Защо тъчпада не работи на лаптоп и как да го поправите?

Тъчпадът може да не е най-удобното устройство за управление на курсора на лаптоп, но когато нямате нормална мишка или повърхност, където да го позиционирате, тъчпадът е много поносима алтернатива. В някои случаи обаче тъчпадът започва да работи неправилно или напълно спира да функционира. Какво да правим в този случай?

В днешната статия ще видим как можете да съживите неработещ тъчпад на лаптоп, без да прибягвате до услугите на професионалисти.

Възможни причини за проблеми с тъчпада

Преди да стигнем до самите решения, нека разгледаме кратък списък на възможните причини за нормалната работа на това устройство:

  • тъчпада е деактивиран;
  • повърхността на тъчпада е мръсна;
  • проблеми с драйвера за тъчпада;
  • физическо увреждане на тъчпада на тъчпада.

Нека сега да видим какво можете да направите с този не много приятен проблем.

Ръководство за възстановяване на тъчпада

Решение №1 Активиране на тъчпада

Най-вероятната причина, поради която тъчпадът ви е спрял да работи, се деактивира, като случайно натиснете клавишна комбинация на клавиатура. На всеки лаптоп има много комбинации от клавиши, с които можете да активирате и деактивирате определена функционалност. Във всяка от тези комбинации като правило се включва бутонът Fn.

Погледнете внимателно клавиатурата на вашия лаптоп и намерете иконата на тъчпада върху нея. Например тази икона може да се намира на клавиша F9, ако имате лаптоп от ASUS или на клавиша F7, ако имате лаптоп Acer. След като намерите желания ключ, натиснете комбинацията клавиши Fn + [бутон на тъчпада] и проверете дали тъчпада на вашия лаптоп е включен.

Забележка: ако сте собственик на лаптоп от HP, тогава трябва да натиснете не комбинацията от клавиши, а щракнете двукратно върху бутона за докосване, който се намира директно върху повърхността на самия тъчпад в горния ляв ъгъл.

Решение №2 Почистване на повърхността

От колко време почиствате повърхността на тъчпада? Да, това е доста странен въпрос, но вероятно е тъчпадът да спре да възприема щракването върху него от вас, просто защото върху допирната повърхност има дебел слой мръсотия. Проверете правилно тъчпада и го избършете старателно, след което проверете дали работи.

Решение №3 Активиране на тъчпада чрез BIOS / UEFI

В някои случаи тъчпадът може по някаква причина да се изключи в самия BIOS на дънната платка. Трябва да влезете в BIOS и да проверите дали опцията, наречена „Internal Pointing Device“, е активирана там. За да преминете към BIOS на лаптопа, трябва да рестартирате и след това да натиснете конкретния клавиш, който ще бъде показан на екрана. Като цяло, както на обикновен настолен компютър. По правило опцията „Устройство за вътрешно насочване“ се намира в раздела „Разширени“. Ако тя е била деактивирана, включете я, като зададете стойността на „Разрешено“ и запазете промените. Ако тя беше активна - продължете напред.

Решение № 4: Преинсталиране на драйвери за тъчпада

Отидете на следващия елемент. Тъчпадът лесно може да спре да работи поради драйвер, който започна да работи с грешки или дори спря да функционира. Подобна ситуация понякога се случва след инсталиране на нова ОС на лаптоп. Ако причината наистина е лош драйвер, тогава трябва да го инсталирате отново. Свеж драйвер може да се намери на диска, който се предлага с лаптопа, или на официалния уебсайт на производителя на лаптопа.

Решение № 5 Тъчпадът не е в ред

За съжаление, ако никой от горните съвети и решения не ви помогна да накарате тъчпада си да работи, то определено се понижи. Това може да е проблем със самия тъч панел или с връзката му с дънната платка. Във втория случай можете да опитате да отворите лаптопа и да проверите дали кабелът на тъчпада е свързан правилно към платката. В първия случай ... имате директен път до сервизния център.

Интересни Статии