10 бързи начина да ускорите бавен Mac

Трудно е да се повярва, но MacBook също може да направи такова неприятно нещо като да работи бавно или, както казват при обикновените хора, просто да го забави. Ако вашият MacBook започна да работи по-бавно, отколкото би трябвало, тогава ще намерите тази статия за доста полезна за себе си. Както компютрите, базирани на операционната система Windows, така и компютрите, базирани на Mac OS, могат да страдат от същите проблеми, което е достатъчно иронично, ако се замислите.

Също така си струва незабавно да предупредите, че се държите далеч от програми, които обещават да „оптимизират“ вашия Mac и съответно да го направите по-бърз. Да, наистина някои Mac програми, като Macbook версията на CCleaner, могат да го изчистят от огромни депозити от временни файлове, но те няма да го направят по-бърз.

Намерете „тежки“ процеси

Използвайте "Мониторинг на активността", програма, подобна на диспечера на задачите в Windows, за да прегледате процесите, работещи на компютъра и да намерите най-"лаконичните" сред тях. За да стартирате тази системна програма, натиснете Command + Space, за да отворите лентата за търсене. След това напишете „Monitoring Monitoring“ и натиснете Enter.

Тогава всичко е съвсем просто: щракнете върху раздела, който е отговорен за сортирането на процесите според консумацията на CPU ресурси. Така ще видите кой от процесите заема най-големия процент от процесора. Сега трябва да кликнете върху желания лаконичен процес и след това да кликнете върху кръста, за да го затворите. Бъдете внимателни, когато затваряте процеси, тъй като нещо важно за цялата система може да попадне в ръцете ви.

Ако това не работи, щракнете върху „Преглед“ в менюто и изберете „Всички процеси“, за да видите всички процеси, които се изпълняват на вашия MacBook в даден момент. Можете също да отидете в раздела „Памет“, за да разгледате процеси, които изразходват най-голямо количество памет, което също забавя системата. Можете също да отидете в секцията "Диск", тъй като процесите, заети от диска най-вече, също ни влияят върху скоростта на системата.

Затворете приложенията

Mac OS X често обича да оставя приложения, работещи в Dock. Дори да кликнете върху съкровеното червено X - това не гарантира, че приложението ще бъде затворено - то ще продължи да работи. Изглежда всъщност какъв е проблемът, тъй като приложението на заден план е замислена функция.

Всичко е вярно, но понякога Mac все пак може да започне да се забавя заради тези програми. Разгледайте приложенията, които се намират в Дока. Щракнете с десния бутон върху желаното приложение и изберете "Затвори".

Премахване на програми от стартиране

Ако вашият Mac отнема много време за стартиране, тогава просто може да имате много програми при стартиране. За да конфигурирате програми при стартиране, щракнете върху иконата на Apple и изберете "Системни предпочитания". След това кликнете върху иконата „Потребители и групи“, изберете текущия си акаунт и кликнете върху „Същества“.

Премахнете отметката от всички приложения, които не искате да видите, когато стартирате MacBook. Ако някога искате да добавите някаква програма към автоматичното зареждане с Mac OS, просто я прехвърлете в този списък или кликнете върху „+“ в самата дъна на списъка и го добавете ръчно.

Намаляване на ефекта на прозрачността и анимациите

Ефектът на прозрачност и анимациите понякога могат наистина да заредят графичен хардуер в MacBooks, особено при по-стари модели. Намаляването на този ефект и деактивирането на анимациите може да помогне в ситуация със спирачен Mac и той е ефективен.

За целта отворете прозореца System Preferences. Кликнете върху иконата “Universal Access”. В този прозорец трябва да видите опция, наречена „Намаляване на прозрачността“ - поставете отметка в квадратчето до нея, за да намалите съответно прозрачността. В Mac OS X Yosemite системи тази опция може значително да подобри производителността на по-старите модели Mac.

Улеснете браузъра

Възможно е вашият браузър да е в основата на проблема под формата на бавен компютър. Това е особено вярно за версията на Google Chrome за Mac OS. Опитайте се да намалите броя разширения и раздели, отворени едновременно, за да намалите натоварването на процесора и да освободите повече RAM памет.

