Защо не стартира компютърът?

Рано или късно всички се сблъскват с такъв проблем, поради който вашият компютър спря да се стартира. Този инцидент може да се случи поради безброй проблеми. В тази статия ще опишем основните причини, поради които компютърът ви не се стартира.

Поради това, което компютърът може да не стартира

Един от най-лесните начини за откриване на повреда е чрез звука на високоговорителите. Вашият компютър може да издава определени звуци по време на работа и ако той изтръпне, все още има шанс да откриете корена на вашите проблеми. Има обаче възможност този „звуков модул“ да не е свързан към дънната платка. Потърсете го във вашата кутия от дънната платка или в системния блок и пуснете „модула“ на „Speaker“ на дъската. Необходимо е да се обърне внимание на факта, че всяка дънна платка има свои уникални звуци.

Сега нека направим кратък списък от причини, поради които компютърът ви не се стартира:

  • 220V проблеми с захранването.
  • Електрозахранването е прекъснато.
  • Батерията е изтощена.
  • Много прах.
  • Проблеми с оборудването и контурите.
  • Неактивен бутон за захранване.
  • Счупена дънна платка.

220B проблеми с захранването

Понякога забравяме, че проблеми могат да възникнат не само с нашия компютър. Моля, проверете напрежението си. Тя трябва да съвпада с 220B. За да проверите, свържете нещо друго към мрежата. Ако имате силно намалено или повишено напрежение, компютърът няма да стартира или дори да изгори.

Възможно е също така да сте свързали зле захранващия кабел към компютъра. Опитайте да го свържете отново. Ако установите, че проблемът е в лошото качество на кабела, тогава ще бъде по-добре да намерите заместник за него. Вижте също дали сте включили бутона за захранване на системния блок.

Електрозахранването е прекъснато

Много често проблемът със стартирането на компютъра е неработещо захранване. Понякога, когато изграждате компютъра си, дори не мислите, че качеството му трябва да се извършва на "ниво". Въпреки това, често избираме единица само от нейния резерв на мощност. Но трябва да разберете, че трябва да закупите не някакъв „китайски“ блок, а нормално висококачествено захранване. Ще бъде хубаво, ако вашият „проблем“ просто се счупи, но също така се случва и той да изгори заедно с други компоненти.

Няма батерия

Всяка дънна платка има малка 3В литиева батерия. Необходима е за поддръжка на летливата CMOS памет, където се намират настройките на BIOS. Срокът на годност на такава батерия е от 3 до 5 години. Възможно е да се направи проверка на батерията с помощта на специален тестер. Можете да закупите такова нещо в магазините за хардуер за компютър.

Голямо количество прах

В никакъв случай не трябва да забравяте редовно да почиствате системния си блок от прах. Това се прави най-добре с различни четки и прахосмукачки. Също така силно препоръчваме да почистите контактите на вашата RAM памет. Най-добре е да използвате ренде за молив. Естествено, преди да направите това, изключете компютъра си.

След като премахнете паметта от нейните слотове, трябва да почистите самите слотове. Обикновено с някаква четка, като четка за зъби. След това е необходимо да се свали процеса на окисляване от контактите на RAM. За това се използва отвертка с широк клас. Просто трябва да го вземете и задържите на контактите на оперативната памет. Ще бъде чудесно, ако следвате тези стъпки за други табла.

Много внимание трябва да се обърне на охладителната система на системния блок, а именно на охладителите. Много често прегряването възниква именно заради вентилатори, запушени с прах.

Проблеми с хардуера и обратната връзка

В този случай трябва да използвате метода на изключване. Проблеми могат да бъдат намерени навсякъде: в оперативната памет, видеокартата, твърдия диск, различни кабели, разширителни карти. За да започнете, трябва да оставите само необходимия компютър. След това, ако всичко върви добре, свържете всичко останало към системата едно по едно. Това ще ви помогне да идентифицирате проблемната зона.

Неактивен бутон за захранване

За да тествате тази теория, трябва да направите следното: намерете на дънната платка, за да намерите конектора “Power”. Изваждаме този конектор и затваряме и двата контакта с отвертка.

Счупена дънна платка

Това е последният вариант и е най-лошият. Счупената дънна платка е доста сериозен проблем. Възможно е с неговата промяна все пак да се наложи да купувате други компоненти за компютъра. Така дънната платка може да се превърне в причина за празнотата на портфейла ви.

Интересни Статии