Правила за игра CASTELL - Како да се игра CASTELL

ПРЕДМЕТ НА КАСТЕЛ: Целта на Кастел е да има највисок резултат на крајот од десет рунди.

БРОЈ НА ИГРАЧИ: 2 до 4 играчи

МАТЕРИЈАЛИ: 1 табла за игра, 4 табли за играчи, 1 тркало за вештини, 150 Castellers, 4 Пиони за играчи, 28 токени за специјални акции, 30 токени со големина, 8 плочки за вештини за табла, 20 плочки за вештини за играчи, 4 помагала за играчи, 14 плочки за празнична локација, 32 плочки за локални перформанси, 40 жетони за награда, 4 маркери за резултати, 1 прв маркер за круг, Маркер за играч, 1 платнена торба

ТИП НА ИГРА: Стратегиска игра со карти

ПУБЛИКА: 12+

ПРЕГЛЕД НА КАСТЕЛ

Кастел е традиција во Каталонија каде луѓето градат човечки кули. Додека патувате низ региони, обидете се да ги изградите најдобрите човечки кули, градејќи вештини на патот. Бидете стратешки во вашите вештини и во кои изведби ќе изберете да ги завршите.

Играта продолжува десет круга. Дали ќе можете толку брзо да го изградите најдобриот тим? Време е да играме и да видиме!

SETUP

Поставување на таблата

За да започнете со поставување, поставете ги сите Castellers во платнената кеса и протресете ја кесата за да ги по случаен избор. Откако ќе ги протресете, поставете одреден број Castellers на седумте региони на таблата. За четворица играчи ставете пет Castellers по регион, на тројца играчи им требаат четири Castellers, а на двајца играчи им требаат три Castellers.

Поставете го тркалото за вештини на десната половина од таблата за игра,со страната Сите региони свртени нагоре. Напредните гејмери ​​може да ја користат страната на играта Без региони доколку сакаат. Поставете го тркалото така што ориентацијата на напредните региони е свртена кон север.

Следно, подредете ги плочките за локацијата на фестивалот во два вида, во зависност од нивната задна страна. Измешајте ги сите плочки „Јас“ со лицето надолу и потоа поставете по едно лице нагоре на секое „јас“ простор во фестивалскиот календар на таблата. Повторете ги истите чекори со картичките „II“, ставајќи ги на местата „II“ на фестивалскиот календар. За да го завршите фестивалскиот календар, измешајте ги токените за големина и распоредете по еден, свртен нагоре, на секое место под плочката за локација на фестивалот.

На крајот, за да го завршите поставувањето на таблата, мора да ги закажете локалните изведби. Ова вклучува мешање на плочките за локална изведба и делење две свртени до секој ред од областа за локална изведба. Тие се наоѓаат на левиот раб на таблата. Осумнаесетте неискористени плочки може да се вратат во полето за игра.

Поставување на играчите

На секој играч мора да му се даде табла за играчи и помош за играчот. Исто така, мора да им се даде еден играч пешак, еден маркер за бодови, седум специјални токени за акција и пет плочки за вештините на играчите во бојата што ќе ја изберат. Специјалните токени за акција се ставаат на иконата на таблата за играчи. Сите маркери за бодови се поставени на ѕвездениот простор на патеката за резултати на таблата. Секој играч потоа ќе извлече седум Castellers од торбата.

Круготмаркерот потоа се става на едниот простор од тркалезната патека на таблата. Првиот играч маркер се дава на оној кој неодамна ја посетил Каталонија. Играта сега е подготвена да започне!

GAMEPLAY

Играчот со маркерот за првиот играч ја започнува играта и играта ќе продолжи во насока на стрелките на часовникот околу таблата. Постојат четири различни дејства што може да ги преземете по кој било случаен редослед. Акциите може да се завршат само еднаш по кривина.

Можете да одлучите да го преместите вашиот пион во друг регион во непосредна близина на вашиот сегашен регион. Секој регион што допира друг регион или е поврзан со испрекината линија се смета дека е во непосредна близина на претходниот регион. Првото движење, ќе го додадете вашиот пион на таблата за игра во кој било регион по ваш избор.

Можете да изберете да регрутирате до двајца Castellers од регионот каде што е вашиот пион. Ова ги преместува во вашата област за играчи. Обуката е третата опција која ви овозможува да го зголемите рангот на една од вашите вештини. Тркалото за вештини ќе ви покаже кои вештини ви се достапни во тој момент. Во нормална игра, можете да ја изберете вештината во слотот на моменталниот регион на вашиот пион или вештината во слотот Сите региони, но во напредната игра, можете да изберете само од регионот на вашиот пион.

Конечно, може да завршите специјално дејство, но за да го направите тоа, мора да имате достапен еден специјален токен за акција. Ако го изберете ова дејство, мора да направите едно од тритеработи. Мора да регрутирате еден Casteller од регионот на вашиот пион. Може да го преместите вашиот пион во друг регион или може да изградите кула што ги исполнува барањата на една од локалните плочки за изведба во регионот на вашиот пион.