Честно казано, Google Chrome на Mac OS не е много продуктивен в сравнение със същата версия за Windows. Това важи особено за такива аспекти като консумацията на батерия - Google Chrome на Mac е безпощаден в това отношение. Затова препоръчваме да опитате да седнете в родния си браузър, Safari.

Деактивиране на криптирането във FileVault

Шифроването на FileVault е невероятно полезна функция в Mac OS. За опростяване, той помага да се защитят вашите лични данни на компютъра, а също така защитава други хора от достъп до тях. В допълнение, това също така ще попречи на нападателите да променят вашата парола на системата.

Както вече можехте да разберете, криптирането във FileVault е отлична функционалност на системата, но е доста нелепо. Ако всичко това е така, тогава отидете на "Настройки на системата", щракнете върху иконата "Защита и защита" и изберете FileVault. Накрая щракнете върху „Изключете FileVault“ и „Изключете криптирането“. Горещо препоръчваме да оставите FileVault включен на вашия компютър, но само ако той няма никакви затруднения под формата на спиране по време на зареждане и влизане.

Speed ​​Up Finder

Когато отворите прозореца на Finder, за да видите вашия диск, той отваря изгледа „Всички мои файлове“ по подразбиране. Ако имате огромен брой файлове в MacBook, тогава този изглед може значително да забави изтеглянето. Всичко може да достигне до такава степен, че компютърът ви ще се забави всеки път, когато отворите прозореца на Finder.

Можете да предотвратите това. Кликнете върху менюто „Finder“ и изберете „Настройки“. След това щракнете върху „Отваряне в нов прозорец на Finder“ и изберете папката, която предпочитате да видите първо, вместо всички файлове. Например, можете да изберете да отворите автоматично папката „Изтегляния“. По този начин Finder няма да отвори всички файлове наведнъж, като по този начин бедният ви Mac няма да трябва да показва всички тях.

Направете място

Както всеки друг компютър, освобождаването на свободно пространство може да ускори нещата по него, особено ако имате малък диск. За да проверите, щракнете върху менюто на Apple, изберете "About This Mac" и отидете на раздела "Storage".

Ако не виждате достатъчно място там, спешно трябва да го освободите. Гарантираме, че щом направите това, веднага ще усетите разликата.

Нулиране на контролера за управление на системата (SMC)

Това е полезен начин, който може да отстрани огромен брой проблеми със системата MacBook. Въпреки това много потребители и особено опитни потребители на Windows системи не мислят за тази възможност - нулиране на контролера на системния контрол. Тази стъпка ще ви помогне да отстраните слабата производителност на MacBook, проблеми при стартиране и дори проблеми с Wi-Fi. Това действие не изтрива вашите файлове, така че можете да сте спокойни.

Ето какво трябва да направите, за да нулирате SMC:

  • За да започнете, ще трябва напълно да деактивирате вашия Mac.
  • След това трябва да изключите MagSafe или USB-C адаптер от Mac.
  • Сега натиснете едновременно клавишната комбинация Shift-Control-Option-Power .
  • Щом натиснете горните бутони, освободете ги и по едно и също време.
  • Включете своя Mac обратно в захранването.
  • Натиснете Power и включете вашия MacBook.

Преинсталирайте Mac OS X

Ако никое от горните не ви помогне да ускорите операционната си система, тогава можете просто да я инсталирате отново. Този съвет вече е доста често срещан, но въпреки това невероятно ефективен, дотолкова, че може да се приложи както за iPhone, така и за iPad.

Ако приемем, че имате резервни копия на необходимото съдържание, можете да инсталирате отново Mac OS на вашия MacBook. Всъщност това е много по-лесно, отколкото с операционната система Microsoft, т.е. Не е необходимо да изтегляте инсталационни дискове. Можете просто да стартирате в специален режим за възстановяване, да стартирате инсталацията и вашият MacBook автоматично ще изтегли всичко необходимо от сървърите на Apple.

Ако вашият Mac има твърд диск, тогава можете да опитате да го замените със SSD. След като направите такава подмяна, определено ще забележите огромно увеличение на производителността. SSD е един от най-добрите начини за ускоряване на компютър, без значение на кой компютър е - Windows, Linux или Mac OS.

Интересни Статии