Защо микрофонът на MacBook не работи и как да го поправите?

Mac (известен още като Macintosh или MacBooks) е серия от персонални компютри, които се произвеждат и разработват от Apple. Известно е, че Macs са първокласни и високотехнологични устройства, състоящи се от превъзходна хардуерна и софтуерна интеграция. Те са директни конкуренти на компютрите с Windows и непрекъснато се борят за надмощие повече от десетилетие.

Въпреки първокласните функции и отличното оборудване, има някои проблеми, които засягат потребителите. Един от тези проблеми е микрофон, който не работи на компютри с Mac. Той или не работи изобщо, или работи само за някои приложения, или работи, или почти не се чува.

Защо микрофона ми Mac не работи?

По-долу е даден списък на причините, поради които микрофонът на Mac може да не работи. Всяко от тях може да бъде приложимо към вашия сценарий.

 • Нисък входен обем. Ако силата на входния микрофон на вашия Mac е ниска, звукът може да не се предава правилно. Промяната на настройките на микрофона ще ви помогне да разрешите проблема.
 • Непълни пакети за звукови драйвери. Драйверите са основните компоненти за свързване на микрофонно оборудване към операционната система. Ако вашите драйвери са остарели или по някакъв начин са повредени, няма да можете да използвате микрофона до пълния му потенциал. Има няколко решения, които ще използваме, за да гарантираме правилната инсталация на драйвера.
 • Повредени настройки. Съществува също така възможността временните настройки, съхранявани на вашия Mac, да са повредени или непълни. Можете да опитате да нулирате всички настройки по подразбиране.
 • Грешка в потребителския акаунт. Има вероятност акаунтът ви да е в състояние на грешка или да има грешка. Това може да накара няколко модула да спрат да работят, включително вашия микрофон.
 • Разрешения за приложения: Mac има настройки за поверителност, където можете да контролирате кои приложения имат достъп до микрофона. Ако настройките за микрофоните са отменени, не можете да ги използвате.
 • Неправилни настройки на микрофона на приложението . Всяко приложение на трети страни обикновено има настройка на микрофона, където можете да зададете нивото на сигнала, което обработва. Ако нивото на входа е ниско, звукът може да бъде изкривен или да няма никакъв звук.
 • Повредено приложение. Ако микрофонът не работи постоянно с конкретно приложение, дори ако са зададени правилните разрешения, самото приложение може да се е повредило по време на инсталирането. Преинсталирането на приложението трябва да отстрани проблема.
 • Периферни устройства на трети страни. В много случаи други периферни устройства са свързани към вашите Macs. Понякога е в конфликт с микрофон или високоговорители. Прекъсването на връзката и повторният опит за активиране решава този проблем.
 • Смущения от софтуер на трети страни. Може да срещнете и смущения от софтуер на трети страни, който е в конфликт с модула на микрофона. Трябва да заредите компютъра в безопасен режим и да видите какво ще се случи.
 • Микрофонът е запушен. Това се случва много рядко, но има ситуации, когато микрофонът е покрит с филми или стикери. В този случай гласът няма да бъде предаден правилно.
 • Намаляване на шума. Mac компютрите имат функция за намаляване на шума, която намалява фоновия шум в изходящия звук. Този модул може да не работи правилно и да доведе до прекъсване на вашия глас.
 • Няколко входа: ако имате няколко свързани микрофонни входа, те могат да бъдат избрани неправилно или един от тях е деактивиран.
 • Механични повреди. Ако микрофонът е повреден, очевидно не можете да го използвате. Тук най-добрият ви залог е да се свържете с сервизен център на Apple, за да се справите с проблема.

В статията ще разгледаме причините за този проблем и начините за неговото разрешаване. Следвайте тези съвети, като започнете от първия. Те са изброени според нивото на трудност и полезност. Освен това не забравяйте да запазите работата си, преди да продължите, тъй като някои решения могат да изискват често рестартиране на компютъра, което може да нулира някои конфигурации.

Решение 1. Проверете разрешенията на приложението

Ако, когато използвате приложението, забележите, че гласът ви не се предава правилно или изобщо не се предава, тогава има вероятност определено приложение да не е получило достатъчно разрешения на вашия Mac. MacOS има страница с права за достъп, която се намира в настройките, където позволява на потребителите да контролират кои приложения имат достъп до микрофона и камерата. Трябва да отидете на вашите настройки и да се уверите, че приложението има правилните разрешения.

