КАРТИ ЗА ИГРАЊЕ НА ШПАНСКИ СОДВЕТ - Правила за игра

ВОВЕД ВО ШПАНСКИ КАРТИ ЗА ИГРАЊЕ

Шпанските прилагодени карти за играње се подтип на латинскиот прикладен шпил. Има голема сличност со италијанската палуба и некои помали сличности со француската палуба. Се користи во многу игри, често со потекло од Шпанија, Италија или дури и Франција. Тие се уште се играат во овие региони во светот, но станаа популарни и во шпанско-американските региони, на Филипините, па дури и во некои области на Северна Африка.

Оригинално, палубата беше верзија со 48 карти, и иако може да се купат некои верзии кои сè уште ги вклучуваат сите 48 карти, палубата полека се претвори во заедничка палуба со 40 карти. Ова се случи поради порастот на популарноста на игрите кои вклучуваат само 40 карти за играње.

ПАЛУБОТ

Палубата со шпански прилагодени карти за играње има 4 одела, слично како шпиловите со 52 карти со кои повеќето луѓе се запознаени. Оделата се чаши, мечеви, монети и палки. Во целосната палуба со 48 карти, има нумерички картички кои се движат од 1-9 во овие костуми. Исто така, постојат ножеви, коњаници и кралеви на секој одело, на кои обично им се доделуваат соодветните нумерички вредности од 10, 11 и 12.

По порастот на популарноста на верзијата со 40 карти, иако палубата беше значително изменет до точка каде што е повообичаено да се купи изменетата палуба отколку целосната верзија. Во оваа верзија, 8-ките и 9-ките се отстранети. Напуштање нанумерички карти од 1-7 и карти со лице на ножеви, коњаници и кралеви. Најинтересното нешто што го наоѓам е иако 8-ките и 9-ките се отстранети, вредностите на ножевите, кавалерите и кралевите остануваат исти. Оставајќи јаз помеѓу највисоката нумеричка вредност од 7 и најниската номинална вредност од 10.

Игри

Шпанската палуба се користи во многу игри, но еве неколку кои се популарни и имаат едноставни правила за следење на нашата страница.

L'Hombre: Се верува дека оваа игра е главната причина за префрлањето на шпилот со 40 карти.

Aluette: Игра со карти за трик со користење на целосна палуба со 48 карти. Играчите се партнери кои се обидуваат да освојат поени за својот тим освојувајќи најмногу индивидуални трикови.

Alcalde: уште една игра со карти со трикови, оваа со помош на шпил со 40 карти. 2 играчи се обидуваат да поразат еден играч познат како Алкалде со освојување на повеќе трикови.

ЗАКЛУЧОК

Шпанската гарнитура постои долго време и е родена многу забавни и интересни игри за учење и играње. Неговите корени на палубата прилагодени на латински и неговите сличности меѓу италијанската и француската палуба овозможуваат оваа палуба не само да опфаќа земји и региони, туку и преку океаните и низ целиот свет. Забавно и ново искуство за некои, кое исто така има интересна историја за учење. Тоа е она што ја прави шпанската прикладна палуба вреди да се научи, не само за нови игри, туку и ново искуствостил на игра и стратегии. Игрите со карти никогаш не можат да ви здодеат затоа што тие постојано се менуваат и се речиси бесконечни, а шпанските прилагодени игри се доказ исто колку што е и самата палуба.

Скролај на врв