Защо е по-добре да откажете да купите смартфон с 5G през 2019 г.?

5G е термин, който се появи през 2018 година. Телекомуникационните компании го напуснаха несериозно. Поради липсата на стандарт на повечето места и неразбирането на технологиите, има много неясноти около технологията. Сега ще поговорим за това какво е 5G и дали си струва да вземем смартфон с 5G през 2019 година.

5G е технология, която използва подобни телекомуникационни системи, както в 4G, но осигурява скорост до 1 Gb / s и по-висока. Средно 4G може да предава съдържание с приблизително 31 Mbps. Така 5G ще бъде поне 30 пъти по-бърз от предишната технология.

Още днес 5G стартира двете най-големи компании T-mobile и Verizon. Мрежата обхваща само няколко града и те се намират в Съединените щати. Смартфоните с поддръжка на 5G ще бъдат пуснати на пазара едва през 2019 г.

Емисионна цена

Телефоните, които ще излязат с 5G чипсети в близко бъдеще, ще бъдат много по-скъпи от обикновен iPhone с 3G и 4G поддръжка. Цената на чисто новия Samsung 10, който ще има 5G поддръжка, започва от 1500 долара. Дори да погледнем в областта на бюджетните смартфони с подобна функция, те ще бъдат поне 100 долара по-скъпи от аналозите с 4G. Всички флагмани с 5G на всяка компания определено ще струват $ 1000 и $ 100 повече от същите модели без 5G чипсет.

Допълнителни разходи могат да се очакват не само при закупуване на смартфон. Телекомуникационните компании очевидно няма да предоставят възможността да използват 5G като част от редовните тарифни планове. Те ще създадат премиум тарифи, които ще бъдат много по-скъпи. Днес няма подобни тарифни планове, но те ще се появяват на скорост. На теория такива компании могат да започнат да налагат по-строги ограничения върху използвания трафик, дори в сравнение с 4G.

Без да придобивате най-добрия тарифен план, е абсолютно безполезно да купувате 5G смартфон. Ако вземете предвид повишаването на цената на мобилните услуги, съчетано с надплащане за телефон, месечните разходи за телефона ще бъдат повече от всякога през последните 5 години. Има ли смисъл да преплащате за такъв смартфон през 2019 г.?

Прототип на смартфон

Ако не вземете предвид изкупната цена, струва си да разберете, че първото поколение 5G телефони ще бъдат по-вероятни прототипи, тестови проби. Малко вероятно е те да бъдат наистина функционални и полезни. Днес няма информация как производителите планират да интегрират 5G чип. Най-вероятно те просто ще поставят нов чип и ще започнат да пишат за него на всички плакати.

Що се отнася до оптимизацията, тя очевидно няма да е приоритет и в края на краищата настройките на програмата са изключително важни за ефективното използване на технологиите. За потребителите най-добрият избор е очакването кога технологията ще бъде изострена малко и адаптирана към реалните условия. По този начин първите две поколения могат да бъдат прескочени.

Наличност на 5G мрежа

По време на първоначалното разгръщане на LTE мрежата тя действаше само в няколко мегаполиса. Едва след като 4G се появи във всички големи градове, а след това компаниите стигнаха до разпространението на технологиите в други региони. Отне много време, за да преминем от покриване само на няколко града до масовото използване на 4G. И до днес не всички малки градове, особено селата имат 4G.

Разгръщането на 5G мрежа ще отнеме много по-дълъг период от време, отколкото при 3G или LTE. Причината са технологичните функции. 5G използва технология, причинена от милиметрови вълни, които са начини за изпращане на данни с висока скорост. Те обаче трудно преодоляват дълги разстояния и изпитват затруднения при преминаване през твърди повърхности, като например стени.

Поради естеството на милиметровите вълни, разполагането на 5G ще бъде изключително трудно. Това ще изисква участието на много висококвалифицирани специалисти. За да покриете същата зона, която може да покрие една 4G кула, ще трябва да настроите няколко клетки, излъчващи 5G вълни. Ще възникнат значителни трудности за покриване на интернет с обществен транспорт. В сравнително близко бъдеще поддръжката на 5G може да се появи в центъра на Москва, в други региони ще е необходимо много време да се изчака. Следователно купуването на телефон с нова технология днес не е практично.

По-добре изчакайте

В крайна сметка 5G ще стане обичайна и разпространена в цялата страна. В днешните реалности това е просто модна дума в техническата общност. Широката наличност на 5G не трябва да се очаква най-малко до 2020 г. Дотогава цените на тарифите и телефоните ще спаднат леко. Не препоръчваме надплащане през 2019 г. и практически не усещаме значително подобрение на скоростта на интернет. Най-добрият вариант е да изчакате до 2020 г. и едва тогава помислете за закупуване на смартфон.

Желаещите да закупят 5G телефони трябва да са готови да плащат повече за клетъчна комуникация, отколкото сега.

Интересни Статии