 • Отидете на System Preferences, като кликнете върху логото на Apple в горния ляв ъгъл на екрана.
 • Изберете опцията "Сигурност и поверителност".
 • В настройките за поверителност щракнете върху „Микрофон“ в лявата лента за навигация.
 • Сега от дясната страна ще видите приложения, на които можете да получите достъп до вашия микрофон. Тук можете да премахнете отметката от приложението, до което разрешавате достъп.
 • Намерете проблемното приложение и се уверете, че е проверено. Тогава остава да запазите промените и да излезете.

Сега рестартирайте приложението и тествайте микрофона. Вижте дали проблемът е решен.

Забележка. Ако не можете да направите промени, трябва да щракнете върху бутона за заключване в долната част на малкия прозорец и да въведете своите идентификационни данни, за да промените настройките.

Решение 2: Проверете нивото на вход на приложението

Преди да започнем да тестваме микрофона, трябва да се уверите, че настройките на микрофона във вашето приложение са зададени в правилната конфигурация. Всяко приложение има собствени настройки за звук и микрофон, което позволява на потребителите да променят нивото на входния сигнал, както и нивото на звука на високоговорителя. Има и настройки за „Натиснете и говори“ или „Гласова активност“. Всяко приложение има свои собствени настройки и трябва да ги проучите и да се уверите, че микрофонът е конфигуриран правилно.

Ако сте абсолютно сигурни, че няма проблеми от страна на приложението и всички настройки са зададени правилно, тогава можете да продължите.

Решение 3. Контрол на силата на звука

За да започнете, проверете дали силата на звука на микрофона на вашия Mac е настроена на приемливо ниво. Например, ако силата на звука е ниска, гласът може да е много слаб или изкривен. Ако зададете силата на звука твърде висока, гласът може да бъде много силен и да смущава слушателите. Намирането на правилния баланс е ключът към добрата сила на звука на микрофона. Нека да преминем към вашите настройки за Mac и да коригираме силата на звука, така че да се предава оптималният звук.

 • Отворете System Preferences, както в предишното решение, след което отидете на Sound
 • Сега изберете "Audio Out" на горния панел и след това "Вграден микрофон".
 • Плъзнете регулатора на силата на звука надясно, за да увеличите. Кажете нещо, за да тествате промените в входното ниво и запазете настройките.

Проверете дали проблемът е разрешен. Можете постепенно да увеличавате плъзгача, за да добавите повече глас към компютъра си.

Забележка. Ако имате допълнителни микрофони, свързани с вашия компютър, и имате проблеми с предаването на звук през тях, можете да ги изберете и след това да регулирате нивата на входния сигнал.

Решение 4. Изключете намаляването на шума

Mac компютрите имат опция, която намалява нежеланите околни звуци и активен шум. По правило тази функция се активира по подразбиране. Може да изглежда полезно, но има няколко потребителски доклада, които заявяват, че той може лесно да конфликтира с работата на микрофон. Нека опитаме да деактивираме функцията за премахване на шума на вашия компютър.

 • Отворете Системни предпочитания, както направихме в предишното решение, след което намерете менюто Звук.
 • Сега изберете "Audio Out" на горния панел и след това "Вграден микрофон".
 • Сега премахнете отметката от квадратчето „Използване на намаляване на шума в околната среда“. Можете да изберете други свързани микрофони и да изключите намаляването на шума.

Сега можете да запазите промените и да излезете. Проверете дали вашият микрофон работи правилно.

Решение 5. Включете диктовка

Mac компютрите имат отлична диктовка, когато думите ви се преобразуват в текст. Това е много полезно за писателите и често се използва в корпоративна среда. Тази функция не е свързана с неправилно работещ микрофон, но активирането на тази функция помага на компютрите Mac да изтеглят определени аудио драйвери. Тези драйвери в някои случаи могат да коригират микрофона. Когато активирате опцията за диктовка, драйверите автоматично се поставят на опашка, изтеглят се и се инсталират.

 • Отворете „System Preferences“, както в предишното решение, след което отидете на „Sound“, след това „Keyboard“.
 • След това кликнете върху опцията „Диктовка“ в горната част. Сега активирайте функцията и поставете отметка в квадратчето „Използване на разширена диктовка“.
 • Запазете промените. Вашият Mac автоматично ще започне да инсталира подходящите драйвери. Ще видите напредъка в долната лява част на екрана.
 • След като изтеглите и инсталирате драйверите, запазете промените и излезте.
 • Сега рестартирайте компютъра си и вижте дали проблемът е решен.

Решение 6. Изключете периферните устройства на трети страни

Ако всички горепосочени методи не са работили, тогава трябва да разберете дали проблемът е свързан с периферни устройства на трети страни, свързани с вашия компютър. Може да изглежда странно, но периферните устройства могат да причинят конфликти с операционната система Mac. Много потребители съобщават, че изключването на всички периферни устройства и рестартирането незабавно решават проблема. Тези устройства включват микрофони, слушалки, мишки и клавиатури, контролери и др. Изключете всички периферни устройства, след това - проверете микрофона.