По завршувањето на специјалното дејство, задолжително поставете го специјалното дејство токен на локалната област за изведба на таблата. Ставете го на простор што одговара на регионот на вашиот пион.

Градење кули

Постојат три правила што мора да се почитуваат кога се градат кули. Секое ниво на вашата кула мора да биде направено од Castellers кои се со иста големина. Секое ниво што се гради над друго ниво мора да биде составено од Castellers со помала големина од последното. Најмногу Castellers што можете да ги имате на ниво е три. Имајте на ум, имате способност да уривате кули за да изградите нови за други настани.

Вештини

Позицијата на вештината на патеката за вештини на таблата одредува моменталниот ранг на вештината. Рангот на вештина покажува колку пати може да се користи во една кула. Кога вежбате некоја вештина, рангирањето на која било од вашите моментални вештини може да се зголеми за еден. Кога ќе се избере посебна вештина, мора веднаш да се преземе посебно дејство, но не мора да се постави посебен знак за акција.

Биланс: Оваа вештина ви овозможува да изградите ниво во вашата кула што се состои од ист број на Castellers во него кои се наоѓаатво нивото веднаш под него.

Base: Вештината Base ви овозможува да имате ниво во вашата кула што содржи неограничено количество Castellers. Сите нивоа пронајдени над него мора да се придржуваат до ограничувањето на ширината.

Микс: Оваа вештина ви овозможува да имате Castellers на исто ниво со различни големини. Разликата во големината не може да биде екстремна и може да варира само за еден број.

Сила: Вештината на силата ви овозможува да имате едно ниво во вашата кула што поддржува ниво на Castellers кои се за една големина поголеми од нормалното.

Ширина: Вештината за ширина го зголемува ограничувањето на ширината на целата кула за еден.

Локални изведби

Локалните изведби се изведуваат во регионот означен со кој ред плочката е окупирана. Постојат два различни типа на локални изведби. Една од нив се форми на кули, а една е изложба на вештини.

Кога ги комплетирате формите на кулата, мора да изградите кула што е точната форма како онаа на сликата. Може да ги користите вашите Castellers и вештини.

За да ги завршите изложбите на вештини, мора да изградите кула што исполнува два барања. Овие барања се наоѓаат на плочката за локални перформанси. Кулата мора да има онолку нивоа колку и вредноста на бодот на картичката, а кулата мора да ги користи сите вештини што се наведени на картичката.

По завршувањето на локалната изведба, соберете ја плочката за локална изведба и преместете ја во областа за репродукција. Исто така, соберете ги ситеспецијални токени кои се наоѓаат во тој регион на таблата, ставајќи ги во соодветниот регион на вашата табла.

Фестивали

На крајот од трите до десетте рунди, се случуваат фестивали. Мора да исполните три барања пред да се натпреварувате на фестивал. Вашиот пион мора да биде во истиот регион како фестивалот, вашата кула треба да содржи Castellers што одговараат на токените за големината за фестивалот, а вашата кула мора да има четири нивоа.

За да го пресметате резултатот на вашата кула, дајте по еден поен за секое ниво што го има вашата кула и по еден поен за секој Casteller што одговара на токен за големина за фестивалот. Ако ова е вашиот најдобар резултат на кулата, поместете го маркерот за резултат за да го означите тој резултат.

Откако ќе се пресметаат сите бодови на кулата за фестивалот, се доделуваат наградни токени. Користете ја табелата за награди за да одредите колку токени ќе бидат дистрибуирани.

Постојат токени за големина достапни на секој фестивал. Играчот кој има најмногу Castellers што одговараат на токенот за големина, го бара токенот за големина. Веднаш оди на вашата табла за играчи во соодветниот регион.

КРАЈ НА ИГРАТА

На крајот од десеттото коло, играта завршува и започнува бодувањето . Секој играч ќе оценува пет категории одделно. Вашиот најдобар резултат на кулата ќе биде оценет, тоа е означено со локацијата на вашиот маркер за резултати на патеката за резултати.

Следно, се пресметува бонусот за разновидност на вашиот регион.Во зависност од тоа во колку региони сте заработиле работи, заработувате повеќе поени. Еден регион ви заработува нула поени, два заработуваат еден поен, три заработуваат три поени, четири заработуваат пет поени, пет ви заработуваат седум поени, шест заработуваат десет поени, а седум ви заработуваат четиринаесет поени.

Трето, се пресметуваат заработените награди. Секој освоен трофеј вреди пет поени, секој метал вреди три поени, а секоја лента вреди еден поен. Токените за големина потоа се бодуваат, при што се добиваат два поени за секој токен со уникатна големина што го имате и по еден поен за секој токен со иста големина.

На крајот, пресметајте ги заработените поени од локалните изведби. Соберете го бројот на поени наведени на плочките за локални перформанси што сте ги побарале. Еден поен се добива за секој токен за специјална акција што бил собран при изведување локални изведби.

Откако ќе се соберат сите поени, се решава победникот. Играчот со најмногу поени на крајот од постигнувањето е победник!

Скролај на врв