AHCI режимът е включен. Ако е така, тогава всичко е наред. Ако не, можете да изберете „Съвместим“, което ще даде възможност за емулация на IDE. Windows вероятно ще се стартира, но твърдият диск няма да работи до пълния си потенциал.

Активиране на AHCI режим без преинсталиране на Windows:

AHCI е лесно да се активира. Не се изисква преинсталиране на операционната система. Всичко се извършва по стандартни средства. Самата процедура е необходима, ако преди това сте използвали IDE режим на SATA устройство, но сега искате да го ускорите, като преминете към по-модерен протокол. Ще анализираме различни методи, но всички те работят независимо от вида на използваната операционна система.

Windows Vista / 7

Помислете за пример, използвайки системния регистър:

 • натиснете комбинацията „Win + R“, въведете „regedit“ в прозореца, потвърдете стартирането, като натиснете „Enter“ ;
 • в редактора на системния регистър в левия панел следвайте пътя: "HKEY_LOCAL_MACHINE => SYSTEM => CurrentControlSet => Services => iaStorV" ;
 • в десния прозорец щракнете двукратно върху „Старт“ и задайте параметъра на 0;
 • поглеждаме левия панел и намираме реда „iaStorAV“ до него, отваряме го и отиваме в клона „StartOverride“ ;
 • щракнете двукратно върху „0“ в десния панел и задайте параметъра на 0;
 • връщаме се в левия панел и следваме пътя: "HKEY_LOCAL_MACHINE => SYSTEM => CurrentControlSet => Services => storahci" ;
 • в десния прозорец щракнете двукратно върху „Старт“ и задайте параметъра на 0;
 • от левия панел в реда "storahci" отидете на подраздел "StartOverride" ;
 • щракнете двукратно върху „0“ в десния панел и задайте параметъра на 0;
 • запишете всички промени в системния регистър.

След това трябва да рестартирате компютъра и да проверите дали режимът AHCI е активиран в BIOS.

Windows 8

Помислете за пример от Intel ( само за компютри с подходящ процесор! ):

 • изтеглете драйвера „f6flpy“ и помощната програма „SetupRST.exe“ от уебсайта на Intel;
 • отворете „Диспечер на задачите“, отидете на свойствата на устройството, на което е инсталирана ОС;
 • щракнете върху „Актуализиране на драйвери“ => „Търсене и инсталиране на драйвери ръчно“ и изберете папката, в която се намира драйверът „f6flpy“;
 • рестартирайте системата, включете BIOS AHCI;
 • следващия път, когато стартирате операционната система, инсталирайте помощната програма „SetupRST.exe“.

Windows 10

Ще покажем как да активирате AHCI в Windows 10, като използвате командния ред като пример:

 • уверете се, че BIOS е в режим "Съвместим" или "IDE" ;
 • стартирайте командния ред - „Win + R“ => команда „cmd“ => „Enter“ ;
 • в черния прозорец въведете "bcdedit / set {current} safeboot minimal" => „Въведете“ ;
 • рестартирайте системата, активирайте AHCI в BIOS;
 • OS ще стартира в безопасен режим;
 • в командния ред, изпълнете командата "bcdedit / deletevalue {current} safeboot" .

В крайна сметка, рестартирайте отново и Windows ще работи в напълно работещ режим.

AHCI функции

За да обобщим:

 1. Включването на режима си заслужава при почти всякакви обстоятелства. Единствените изключения са персонални компютри, които са на възраст над 10 години.
 2. Настройките на контролера трябва да са активни в ОС и в BIOS (UEFI).
 3. Intel RST Premium или AHCI, което е по-добро - неправилно сравнение поради много по-късното внедряване на Intel технологията. Определено е по-добре, но по отношение на поддръжката на оборудването, не всичко е розово - не работи навсякъде, за разлика от AHCI.

Интересни Статии