Решение 7. Нулирайте PRAM или NVRAM

NVRAM (енергонезависима памет с произволен достъп) е малък блок памет, който вашият Mac използва, за да съхранява определени настройки, така че да имате достъп до тях, ако е необходимо. PRAM (RAM параметър) - има едни и същи функции и и двете памет могат да бъдат нулирани еднакво. Всичките ви конфигурации се съхраняват тук и ако имат проблеми (повреда или непълна информация), можете да опитате да нулирате настройките.

Забележка. В някои случаи временните или персонализирани конфигурации ще бъдат загубени, така че не забравяйте да знаете как да ги върнете. Запазете цялата си работа, преди да продължите.

 • Изключете компютъра. Включете го и натиснете едновременно следните клавиши: опция (alt) + команда + P + R.
 • Изчакайте около 20-30 секунди, преди да пуснете бутоните. През това време Mac е готов за стартиране. След пускането на бутоните има два сценария:
  • Някои компютри с Mac ще издават звук при стартиране на системата (първия път, когато отворите вашия Mac, преди да натиснете клавиш). Когато чуете втория начален звук, освободете клавишите;
  • на други компютри с Mac, които имат чипа за защита на Apple T2, можете да пуснете клавишите, след като логото на Apple се появи и изчезне втори път.
 • След като стартирате компютъра, отидете на настройките и вижте дали те са били полезни.

Решение 8. Създайте нов потребителски акаунт

Ако всички горепосочени методи не решат проблема, тогава трябва да помислите за създаване на нов потребителски акаунт. По правило няма проблеми с mac OS акаунти, но се случват изключения. Проверката дали акаунтът ви наистина е виновен е съвсем проста: просто създайте друг. Нека създадем нов акаунт и да потвърдим. Ако микрофонът работи правилно, това означава, че проблемът наистина е бил във вашия акаунт.

 • Отидете в „Предпочитания на системата“ и намерете елемента „Потребители и групи“.
 • В групата Потребители и групи щракнете върху бутона + в долния ляв ъгъл на екрана. Ще се отвори нов прозорец. Добавете необходимите данни, включително вида на акаунта, и щракнете върху Създаване на потребител.
 • След като излезете, рестартирайте компютъра и влезте в новия си акаунт. Проверете за проблем.

Решение 9. Нулирайте SMC (за базирани на Intel машини)

SMC на вашия Mac е отговорен за няколко функции, включително управление на батерията, контрол на температурата, подсветка на клавиатурата и т.н. Според официалния уебсайт на Apple, може да се наложи да нулирате SMC, ако имате някакви проблеми на вашия Mac. Един от тези проблеми може да е неправилната работа на вградения микрофон. Има няколко опции, чрез които можете да нулирате SMC. С или без компютър или с новия чип за сигурност T2. В този метод ще разгледаме как да нулираме SMC за обикновените компютри с Mac. Отидете на официалния уебсайт на Apple, за да научите как да нулирате T2 чипа за сигурност.

Нулиране на SMC на Mac Notebook (несменяема батерия)

Това решение е за по-нови машини, при които не можете да извадите батерията.

 • Изключете компютъра си чрез менюто на Apple> Изключете.
 • След това натиснете едновременно Shift - Control - Option и бутона за захранване. Трябва да задържите всички тези клавиши (включително бутона за захранване) за 10 секунди.
 • Освободете клавишите след 10 секунди и след това натиснете отново бутона за захранване, за да включите компютъра.

Забележка. Бутонът Touch ID също е бутон за захранване .

Нулиране на SMC на лаптопи Mac (сменяема батерия)

По-рано Macs имаше възможност да премахне батерията, но по-новите модели не. Тук просто включваме и изключваме компютъра.

 • Изключете устройството и извадете батерията.
 • След като компютърът е изключен от захранването, натиснете и задръжте бутона за захранване за 10 секунди.
 • Сега инсталирайте батерията и включете компютъра. Проверете дали проблемът е решен.

Решение 10: Проверете за механични повреди / препятствия

Ако всички горепосочени методи не работят, има вероятност микрофонът ви да се повреди механично. Може би сте се опитали да почистите малко микрофона с нещо като щифт и случайно го повредите. Микрофонът може също да не работи, ако е физически затворен. Може би сте блокирали микрофона с някаква лента или стикер, в резултат на което той обикновено не може да вземе речта ви и други звуци.

Ако имате гаранция, свържете се с сервизен център или добър майстор, на когото имате доверие. Те ще диагностицират вашия компютър и ще ви помогнат.

Интересни Статии